De zes grootste hits en missers van Jony Ive bij Apple

Door: Noah Korevaar - 35 reacties
Jony Ive

Na bija dertig jaar gaat de legendarische ontwerper Jony Ive Apple verlaten. Hij zal voor de techgigant klussen blijven doen, maar dan vanuit zijn eigen bedrijf. We blikken terug op 30 jaar aan iconische producten. Pareltjes, innovatieve ideeën en… de onvermijdelijke missers.

iMac G3 zette Jony Ive op de kaart

Het eerste grote project van Jony Ive als hoofd van Apple’s design team was meteen een flinke uitdaging: het opnieuw uitvinden van de computer. Tussen een zee aan grijze en beige Windows computers wist Apple op te vallen met de transparante blauwe (bondi blue) case van de iMac. Dan hebben we het over eind 1998. De iMac was meteen een groot succes en leverde Apple voor het eerst in drie jaar winst op. Het compacte formaat en de mogelijkheid om de iMac rond te sjouwen maakten het verschil. De computer was eindelijk weer toegankelijk. (Zie ook → 20 jaar iMac 🎉 Apple’s iconische computer veranderde alles)

Apple iMac Jony Ive
Klik/tap voor groter.

iPhone: Ive en Jobs als dreamteam

Bij de allereerste iPhone denk je meteen aan Steve Jobs. Echter worden zowel Jobs als Ive genoemd op het originele patent voor het design van de eerste iPhone.  Samen werkten ze jaren aan de game-changer die in 2007 uit kwam. Anno 2019 ziet het design er achterhaald uit, maar destijds was het revolutionair. Het touchscreen is nu op elke andere telefoon te vinden.

Ive noemde het later in een interview een kwestie van ‘moeten’. Volgens hem waren de telefoons destijds zo verschrikkelijk dat Apple wel een alternatief moest maken. Dat was echter allerminst makkelijk: “We hebben het project meermaals bijna geschrapt, omdat we tegen fundamentele problemen opliepen waarvan we dachten dat we ze niet konden oplossen,” aldus Ive tijdens een conferentie in 2012.

iphone 2g (2007)
Klik/tap voor groter.

iOS 7

Dit is geen hardware, maar software. Ive ontwierp voor Apple namelijk niet alleen producten. In de zomer van 2013 werd iOS 7 gepromoot als de “grootste verandering tot nu toe” voor de iPhone en iPad. Voor Ive was het zijn eerste project in de wereld van software. De ontwerper was geen fan van de icoontjes en texturen die Steve Jobs en Scott Forstall veelvuldig gebruikten. Hij ging voor radicale verandering en implementeerde een plat, minimalistisch design om “orde naar de complexiteit te brengen.” Een keuze die je vandaag de dag terug ziet in alle software van Apple.

iOS 7
Klik/tap voor groter.

Apple Park

Apple Park is Apple’s nieuwe campus waarop ook het hoofdkantoor van de gigant staat. Het was het laatste project waar Jony Ive aan werkte met Steve Jobs, voor zijn dood in 2011. Apple Park was al meer dan tien jaar in ontwikkeling toen de deuren in 2017 eindelijk open gingen. Voor het project werkte Ive samen met de architect Norman Foster. Hij boog zich over elk detail, van de knopjes in de lift tot de bomen in de grootse tuin.

Voor het eerst in 30 jaar konden alle design teams ook samenwerken in één centrale studio. Tegenover Fast Company was Ive duidelijk over het doel: “We hebben Apple Park niet gemaakt voor andere mensen. Het is ontworpen voor Apple-medewerkers, niet onze klanten. Een hoop van de kritiek is compleet bizar, want het is niet voor jou gemaakt… Ik weet hoe wij werken, en jij niet.”

Misser: de muis van de iMac

Apple krijgt het voor elkaar om gezien te worden als een bedrijf dat nooit flaters slaat. Helaas kent ook de techgigant zo zijn flops en ontwerpfouten. De iMac, waarover je hierboven meer las, heeft Apple aan het einde van de vorige eeuw gered. Over de bijbehorende muis was men echter minder te spreken.

