Kun je zitten in de metro, tram of bus? Google Maps vertelt het nu

Door: Raymon Mens - 3 reacties
3 miljoen nep-bedrijven verwijderd van Google Maps

Google Maps heeft een nieuwe functie die frequente reizigers in het openbaar vervoer ongetwijfeld zullen waarderen. De app toont nu hoe druk het op een bepaalde lijn is en of je kans hebt op een zitplaats. Dit werkt in 200 steden wereldwijd, waaronder drie in Nederland.

Google start de functie in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Later volgen meer steden. De kans op een zitplaats wordt door een algoritme berekend aan de hand van historische data. Gebruikers van Google Maps werd de afgelopen tijd systematisch gevraagd of ze konden zitten. Zo is het algoritme intensief getraind.

Google Maps toont zitplaatskans

In een blogpost schrijft Google dat het algoritme getraind is op een groot aantal OV-ritten in 200 steden. Er wordt met veel parameters rekening gehouden. Regent het? Dan wordt meegewogen hoeveel drukker het op andere dagen met regen was. Gebruikers van Google Maps zullen in andere steden ook regelmatig de vraag krijgen of ze konden zitten.

Zo zie je straks of het de moeite is om op de volgende tram, metro of bus te wachten of jezelf toch maar tussen de staande passagiers te persen. Uiteraard blijft het een voorspelling. Hoe slim Google ook met grote hoeveelheden data is, zolang er geen sensor op iedere stoel zit, is het nooit honderd procent zeker te voorspellen of je wel of niet kunt zitten. In woordvoerder van Google zegt tegen OMT dat de functie in principe in alle vormen van OV werkt, dus ook in de trein. Dat is momenteel echter nog niet ingebouwd.

Google Maps drukte 001
Klik/tap voor groter.

De drukste OV-routes

Google heeft nog wat leuks gedaan met de data. Op een speciale pagina van de zoekgigant staan de drukste OV-steden ter wereld. Amsterdam is vergeleken met Buenos Aires, Soa Paulo en Parijs relatief rustig. Toch zijn er ook in onze hoofdstad een aantal lijnen die erg druk zijn. Je ziet ze in onderstaande infographic. Niet geheel toevallig scoren lijnen die stoppen op haltes waar hogescholen, universiteiten en evenementenlocaties zijn hoog.

Niet zo’n OV-reiziger? Google Maps helpt sinds kort ook automobilisten. De app toont sinds kort ook flitsers.

Google Maps drukste routes 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  BlueSky

  In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

 • Profielfoto
  Dennis Hoogeveen

  BlueSky op 27 juni 2019 20:53

  In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

  Maar wel een indicatie, toch?;)

 • Profielfoto
  xaddict

  Of dat van dat algoritme is allemaal bullshit en Google tracked je nu de hele dag door. Zelfs als je gewoon op je gat in de trein je zit te ergeren aan die krijsende baby een paar plaatsen verder.
  Misschien kunnen ze het in de toekomst wat transparanter maken “we horen dat je last hebt van een krijsende baby. Hier zijn tien setjes oordoppen die hiertegen kunnen helpen RECLAME”