De grootste ontwerpfout in USB: het gevolg van kostenbesparing

Door: Dennis Hoogeveen - 16 reacties

Het is misschien wel één van de grootste ergernissen in het digitale tijdperk: de USB-plug die nooit in een keer lijkt te passen. De plug is namelijk niet ‘omkeerbaar’ en past maar op één manier in de aansluiting. De mede-uitvinder van USB doet nu uit de doeken waarom dat zo is.

Volgens Ajay Bhatt, die twintig jaar geleden betrokken was bij de ontwikkeling van de standaard, is het zelfs een bewuste keuze. Het team had wel de keuze om voor een omkeerbare connector te gaan, maar dat kostte twee keer zoveel draden en verbindingen. De prijs zou daardoor ook verdubbelen.

USB past niet: bloedirritant, maar wel goedkoop

Bhatt staat nog steeds achter die keuze. Een andere optie was een ronde variant, die maar op één specifieke manier past. Dat zou nog veel meer moeilijkheden opleveren. Met de huidige vorm is er tenminste een kans van 50% dat het bij de eerste poging lukt, is de gedachte.

Dat het in de praktijk vaak meer dan twee pogingen nodig heeft, blijkt wel uit de herkenning die je online vindt. Het wordt zelfs de USB-paradox genoemd: de onmogelijke werkelijkheid dat de aansluiting twee keer niet past. Niet alleen computergebruiker hadden hier last van, maar bezitters van een Android-telefoon die via Micro-USB opgeladen moet worden, werden ook jaren door dit ongemak geplaagd. Apple koos met Lightning daarentegen direct voor een plug die altijd past.

Menig tech-liefhebber is dan ook bekend met de horror van USB. Het proces verloopt ongeveer zo: de USB past niet, dan de kabel maar even omdraaien, past weer niet, zuchten en vloeken, opnieuw omdraaien, en dan past op magische wijze de plug toch in de aansluiting. Bloedirritant, en een dankbare bron voor grappen op social media.

iPhone USB-C Lightning 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Belkin

Opgelost met USB-C

Met de invoering en opkomst van het snelle USB-C is dit probleem dan eindelijk voorbij. De nieuwste variant van de connector is omkeerbaar en kan dus op beide manieren gewoon aangesloten worden. Apple was de eerste fabrikant die in 2016 massaal overstapte op de nieuwe standaard en steeds meer tech-bedrijven volgen. Wat een opluchting!

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gelukkig is er ook voor die standaard USB-poort ook de oplossing van tweezijdig passende connectoren. Voor micro-USB heb ik zo’n kabel liggen hier (voor mijn tablet). En dat scheelt een hoop ergernis.

  Het verbaast me nog steeds dat bijvoorbeeld fabrikanten van muizen en toetsenborden die niet massaal toepassen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is natuurlijk wel achteraf lullen met de wind mee en bergafwaarts.

  Zes jaar geleden hoorde je nooit iemand zeiken over dat USB enkel via één manker in je computer kon. Natuurlijk zat je altijd te klooien met het gezeur of je hem in een keer goed had of moest omdraaien maar nooit was de gedachte fuck dit. Je accepteert dat soort dingen gewoon omdat je niet beter weet – op dat moment. Nu je USB-C gebruikt en ziet goe simpel dat werkt ga je pas beseffen hoe waardeloos de vorige generatie was.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  “Menig tech-liefhebber is dan ook bekend met de horror van USB”.

  First World Problems?

 • Profielfoto
  computer space

  Het zoeken van de richting is wel het laatste USB probleem waar ik een hekel aan heb. Veel irritanter zijn:

  Nooit genoeg poorten. USB had gewoon moeten afdwingen dat de licentie alleen beschikbaar was voor apparaten met minimaal 2 a 3 poorten.
  Op laptops zijn ze vaak nep: hangen ze achter een interne knakenhub
  Veel te weinig prik beschikbaar. Welke idioot dacht dat 640Kb voor iedereen genoeg zou zijn…. eh, 500mA voor iedereen genoeg zou zijn. Wie kent niet de hardeschijfjes met 2 USB kabels, de CD spelers met 2 USB kabels, verdwijnende apparaten omdat de bus overvraagd wordt…..
  Kabellengte. Bij Firewire was 5m prima te doen, in USB smaak heb ik het nog nooit zo lang gezien.
  Geen dezelfde pluggen aan beide zijden (nu eindelijk opgelost)
  Geen daisy-chain of peer-to-peer mogelijk. Waarom kan ik geen 2 computers met USB aan elkaar hangen?
  En dan komt eens de ergernis over de vorm van de stekker.

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  “Apple koos met Lightning daarentegen direct voor een plug die altijd past.”

  Direct? Ben je de (verschrikkelijke) 24-pins plug voor het gemak vergeten, die tot en met de iPhone 4s nog gebruikt werd…

 • Profielfoto
  Administrator

  Dennis is van ‘96. Die weet niet beter.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  De eerste iPods hadden nog een FireWire aansluiting, daarbij had je ook 50% kans.

 • Profielfoto
  KR1275

  Usb was destijds beter dan alles wat doorvoor gebruikt werd! Zonder die pokkeschroefjes. Apple was helemaal drama toen, want je moest altijd op zoek naar speciale apparatuur dat voor Apple geschikt was (prijzen minimaal dubbele van Windows-edities). Zo blij dat die tijd over is!

 • Profielfoto
  GuZ

  Hoe kan het een ontwerp fout zijn als je in het zelfde artikel uitlegt dat het een bewuste keuze is?

 • Profielfoto
  Froggle

  Robbert-Jan op 26 juni 2019 17:34
  “Apple koos met Lightning daarentegen direct voor een plug die altijd past.”

  Direct? Ben je de (verschrikkelijke) 24-pins plug voor het gemak vergeten, die tot en met de iPhone 4s nog gebruikt werd…

  31 pins, de erfenis van de iPod. Voordeel was wel dat je wist dat de markering aan de voorkant moest zitten, dus zat ie vrijwel altijd direct goed.

 • Profielfoto
  pruus

  Het goede voorbeeld is hoe de landen hun stekkers hebben opgezet, overal anders… gaaf.

 • Profielfoto
  Vormbureau

  pruus op 27 juni 2019 07:33
  Het goede voorbeeld is hoe de landen hun stekkers hebben opgezet, overal anders… gaaf.

  Diversiteit maakt het leven interessant en spannend, ook bij stekkers:-)

 • Profielfoto
  Apple Support Ed Amsterdam

  Zucht…………….

 • Profielfoto
  Milt

  Heb het eerlijk gezegd nooit een groot probleem gevonden dat de “oude” USB-A plug er maar op één manier in kon. Het meeste wat erna kwam was helaas slechter met als toppunt Micro USB. Wat een drama!  Maar ook USB-C vind ik slecht. De plug valt er geregeld spontaan uit omdat er geen echte duidelijk klik is, zoals dat bij Lightning wel het geval is. En dan hebben we het nog maar niet over het feit dat als iets een USB-C plug heeft het niet gegarandeerd werkt op iets wat een USB-C connector heeft. Fijn, standaarden…

 • Profielfoto
  Ree

  Milt op 27 juni 2019 13:39
  … Maar ook USB-C vind ik slecht. De plug valt er geregeld spontaan uit omdat er geen echte duidelijk klik is …

  Dan gebruik je waarschijnlijk b-kwaliteit hardware ??? Ik heb met al mijn USB-C devices toch echt een overduidelijke “klik”…