Sterker nog, de accessoire wordt vaak gezien als een van de grootste blunders van Apple. Niet alleen was de muis te klein, maar de accessoire had ook de neiging om te draaien tijdens gebruik. Sterker nog, Mike Markkula, Apple CEO tussen 1981 en 1983, heeft Jobs volgens biograaf Walter Isaacson gewaarschuwd dat “men dit accessoire zou haten.” Jobs was het daar niet mee eens, maar uiteindelijk bleek Markkula gelijk te hebben.

Apple iMac muis 1998
Foto via: 512pixels – Klik/tap voor groter.

Misser: het vlindertoetsenbord

Apple kondigt vrijwel elk stukje innovatie aan als een game-changer, maar in het geval van het vlindertoetsenbord van de MacBook zette het bedrijf een stap achteruit. Ja, het toetsenbord is ontzettend strak en ja, het is hartstikke dun, maar verder is het design een ware nachtmerrie. Het kleinste stofje kan ervoor zorgen dat toetsen niet meer werken, met alle gevolgen van dien. Apple heeft laptops terug moeten roepen, rechtszaken werden aangespannen en prijzige reparatieprogramma’s opgezet. MacBooks zijn prijzig, maar boden altijd een solide gebruikservaring waar niemand aan kon tippen. Deze flater bracht daar verandering in. (Zie ook → Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid)

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Hebben we iets gemist? Laat het weten in de reacties!

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Misser: Magic Mouse. Na een tijd in gebruik kreeg ik (en mijn collegas) een hele eeltknobbel op de middelvinger door die scherpe rand.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Maikelw op 28 juni 2019 12:31
  Misser: Magic Mouse. Na een tijd in gebruik kreeg ik (en mijn collegas) een hele eeltknobbel op de middelvinger door die scherpe rand.

  Dan houdt je m simpelweg gewoon verkeerd vast gast 🤦🏻‍♂️

 • Profielfoto
  Matanza

  IcyDragon68 op 28 juni 2019 13:26

  Maikelw op 28 juni 2019 12:31
  Misser: Magic Mouse. Na een tijd in gebruik kreeg ik (en mijn collegas) een hele eeltknobbel op de middelvinger door die scherpe rand.

  Dan houdt je m simpelweg gewoon verkeerd vast gast 🤦🏻‍♂️

  Was net ook even aan het staren naar mn Magic mouse.

  Hoe slaag je hier precies in ?

 • Profielfoto
  Lucazz

  hit: de Macbook Air

  misser: de notch

 • Profielfoto
  killerhvo

  Persoonlijk vind ik dat iOS7 bij de missers hoort. Mis nog steeds het skeuformisme van de eerdere iOS versies. Dit maakte een verbinding met de ‘echte wereld’ en gaf iOS een vertrouwd en daardoor beter gevoel. Vooral voor mensen die wat minder begaan zijn met multi-touch gestures.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Lucazz op 28 juni 2019 13:52
  misser: de notch

  Apple was niet de eerste en ook niet de laatste met die noodzakelijke oplossing.

 • Profielfoto
  Antonino

  @killerhvo Vind ik ook! En OS X Yosemite hoort ook bij de missers! Hopelijk nu Jony Ive weggaat krijgen we heel misschien skeuomorphisme terug. Ik zeg het heel simpel: Jony Ive f*cked up iOS and Mac OS X.

 • Profielfoto
  Antonino

  @antonino En dark mode helpt ook niet.

 • Profielfoto
  Antonino

  @antonino En slide to unlock hoefde helemaal niet weg. V

 • Profielfoto
  mmww

  “killerhvo op 28 juni 2019
  Persoonlijk vind ik dat iOS7 bij de missers hoort. Mis nog steeds het skeuformisme van de eerdere iOS versies. Dit maakte een verbinding met de ‘echte wereld’ en gaf iOS een vertrouwd en daardoor beter gevoel. Vooral voor mensen die wat minder begaan zijn met multi-touch gestures.”

  Die ‘echte’ wereld bestaat niet meer, zeker niet onder jonge mensen.

