Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 14 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

De opvouwbare droom krijgt nog een klap: Huawei Mate X uitgesteld

Het zat er al lang en breed aan te komen, maar de kogel wordt vandaag toch echt door de kerk. Na de problemen van de Samsung Galaxy Fold zou de Huawei Mate X misschien wel eens het eerste opvouwbare toestel van de markt kunnen worden. Maar de Chinese producent kijkt naar zijn concurrent en stelt de lancering van het toestel uit. 

Huawei stelt lancering Mate X uit na problemen Galaxy Fold

De Huawei Mate X komt later dan gepland, dat maakt de Chinese techgigant vandaag bekend tegenover CNBC en The Wall Street Journal. De verwachtingen omtrent de opvouwbare smartphone waren hoog, zeker nadat de Samsung Galaxy Fold uitgesteld werd vanwege problemen. Maar nu lijkt het er toch echt op dat ook de Mate X met flink wat problemen kampt. Huawei zegt dit niet specifiek in hun statement, maar het lijkt er in alles op te wijzen.

Tegenover de media laat Huawei weten dat de Mate X is uitgesteld tot september dit jaar. Dat heeft te maken met het feit dat het toestel uitvoerig getest werd om er zeker van te zijn dat deze klaar was voor gebruik. Nu kiest Huawei voor een voorzichtige aanpak en verkast het de releasedatum. En dat zegt misschien wel iets over hoe deze “uitvoerige tests” verlopen zijn. Zeker wanneer je een woordvoerder van het bedrijf de volgende zin hoort roepen:

“We willen geen product lanceren dat onze reputatie kan vernietigen.”

Het wordt niet expliciet geroepen, maar dit neigt toch echt wel een beetje naar een uithaal richting Samsung.

(Klik/tap voor groter)

Gezeik met Amerika

Maar misschien heeft dit hele verhaal meer te maken met het feit dat er een heuse Huawei-ban geldt in de Verenigde Staten. Van de chips tot aan het besturingssysteem: alles is geblokkeerd voor nieuwe smartphones van de Chinese producent. De kans dat de Mate X alsnog in juni zou verschijnen werd met de week kleiner en het is daarom ook zeker niet gek dat de releasedatum nu verschuift.

De grotere vraag is of de Mate X gewapend gaat worden met Android. De Huawei Mate X had namelijk al tijdens MWC 2019, januari dit jaar, het daglicht gezien. Dat was ruim voordat het bedrijf op de zwarte lijst van de VS kwam te staan. Volgens CNBC is dat de grote reden dat de opvouwbare smartphone alsnog gewapend is met het systeem van Google. The Wall Street Journal is daarentegen iets minder overtuigd over de situatie.

Tegenover CNBC vertelde een woordvoerder van Huawei dat het bedrijf voorkeur heeft voor Google’s systeem. Maar mocht het er echt op aan komen is hun eigen systeem, gebaseerd op het open-source gedeelte van Android, helemaal klaar voor lancering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De opvouwbare droom krijgt nog een klap: Huawei Mate X uitgesteld
Sluiten