Meevaller voor Huawei en Apple: VS schrapt handelsverbod China

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Huawei

De nachtmerrie van Huawei en de dreiging van forse extra kosten voor Apple zijn grotendeels voorbij. De Amerikaanse President Donald Trump heft het handels­verbod met China namelijk deels op. Ook de extra importtarieven op producten uit China komen er niet. En dat is goed nieuws voor Apple.

Amerikaanse bedrijven mogen weer technologie verkopen aan Huawei en 70 andere bedrijven die op de zwarte lijst stonden. Dat mag echter alleen wanneer een product niet essentieel voor de nationale veiligheid is. Trump en Xi Jinping sorteren hiermee voor op een nieuwe handelsovereenkomst.

Handelsverbod Huawei opgeheven

Het nieuws kwam naar buiten bij een persconferentie op de G20-top in Japan zaterdag. Volgens Bloomberg hadden het Amerikaanse staatshoofd de en Chinese president Xi Jinping daar een lang gesprek. Naast Huawei stonden nog zo’n 70 bedrijven op de zogenaamde entity list. Dat is een lijst met bedrijven die geen handel mogen drijven met Amerikaanse organisaties.

Trump verpakt het in een nationalistisch jasje. “Amerika is het enige land dat bepaalde soorten complexe technologie maakt. Daarom heb ik besloten de verkoop weer toe te staan. Het is positief dat onze bedrijven aan andere landen verkopen. Veel spullen zijn niet makkelijk te maken en de getroffen bedrijven leiden heel erg onder dit verbod, maar nu staan we het weer toe.”, aldus Trump.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: EPA / Michael Reynolds)

Ook goed nieuws voor Apple

De wapenstilstand is ook goed nieuws voor Apple. De iPhone-maker is voor een groot deel van zijn productie afhankelijk van China en er hingen nieuwe importheffingen boven de markt. Trump had al importheffingen ingesteld, maar daar werden alleen laders, kabels en andere accessoires van Apple door getroffen.

Er was echter ook een plan om dit uit te breiden en 300 miljoen extra importheffingen op te leggen. Dit zou alle Apple-producten, zoals de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch treffen. In een brandbrief aan de handels­vertegen­woordiger van de Verenigde Staten schreef Apple dat deze heffingen negatief uitpakken. Apple zou er minder door kunnen verkopen en produceren. Extra heffingen zouden het bedrijf in een nadelige positie plaatsen ten opzichte van zijn internationale concurrenten, met name zijn Chinese tegenhangers.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Er was echter ook een plan om dit uit te breiden en 300 miljoen extra importheffingen op te leggen. Dit zou alle Apple-producten, zoals de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch treffen.

  Ja, de Mac pro zou dan echt onbetaalbaar worden.;-)

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Jammer dat Huawei niet geboycot blijft, ik vertrouw dit staatsmerk voor geen meter. Ik hoop dat men in Nederland dit bedrijf weert uit de telecommunicatie. Te groot risico.

 • Profielfoto
  puccini

  Lolsmurf op 30 juni 2019 21:35
  Jammer dat Huawei niet geboycot blijft, ik vertrouw dit staatsmerk voor geen meter. Ik hoop dat men in Nederland dit bedrijf weert uit de telecommunicatie. Te groot risico.

  Jij hebt er schijnbaar erg veel verstand van met zo’n opmerking !

  Of praat de de boel maar gewoon na ?

  Niet alleen China, maar alle landen doen aan spionage, en dat zullen ze nooit toegeven.