Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2019

ING gebruikt financiële data voor aanbiedingen (en zo zet je het uit)

ING is de eerste bank die in Nederland start met Apple Pay, maar heeft nog een ander plan. De bank is gestart met het doen van persoonlijke aanbiedingen op basis van financiële data van klanten. Er wordt naar je bij- en afschrijvingen gekeken om relevante producten aan te raden. Het gaat alleen om producten en diensten van de bank zelf en geen aanbiedingen van derden.

ING heeft om dit mogelijk te maken zijn privacy­statement bijgewerkt. Hier staat de “persoonlijke marketing op basis van profilering” als nieuw item in. De bank zegt klanten via zijn app, website en door middel van bijsluiters bij de rekeningoverzichten te informeren.

Persoonlijke marketing van ING

ING noemt in zijn privacy­statement een aantal voorbeelden van de persoonlijke aanbiedingen. We lezen: “Pint u op een luchthaven? Dan kunnen we u daarna een commercieel bericht tonen over een reisverzekering of creditcard” en “Ontvangt u kinderbijslag op uw Betaalrekening? Dan kunnen we u een spaarrekening voor kinderen aanbieden.”

De bank kijkt voornamelijk naar de af- en bijschrijvingen op je rekeningen. Bijvoorbeeld: naar wie je geld overschrijft, van wie je geld ontvangt en waar je betaalt. De data wordt alleen gebruikt voor het aanbieden van onze eigen ING-producten en -diensten en wordt niet met derden gedeeld. Die plannen zijn er ook niet, al kan het niet helemaal uitgesloten worden. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar op dit moment zijn er beslist geen plannen voor de verkoop van klantdata. Wij gaan zorgvuldig met persoonsgegevens om”, zegt een woordvoerder desgevraagd tegen OMT.

ING persoonlijke marketing
Klik/tap voor groter.

Zo zet je het uit

ING zet de functie standaard voor alle klanten aan. Heb je liever niet dat je financiële data voor persoonlijke aanbiedingen gebruikt wordt? Dan kun je de functie uitschakelen. Het is helaas niet mogelijk om de persoonlijke marketing via de ING-app op iPhone of iPad uit te schakelen. Je moet er specifiek voor naar de browser.

  • Log in op Mijn ING.
  • Ga naar je profiel (avatar rechtsboven).
  • Ga naar de sectie voor privacy.
  • Zet het schuifje bij “Ik wil geen commerciële boodschappen van ING op basis van mijn persoonsgegevens” aan.
  • Bedenk je dus goed: als het schuifje uit staat wil het zeggen dat je data deelt. Het schuifje moet aan staan voor een opt-out.
Reageer op artikel:
ING gebruikt financiële data voor aanbiedingen (en zo zet je het uit)
Sluiten