 • Profielfoto
  goldoni

  Beter goed gejat dan slecht bedacht design heeft hij aardig in de vingers. Mr Dongle is dan wel weer een goede naam.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Matanza op 28 juni 2019 13:40

  IcyDragon68 op 28 juni 2019 13:26

  Maikelw op 28 juni 2019 12:31
  Misser: Magic Mouse. Na een tijd in gebruik kreeg ik (en mijn collegas) een hele eeltknobbel op de middelvinger door die scherpe rand.

  Dan houdt je m simpelweg gewoon verkeerd vast gast 🤦🏻‍♂️

  Was net ook even aan het staren naar mn Magic mouse.

  Hoe slaag je hier precies in ?

  Ik heb er helaas geen meer om een foto van te maken, maar ik kan me de verwarring voorstellen, ik had ringvinger moeten schrijven. Oeps haha. Die rand raakt raakt (mijn hand) de hele tijd het laatste vingerkootje aan wat op ten duur gaat irriteren en daarop eelt aan gaat maken. Wellicht heeft niet iedereen hier last van, maar ik ben er toch aardig wat tegen gekomen die hierdoor weer (enkele nog steeds zelfs) een Mighty Mouse zijn gaan gebruiken.  (En andere merken uiteraard).

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Heeft Ive de Magic Mouse niet ontworpen? Een muis laden alsof hij een auto ongeluk heeft gehad en total loss op zijn zijkant op het bureau ligt.

  Of de 1gen Apple Pencil, die als een stijve piemel uit je iPad stak maar altijd leeg was als je hem nodig had.

 • Profielfoto
  Melle

  Dat skeuformisme vind ik vreselijk. Een noodzakelijk kwaad om mensen te laten wenen met concept smartfoon en touchscreen eerste jaren, maar veel te druk en anekdotisch. Blij dat we er vanaf zijn.

  Bij de annotaties zie je nu wel terug een vorm van clean gedesigned skeuformisme – dat is wel geslaagd en kan nog net.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Kijk dit vind ik nu weer een goed artikel. Je kan het eens of oneens zijn met de inhoud maar dit is wat ik als bezoeker vaker wil zien.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zie echt dat zoooo veel mensen hier gewoon niet begrijpen wat functionele design is.

  De notch: Het is nodig om de hele meuk van Face ID dat kwijt te kunnen. En stel je voor dat het er niet is. Dan is het gewoon een scherm waar je je altijd gaat afvragen wat de bovenkant is. Met de notch kun je in een oogopslag zien dat dit de bovenkant is.

  Magic Mouse 2: Het zit aan de onderkant zodat jij de muis MET RUST LAAT bij het opladen. Zo laadt die beter op en is het beter voor het accuutje.

  Apple Pencil: De filosofie kan ik begrijpen. Je gebruikt m altijd bij je iPad dus is het ook vanzelfsprekend dat je de iPad als oplader kunt gebruiken. Maar daarnaast is het wel een beetje verwarrend dat het een “male”-Lightning connector heeft terwijl alles de “female”-connector heeft. Dat vind ik nou wel een foutje.

  Ontwerp van iOS 7: De tijd om alles na te bootsen van het echte is wel voorbij. skeuomorfisme dient als hulpmiddel bij het begrijpen van het human interface. Na jaren van iOS gebruiken ben je toch wel gewend aan hoe je iOS moet gebruiken.

  Denk voortaan eens drie keer na en bekijk het ook van de kant van de ontwerper voordat je kritiek gaat uiten.

 • Profielfoto
  Melle

  @icedragon – je argumenten helpen je niet.

  Is een notch de enige manier om de bovenkant van de onderkant te onderscheiden?

  Magic mouse. Waarom zou een batterij beter opladen als je een apparaat met rust laat? De magic mouse is voor mij ook geen design fout door die poort. Wat een randfenomeen. Probleem is dat die muis in de verste verte niet ergonomisch is, waardoor je die niet als 8u per dag werkmuis kan gebruiken.

