IKEA bevestigt (late) lancering HomeKit-rolgordijnen

Door: Noah Korevaar - 4 reacties
IKEA Tradfri zonwering

IKEA kondigde eind vorig jaar een aantal nieuwe producten aan voor slimme huishoudens, waaronder slimme rolgordijnen. Met ondersteuning voor HomeKit en een typerend lage prijs zouden KADRILJ en FYRTUR, zoals de twee modellen gaan heten, zeer interessant zijn voor Apple-gebruikers.

De verwachte lancering in februari en april bleef echter uit. De Zweedse meubelboer besloot de slimme rolgordijnen uit te stellen vanwege problemen met de software. Die zijn nu verholpen. Althans, daar lijkt het op, want volgens de officiële site van IKEA zullen de rolgordijnen in augustus beschikbaar zijn. Dat heeft een oplettende Reddit-gebruiker ontdekt op de Zweedse website van de meubelgigant.

Slimme rolgordijnen IKEA uitgesteld

De woongigant meldt het volgende: “We waarderen uw interesse in onze slimme rolgordijnen KADRILJ en FYRTUR. Het was de bedoeling dat deze modellen vanaf februari werden verkocht, maar zullen nu naar verwachting in augustus te koop zijn. Bij IKEA willen we altijd het best mogelijke product aan onze klanten aanbieden. De vertraging is te wijten aan het feit dat we tijdens de ontwikkeling stuitten op meer mogelijkheden qua functionaliteit, waardoor we eerst meer aandacht wilden besteden aan de software voor we de rolgordijnen zouden lanceren.”

IKEA slimme rolgordijnen Kadrilj Fyrtur
Klik/tap voor groter.

In oktober in Nederland?

Wat die extra functionaliteit precies gaat zijn, is op het moment van schrijven helaas nog niet duidelijk. De tekst is overigens dus enkel op de Zweedse website van IKEA gespot, dus de kans is aanwezig dat de slimme rolgordijnen pas later in andere landen beschikbaar zullen zijn. Sterker nog, een andere Reddit-gebruiker beweert dat IKEA hem heeft gemeld dat de rolgordijnen pas in oktober in Europa beschikbaar zullen zijn.

De vanaf-prijs van KADRILJ (lichtdoorlatend) is 119 euro en FYRTUR (verduisterend) is straks voor 149 euro bij de Zweedse woonwinkel verkrijgbaar. Interessante prijzen, gezien de concurrentie in de meeste gevallen vele malen duurder is. De meubelgigant probeert marktaandeel te veroveren door te bewijzen dat een slim huishouden niet prijzig hoeft te zijn. Later dit jaar gaan we ontdekken of IKEA daar in slaagt. Wil je binnenkort toch een keer naar IKEA? Dan zijn er wel genoeg leuke andere accessoires om mee te pakken. (Zie → IKEA verkoopt goedkope Lightning-kabels voor iPhone en meer…)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Die FYRTUR zou een uitkomst voor mij kunnen zijn. Nadeel van verduisterende rolgordijnen vind ik het wakker worden in een kamer, waarbij m’n lichaam denkt dat het nacht is. Als je het nu zo kan instellen dat het ‘s ochtends automatisch opengaat word ik heel blij.

 • Profielfoto
  Joid

  Beste Kevin, heb je jezelf wel eens verdiept in HomeKit?

 • Profielfoto
  Frans

  Kevin op 13 juni 2019 20:30
  Die FYRTUR zou een uitkomst voor mij kunnen zijn. Nadeel van verduisterende rolgordijnen vind ik het wakker worden in een kamer, waarbij m’n lichaam denkt dat het nacht is. Als je het nu zo kan instellen dat het ‘s ochtends automatisch opengaat word ik heel blij.

  Probeer een een Wake-Up Light (van Philips), dat werkt ook in de winter.

 • Profielfoto
  Kevin

  Frans op 13 juni 2019 23:46

  Kevin op 13 juni 2019 20:30
  Die FYRTUR zou een uitkomst voor mij kunnen zijn. Nadeel van verduisterende rolgordijnen vind ik het wakker worden in een kamer, waarbij m’n lichaam denkt dat het nacht is. Als je het nu zo kan instellen dat het ‘s ochtends automatisch opengaat word ik heel blij.

  Probeer een een Wake-Up Light (van Philips), dat werkt ook in de winter.

  Ja, klopt! Die heb ik ook. In de winter een uitkomst, maar in de zomer word ik liever wakker met natuurlijk licht. Vooral in m’n weekenden wil ik eigenlijk geen wekker hoeven zetten.

   

  @Joid In grote lijnen wel, maar niet tot in detail. Ik heb verder niet echt smart apparatuur. Probeer microfoons waar mogelijk uit m’n huis te houden.