Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 28 juni 2019
Leestijd: 4 minuten

De zes grootste hits en missers van Jony Ive bij Apple

Na bija dertig jaar gaat de legendarische ontwerper Jony Ive Apple verlaten. Hij zal voor de techgigant klussen blijven doen, maar dan vanuit zijn eigen bedrijf. We blikken terug op 30 jaar aan iconische producten. Pareltjes, innovatieve ideeën en… de onvermijdelijke missers.

iMac G3 zette Jony Ive op de kaart

Het eerste grote project van Jony Ive als hoofd van Apple’s design team was meteen een flinke uitdaging: het opnieuw uitvinden van de computer. Tussen een zee aan grijze en beige Windows computers wist Apple op te vallen met de transparante blauwe (bondi blue) case van de iMac. Dan hebben we het over eind 1998. De iMac was meteen een groot succes en leverde Apple voor het eerst in drie jaar winst op. Het compacte formaat en de mogelijkheid om de iMac rond te sjouwen maakten het verschil. De computer was eindelijk weer toegankelijk. (Zie ook → 20 jaar iMac ? Apple’s iconische computer veranderde alles)

Klik/tap voor groter.

iPhone: Ive en Jobs als dreamteam

Bij de allereerste iPhone denk je meteen aan Steve Jobs. Echter worden zowel Jobs als Ive genoemd op het originele patent voor het design van de eerste iPhone.  Samen werkten ze jaren aan de game-changer die in 2007 uit kwam. Anno 2019 ziet het design er achterhaald uit, maar destijds was het revolutionair. Het touchscreen is nu op elke andere telefoon te vinden.

Ive noemde het later in een interview een kwestie van ‘moeten’. Volgens hem waren de telefoons destijds zo verschrikkelijk dat Apple wel een alternatief moest maken. Dat was echter allerminst makkelijk: “We hebben het project meermaals bijna geschrapt, omdat we tegen fundamentele problemen opliepen waarvan we dachten dat we ze niet konden oplossen,” aldus Ive tijdens een conferentie in 2012.

iphone 2g (2007)
Klik/tap voor groter.

iOS 7

Dit is geen hardware, maar software. Ive ontwierp voor Apple namelijk niet alleen producten. In de zomer van 2013 werd iOS 7 gepromoot als de “grootste verandering tot nu toe” voor de iPhone en iPad. Voor Ive was het zijn eerste project in de wereld van software. De ontwerper was geen fan van de icoontjes en texturen die Steve Jobs en Scott Forstall veelvuldig gebruikten. Hij ging voor radicale verandering en implementeerde een plat, minimalistisch design om “orde naar de complexiteit te brengen.” Een keuze die je vandaag de dag terug ziet in alle software van Apple.

Klik/tap voor groter.

Apple Park

Apple Park is Apple’s nieuwe campus waarop ook het hoofdkantoor van de gigant staat. Het was het laatste project waar Jony Ive aan werkte met Steve Jobs, voor zijn dood in 2011. Apple Park was al meer dan tien jaar in ontwikkeling toen de deuren in 2017 eindelijk open gingen. Voor het project werkte Ive samen met de architect Norman Foster. Hij boog zich over elk detail, van de knopjes in de lift tot de bomen in de grootse tuin.

Voor het eerst in 30 jaar konden alle design teams ook samenwerken in één centrale studio. Tegenover Fast Company was Ive duidelijk over het doel: “We hebben Apple Park niet gemaakt voor andere mensen. Het is ontworpen voor Apple-medewerkers, niet onze klanten. Een hoop van de kritiek is compleet bizar, want het is niet voor jou gemaakt… Ik weet hoe wij werken, en jij niet.”

Misser: de muis van de iMac

Apple krijgt het voor elkaar om gezien te worden als een bedrijf dat nooit flaters slaat. Helaas kent ook de techgigant zo zijn flops en ontwerpfouten. De iMac, waarover je hierboven meer las, heeft Apple aan het einde van de vorige eeuw gered. Over de bijbehorende muis was men echter minder te spreken.

Sterker nog, de accessoire wordt vaak gezien als een van de grootste blunders van Apple. Niet alleen was de muis te klein, maar de accessoire had ook de neiging om te draaien tijdens gebruik. Sterker nog, Mike Markkula, Apple CEO tussen 1981 en 1983, heeft Jobs volgens biograaf Walter Isaacson gewaarschuwd dat “men dit accessoire zou haten.” Jobs was het daar niet mee eens, maar uiteindelijk bleek Markkula gelijk te hebben.

Apple iMac muis 1998
Foto via: 512pixels – Klik/tap voor groter.

Misser: het vlindertoetsenbord

Apple kondigt vrijwel elk stukje innovatie aan als een game-changer, maar in het geval van het vlindertoetsenbord van de MacBook zette het bedrijf een stap achteruit. Ja, het toetsenbord is ontzettend strak en ja, het is hartstikke dun, maar verder is het design een ware nachtmerrie. Het kleinste stofje kan ervoor zorgen dat toetsen niet meer werken, met alle gevolgen van dien. Apple heeft laptops terug moeten roepen, rechtszaken werden aangespannen en prijzige reparatieprogramma’s opgezet. MacBooks zijn prijzig, maar boden altijd een solide gebruikservaring waar niemand aan kon tippen. Deze flater bracht daar verandering in. (Zie ook → Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid)

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Hebben we iets gemist? Laat het weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
De zes grootste hits en missers van Jony Ive bij Apple
Sluiten