  Anyway. Ive Johnny is een persoon. Maar een. Alsof hij al deze zaken van de ground up heeft bedacht en ontworpen. Dat is pas een fout idee. Als hij zich effectief al 10 jaar ‘met elk detail van de Apple campus heeft bezig gehouden, dan heeft ie niet veel tijd gehad voor de rest. Wat dan mss wel terug veel verklaart…

 • Profielfoto
  reneo

  Absolute top: Macos 10.6 snow Leopard.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

   

  Ik heb er helaas geen meer om een foto van te maken, maar ik kan me de verwarring voorstellen, ik had ringvinger moeten schrijven. Oeps haha. Die rand raakt raakt (mijn hand) de hele tijd het laatste vingerkootje aan wat op ten duur gaat irriteren en daarop eelt aan gaat maken. Wellicht heeft niet iedereen hier last van, maar ik ben er toch aardig wat tegen gekomen die hierdoor weer (enkele nog steeds zelfs) een Mighty Mouse zijn gaan gebruiken.  (En andere merken uiteraard).

  Zoals al vaker gezegd is: Ergonomisch is hij niet goed ontworpen. Het vergt een aanpassing waarbij je alles wat je gewend was moet los laten. Daardoor is deze muis een haat-liefde geval.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  IcyDragon68 op 28 juni 2019 18:58
  Ik zie echt dat zoooo veel mensen hier gewoon niet begrijpen wat functionele design is.

  Magic Mouse 2: Het zit aan de onderkant zodat jij de muis MET RUST LAAT bij het opladen. Zo laadt die beter op en is het beter voor het accuutje.

  Denk voortaan eens drie keer na en bekijk het ook van de kant van de ontwerper voordat je kritiek gaat uiten.

  Grote onzin. De connector zit aan de onderkant vanwege juist niet functioneel design. Alles moet bij Apple naadloos zijn zonder “lelijke” openingen en zo dun mogelijk en vaak ten koste van de ergonomie of functionaliteit. Het maakt namelijk geen reet uit of je een muis beweegt of niet tijden het opladen. Het enige wat er gebeurt is dat het opladen mogelijk wat langer duurt.

  Nog zo’n voorbeeld: Omdat de rand van een iMac super dun moest zijn (staat zo mooi en strak) zit de sleuf voor een kaartje nu aan de achterkant(!) terwijl juist een iMac uitnodigt om op te gaan in je bureaumeubel wat dus niet meer kan omdat die sleuf dan niet gebruikt kan worden. (Ik heb dus een kaart hub gekocht vanwege de betere bereikbaarheid.)

   

  Pardon, maar de ontwerper moet het juist bekijken van de kant van de gebruiker. Een autofabrikant gaat toch ook geen contactsleutel maken onder je stoelzitting?

 • Profielfoto
  Elduderino

  Lucazz op 28 juni 2019 13:52
  hit: de Macbook Air

  misser: de notch

  De notch? Ik snap dat niet echt. Gezien de hoeveelheid sensors heb je in principe maar 1 optie, dan gewoon een bredere bezel boven. Met de notch wordt nog een deel van het scherm gebruikt voor zaken waar je het liefst niet teveel scherm aan besteed.  Nu kan je ook alla andere fabrikanten gewoon een gat in het scherm maken voor de camera, maar dat is al helemaal volledig nutteloos. Laat staan met de extra face-if sensors.

  Maar okay smaak is persoonlijk.

   

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Antonino op 28 juni 2019 14:27
  @killerhvo Vind ik ook! En OS X Yosemite hoort ook bij de missers! Hopelijk nu Jony Ive weggaat krijgen we heel misschien skeuomorphisme terug. Ik zeg het heel simpel: Jony Ive f*cked up iOS and Mac OS X.

  Ik gebruik een oude versie van de calculator. Dat lijkt een van de weinige meegeleverde programma’s te zijn die je onder een nieuw systeem kan gebruiken. De latere versies zijn een aanfluiting. Je kunt iets ook te simplistisch maken waardoor het de uitstraling krijgt van een rol wc papier.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  iOS 7 is wat mij betreft ook een misser. Het minimalistische design mist visuele hints wat clickable is en wat niet. En qua Interaction design staan dingen soms kris kras op het scherm verspreid.

