Nieuw in iOS 13: 3D Touch-functies voor alle iPhones

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Apple doet in iOS 13 een opmerkelijke aanpassing aan 3D Touch. De functies die een stevige druk op het scherm vereisen, werken met de aankomende iOS-update op alle iPhones. Ook op bijvoorbeeld de iPhone XR, die geen drukgevoelig scherm heeft en het in iOS 12 met het beperkte Haptic Touch moet doen.

In iOS 13 vereisen 3D Touch-functies geen drukgevoelig scherm meer en dat is goed nieuws voor iedereen met een iPhone XR of SE. Het is echter ook een nadeel voor gebruikers van een iPhone 7, 8, X of XS met drukgevoelig scherm. Dit gaat namelijk op een andere manier werken.

3D Touch in iOS 13 volledig softwarematig

In plaats van te detecteren wanneer je stevig op het scherm drukt, werken de 3D Touch-functies in iOS 13 volledig softwarematig. Je kunt een app-icoon of link wat langer inhouden tot je een trilsignaal krijgt. Daarna zal een snelmenu (bij een app -rechts op onderstaand screenshot) of voorbeeld (bij een link of ander element – links op onderstaand screenshot) worden geopend.

Dit brengt alle functies die voorheen voorbehouden waren aan een iPhone met drukgevoelig scherm naar alle toestellen van Apple. Het werkt wel een stuk minder goed dan de 3D Touch-variant die in iOS 12 zit en hardware-ondersteuning nodig heeft. Bij peek en pop (voorbeeld openen) op een link, moet je het scherm bijvoorbeeld even loslaten om het scherm met het voorbeeld te verlaten. Bij toestellen met hardwarematige 3D Touch-ondersteuning kon je steviger doordrukken om een voorbeeld te openen.

iPhone XR iOS 13 3D Touch
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Het openen van snelle acties op een app-icoon heeft in iOS 13 ook een beetje gewenning nodig. Wanneer je een icoon ingedrukt blijft houden, ook nadat de iPhone een trilsignaal heeft gegeven, wordt de optie om een app te verwijderen getoond. Laat je vlak na het trilsignaal los, dan openen de snelle acties.

Gevolgen iPhone met hardwarematige 3D Touch

In de eerste bèta van iOS 13 lijkt Apple hardwarematige ondersteuning voor 3D Touch volledig geschrapt te hebben. De drukgevoelige laag op het scherm wordt niet meer gebruikt, dus werkt 3D Touch ineens overal softwarematig. Dat is op een iPhone 6s, 7, 8, X of XS een merkbare achteruitgang. Er gaan geruchten dat Apple bij de iPhone 2019 helemaal stopt met drukgevoelige schermen. Deze functie sorteert daar duidelijk op voor. Wij hopen desalniettemin dat in een volgende bèta van iOS 13 hardwarematige 3D Touch weer ondersteund wordt.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Wtf.

 • Profielfoto
  Alexander

  Dat zou oprecht een reden voor mij zijn om niet naar iOS 13 te updaten op mijn iPhone XS Max…

 • Profielfoto
  csteelooper

  What about the iPhone 6S? A) Dat is het model waar 3D Touch op werd geïntroduceerd en B) Dit toestel zal ook gewoon iOS 13 draaien. Dus waarom dit toestel volledig ontbreekt in dit artikel? Het is een beetje als 3D Touch dat volledig ontbreekt in iOS 13…

  Overigens: ik vind het wel jammer dat Apple stopt met 3D Touch, maar het is voor mij geen dealbreaker voor iOS 13…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @csteelooper: Scherp, dank. De iPhone 6s was mij even ontgaan, ik heb ‘m nu in het artikel toegevoegd.

 • Profielfoto
  Niels

  Beetje voorbarig om op basis van een allereerste beta dit soort conclusies te trekken…

 • Profielfoto
  Niels

  Bovendien werkt 3D touch wel gewoon zoals altijd op de lockscreen, grote kans dat dit dus gewoon een bug is.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Dat ze 3D Touch functies willen toevoegen aan apparaten die het hardwarematig niet ondersteunen klinkt als een prima idee in mijn oren, alleen snap ik totaal niet waarom ze vervolgens alle 3D touch functies op de toestellen die het wel hardmatig ondersteunen zouden vervangen voor de softwarematige variant. Ik mag toch hopen dat dit slechts betrekking heeft op de beta versie(s) en dat het in de uiteindelijke release netjes gesplitst wordt per toestel.

 • Profielfoto
  proXify

  Ik ben het volledig eens met ‘TheDoctor40’.

  En ik hoop ook dat ze dit in de uiteindelijke release toch terug activeren.
  Zomaar een hardware matig ondersteunde functie uitschakelen in ruil voor een software variant dat minder goed werkt is echt een downgrade. De hardwarematige force touch heeft geen enkele functie meer dan en is dus uitgeschakeld…

 • Profielfoto
  Melle

  Zou ik toch ook jammer vinden, gebruik het vrij veel. En als het verandert moet het beter zijn dan nu, want ik ben wel open voor change, maar verslechtering is altijd onnozel.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Raymon Mens op 10 juni 2019 19:24
  @csteelooper: Scherp, dank. De iPhone 6s was mij even ontgaan, ik heb ‘m nu in het artikel toegevoegd.

  LOL! Je hebt het nu op één plaats gewijzigd, maar in de tweede alinea staat-ie er nog steeds niet bij (“(…)nadeel voor gebruikers van (…)).

 • Profielfoto
  Rob

  Hoi , ik had vernomen dat de SE niet meer ondersteund zou worden door IO13 ?

  of toch ? Dat zou toch moeten he !

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Niels op 10 juni 2019 20:30
  Beetje voorbarig om op basis van een allereerste beta dit soort conclusies te trekken…

  What he said!

  een beetje voorwaardelijker verwoorden kan geen kwaad;-)

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Bug dus: https://www.idropnews.com/news/3d-touch-is-on-its-way-out-but-will-survive-in-ios-13/108537/