Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2019

Nieuw in iOS 13: 3D Touch-functies voor alle iPhones

Apple doet in iOS 13 een opmerkelijke aanpassing aan 3D Touch. De functies die een stevige druk op het scherm vereisen, werken met de aankomende iOS-update op alle iPhones. Ook op bijvoorbeeld de iPhone XR, die geen drukgevoelig scherm heeft en het in iOS 12 met het beperkte Haptic Touch moet doen.

In iOS 13 vereisen 3D Touch-functies geen drukgevoelig scherm meer en dat is goed nieuws voor iedereen met een iPhone XR of SE. Het is echter ook een nadeel voor gebruikers van een iPhone 7, 8, X of XS met drukgevoelig scherm. Dit gaat namelijk op een andere manier werken.

3D Touch in iOS 13 volledig softwarematig

In plaats van te detecteren wanneer je stevig op het scherm drukt, werken de 3D Touch-functies in iOS 13 volledig softwarematig. Je kunt een app-icoon of link wat langer inhouden tot je een trilsignaal krijgt. Daarna zal een snelmenu (bij een app -rechts op onderstaand screenshot) of voorbeeld (bij een link of ander element – links op onderstaand screenshot) worden geopend.

Dit brengt alle functies die voorheen voorbehouden waren aan een iPhone met drukgevoelig scherm naar alle toestellen van Apple. Het werkt wel een stuk minder goed dan de 3D Touch-variant die in iOS 12 zit en hardware-ondersteuning nodig heeft. Bij peek en pop (voorbeeld openen) op een link, moet je het scherm bijvoorbeeld even loslaten om het scherm met het voorbeeld te verlaten. Bij toestellen met hardwarematige 3D Touch-ondersteuning kon je steviger doordrukken om een voorbeeld te openen.

iPhone XR iOS 13 3D Touch
Klik/tap voor groter.

Het openen van snelle acties op een app-icoon heeft in iOS 13 ook een beetje gewenning nodig. Wanneer je een icoon ingedrukt blijft houden, ook nadat de iPhone een trilsignaal heeft gegeven, wordt de optie om een app te verwijderen getoond. Laat je vlak na het trilsignaal los, dan openen de snelle acties.

Gevolgen iPhone met hardwarematige 3D Touch

In de eerste bèta van iOS 13 lijkt Apple hardwarematige ondersteuning voor 3D Touch volledig geschrapt te hebben. De drukgevoelige laag op het scherm wordt niet meer gebruikt, dus werkt 3D Touch ineens overal softwarematig. Dat is op een iPhone 6s, 7, 8, X of XS een merkbare achteruitgang. Er gaan geruchten dat Apple bij de iPhone 2019 helemaal stopt met drukgevoelige schermen. Deze functie sorteert daar duidelijk op voor. Wij hopen desalniettemin dat in een volgende bèta van iOS 13 hardwarematige 3D Touch weer ondersteund wordt.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 13: 3D Touch-functies voor alle iPhones
Sluiten