iOS 13 bèta 2 uit: grote en kleine vernieuwingen op een rij

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Apple heeft de tweede bètaversie van iOS 13 voor ontwikkelaars beschikbaar gesteld. Deze update komt twee weken na de release van de eerste bèta tijdens WWDC 2019, die alles behalve stabiel was. Het buildnummer gaat van 17A5492t naar 17A5508m en er zijn een aantal grote en kleine vernieuwingen in iOS 13 bèta 2.

Dat is niet alles, Apple biedt ook een tweede beta voor iPadOS 13, tvOS 13 en watchOS 6. We hebben inmiddels een aantal uur met de nieuwe iOS-bèta doorgebracht en benoemen een aantal vernieuwingen. Voordat je het vraagt: ja, de eerste publieke bèta wordt verwacht in de maand juli.

Bestanden-app verbindt met SMB-servers

Apple brengt in iOS 13 en iPadOS 13 een belangrijke vernieuwing naar de Bestanden-app. Je kunt namelijk ook USB-sticks benaderen. In de tweede bèta van het nieuwe OS voor iPhone en iPad wordt ondersteuning voor SMB-servers toegevoegd. Zo benader je bijvoorbeeld ook je NAS direct vanuit de app. Daarnaast kan de app nu ook schijven die het APFS-formaat hebben lezen.

iOS 13 beta 2 smb
Klik/tap voor groter.

Nieuwe uitdrukkingen Memoji en Animoji

In iOS 13 zijn Animoji en Memoji ook bruikbaar voor bezitters van een iPhone of iPad die geen Face ID-camera hebben. Apple heeft er gewoon een sticker-pakket met standaard gezichts­uitdrukkingen van gemaakt. In de tweede bèta worden vier nieuwe houdingen met vingers toegevoegd, naast duimen omhoog en duimen omlaag. (Zie ook → iOS 13 brengt Animoji en Memoji naar WhatsApp en andere apps)

iOS 13 beta 2 animoji stickers
Klik/tap voor groter.

Linkvoorbeelden in Safari

Wanneer je in Safari even op een link drukt, toont iOS 13 een nieuw menu met een voorbeeld van de pagina. In de tweede bèta is er nu de mogelijkheid om dit uit te zetten. Je ziet dan nog wel het menu, maar geen voorbeeld van de pagina meer (links ingeschakeld, rechts uitgeschakeld). Deze optie is te vinden onder InstellingenSafariToon linkvoorbeelden.

iOS 13 beta 2 linkvoorbeeld
Klik/tap voor groter.

Verbeterde donkere interface Agenda-app

Bij gebruik van de Agenda-app in donkere modus (Dark Mode) zijn kleine wijzigingen aan de interface gemaakt. Zo zijn de kleuren voor diverse agenda’s beter zichtbaar op de donkere achtergrond. (Zie ook → Nieuw in iOS 13: eerste blik op dark mode (donkere modus))

iOS 13 beta 2 agenda
Klik/tap voor groter.

Nieuwe opties voor delen

Bij het delen van bijvoorbeeld foto’s of een website heb je in iOS 13 bèta 2 meer keuze over de vorm waarin je deze wil delen. Er verschijnt boven de te delen items een opties-knop. Daarin kun je bij een website of artikel bijvoorbeeld kiezen in welk formaat je dit wil delen. Bij foto’s verschijnt de optie om iets te sturen als afzonderlijke foto of als iCloud-link. Ook kun je kiezen om het origineel met of zonder bewerkingen te delen.

iOS 13 beta 2 opties voor delen 001
Klik/tap voor groter.

En verder…

 • Afgewerkte punten op een lijst in de Herinneringen-app kunnen automatisch naar onder worden verplaatst
 • In de Camera-app zijn twee nieuwe opties voor portretmodus toegevoegd. Allereerst kun je nu de intensiteit van de achtergrond-blur aanpassen. Daarnaast is er een nieuwe effect genaamd High-Key Mono Lighting.
 • Diverse uitleg-schermen. Onder andere bij het openen van de Woning-app over profielen op de Apple TV en stemherkenning van de HomePod activeren. Laatstgenoemde functie werkt nog niet in Nederland.
ios 13 beta 2 homepod apple tv
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 13

iOS 13 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de bètaversie. De publieke bèta wordt begin juli verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze onder de tag Nieuw in iOS 13.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Dutch-American

  Hoe zit het met de kaarten app? Ziet die er beter uit? Apple zegt dat die app helemaal opnieuw gemaakt is met nieuwe kaarten en ook een soort van street view.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  In dit artikel gaan we in op de vernieuwingen van de kaarten app.