 • Profielfoto
  RW076

  IcyDragon68 op 28 juni 2019 13:26

  Maikelw op 28 juni 2019 12:31
  Misser: Magic Mouse. Na een tijd in gebruik kreeg ik (en mijn collegas) een hele eeltknobbel op de middelvinger door die scherpe rand.

  Dan houdt je m simpelweg gewoon verkeerd vast gast 🤦🏻‍♂️

  Of hij heeft hele tere vingertjes.

 • Profielfoto
  MacJelle

  De Cube? Weliswaar was dat ding mooi maar de koeling functioneerde slecht. En door de geïntegreerde design aanpak die Jobs en Ive predikten komt deze toch ook op Jony’s naam.

 • Profielfoto
  MacJelle

  De iPod ?

 • Profielfoto
  donut

  de lamp !  ( imac)

  heeft maar kort bestaan maar was weer een poging rechthoekige onderdelen in een ronde behuizing te plaatsten….  de mac Pro 2013!

   

 • Profielfoto
  Frans

  IcyDragon68 op 28 juni 2019 18:58
  Ik zie echt dat zoooo veel mensen hier gewoon niet begrijpen wat functionele design is.

  […]

  Magic Mouse 2: Het zit aan de onderkant zodat jij de muis MET RUST LAAT bij het opladen. Zo laadt die beter op en is het beter voor het accuutje.

  […]

  Denk voortaan eens drie keer na en bekijk het ook van de kant van de ontwerper voordat je kritiek gaat uiten.

  Maar als je gewoon wilt doorwerken kan dat niet. Hoe functioneel is dat?

  Het was gewoon beter geweest als de aansluiting van het kabeltje aan de voorkant had gezeten, dan had je de muis als bedrade muis kunnen gebruiken terwijl hij aan het opladen was. Voor de accu maakt dat echt niet uit, het opladen zal hooguit iets langer duren.

  Dus, denk een door, en bekijk het van de kant van de gebruiker, want uiteindelijk doet een goede ontwerper het daarvoor.

   

 • Profielfoto
  Frans

  MacJelle op 29 juni 2019 12:14
  De Cube? Weliswaar was dat ding mooi maar de koeling functioneerde slecht. En door de geïntegreerde design aanpak die Jobs en Ive predikten komt deze toch ook op Jony’s naam.

  Wat mij betreft een hit. Enige minpunt was dat de harde schijf soms storend hoorbaar was. Dat heb ik opgelost door er een SSD in te zetten. Mijn Cube staat nog prominent in mijn woonkamer waar hij nog steeds dienst doet als muziek streamer.

 • Profielfoto
  Mekkelijk

  Skeuomorfisme of skeuformisme?

 • Profielfoto
  zulu

  Juist de missers tegenover de hits maakt Ivy een bijzonder mens, namelijk de durf en lef om iets op de markt te brengen ongeacht de commerciële gevolgen. Nu komt er al jaren niets nieuws meer uit omdat ze bang zijn voor een misser.

  Laat het af en toe mislopen en dan komen de hits juist harder aan.

  Apple is braaf en flets geworden.

 • Profielfoto
  okeribok

  Misser: verplaatsen koptelefoonaansluiting naar de rechterkant op laptops.

  Misser: buigende ipad pro.

  misser: usb c oplader (vergeleken met magsafe: groter, stuggere kabel, geen indicatorlampje, geen magneet, geen opwindpootjes)

  misser: apple pencil 1

  win: apple watch

 • Profielfoto
  MacAanZee

  We gaan Jony Ive missen…!! Een écht bevlogen designer..!!

 • Profielfoto
  Bas

  Behalve successen zijn er ook gewoon gemiste of gefaalde kansen:

  – Thunderbolt 3 display
  – MacBook touch
  – AirPower

 • Profielfoto
  computer space

  Grootste misser zijn natuurlijke alle slechte scores bij iFixit teardowns.