Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 26 juni 2019

De grootste ontwerpfout in USB: het gevolg van kostenbesparing

Het is misschien wel één van de grootste ergernissen in het digitale tijdperk: de USB-plug die nooit in een keer lijkt te passen. De plug is namelijk niet ‘omkeerbaar’ en past maar op één manier in de aansluiting. De mede-uitvinder van USB doet nu uit de doeken waarom dat zo is.

Volgens Ajay Bhatt, die twintig jaar geleden betrokken was bij de ontwikkeling van de standaard, is het zelfs een bewuste keuze. Het team had wel de keuze om voor een omkeerbare connector te gaan, maar dat kostte twee keer zoveel draden en verbindingen. De prijs zou daardoor ook verdubbelen.

USB past niet: bloedirritant, maar wel goedkoop

Bhatt staat nog steeds achter die keuze. Een andere optie was een ronde variant, die maar op één specifieke manier past. Dat zou nog veel meer moeilijkheden opleveren. Met de huidige vorm is er tenminste een kans van 50% dat het bij de eerste poging lukt, is de gedachte.

Dat het in de praktijk vaak meer dan twee pogingen nodig heeft, blijkt wel uit de herkenning die je online vindt. Het wordt zelfs de USB-paradox genoemd: de onmogelijke werkelijkheid dat de aansluiting twee keer niet past. Niet alleen computergebruiker hadden hier last van, maar bezitters van een Android-telefoon die via Micro-USB opgeladen moet worden, werden ook jaren door dit ongemak geplaagd. Apple koos met Lightning daarentegen direct voor een plug die altijd past.

Menig tech-liefhebber is dan ook bekend met de horror van USB. Het proces verloopt ongeveer zo: de USB past niet, dan de kabel maar even omdraaien, past weer niet, zuchten en vloeken, opnieuw omdraaien, en dan past op magische wijze de plug toch in de aansluiting. Bloedirritant, en een dankbare bron voor grappen op social media.

iPhone USB-C Lightning 16x9
Klik/tap voor groter.

Opgelost met USB-C

Met de invoering en opkomst van het snelle USB-C is dit probleem dan eindelijk voorbij. De nieuwste variant van de connector is omkeerbaar en kan dus op beide manieren gewoon aangesloten worden. Apple was de eerste fabrikant die in 2016 massaal overstapte op de nieuwe standaard en steeds meer tech-bedrijven volgen. Wat een opluchting!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De grootste ontwerpfout in USB: het gevolg van kostenbesparing
Sluiten