Door Google komt een extra stukje iCloud naar Nederland

Door: Dennis Hoogeveen - 0 reacties
Google datacenter Nederland iCloud

Er komt een nieuw stukje van Google naar Nederland. Naast de bestaande servers in de Groningse Eemshaven, gaat de zoekgigant een fonkelnieuw datacentrum bouwen op het terrein van het Noord-Hollandse Agriport. Het bestaande datacentrum in Groningen wordt ook uitgebreid. Apple maakt voor iCloud gebruik van onder andere de clouddiensten van Google.

Al met al zou de totale investering van Google in Nederlandse datacenters op zo’n 2,5 miljard euro uitkomen. De bouw zorgt volgens het bedrijf voor een flinke werkgelegenheid. Duizend mensen zijn er tijdens het bouwproces dagelijks nodig om de werkzaamheden te verrichten. Door het nieuwe datacenter komt dus ook een extra stukje iCloud naar Nederland.

Nederland digitale koploper

Joe Kava, vicevoorzitter van Google Global Data Centers, roemt Nederland om zijn digitale mogelijkheden. “Nederland is een digitale koploper”, schrijft hij in een juichend persbericht. “Nederland beschikt over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel.”

Het is nog onduidelijk wanneer de bouw van de datacenters start. In 2018 kondigde Google al aan het datacentrum in de Eemshaven te willen uitbreiden, en kreeg het ook al officieel groen licht om in Noord-Holland te beginnen aan het gigantische serverpark. De aangekondigde uitbreidingen van vandaag komen dus bovenop de eerder toegezegde uitbreidingen.

Google datacenter Nederland 2
Google-terrein in Hollands Kroon – Klik/tap voor groter.

Google is goed voor de economie

Met de investering krijgt de lokale economie een flinke oppepper. Daarom is ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat blij met de komst van Google. “Deze investering betekent een boost voor de werkgelegenheid in de regio. Dit kabinet heeft de ambitie om dé digitale koploper van Europa te worden. Daarom spannen we ons in om de investeringen in hoogwaardige innovatieve ICT-project in Nederland te laten plaatsvinden”, laat hij weten in het persbericht.

Niet iedereen is tevreden met de aangekondigde bouw. NH Nieuws meldt dat lokale boeren balen van landbouwgrond die verloren zou gaan. Dat blijkt een angst die boeren in de omgeving al langer hebben. Op de datacenters van Google wordt alle mogelijke data die Google verzamelt en analyseert opgeslagen. Het bedrijf is inmiddels zo groot, dat het onvoorstelbaar veel data moet zien te verwerken en nieuwe locaties moet vinden voor zijn serverparken.

iCloud draait deels op Google’s cloud

Hoewel je Google waarschijnlijk vooral kent als zoekmachine, biedt het bedrijf ook cloud-servers en -diensten aan andere bedrijven aan. Apple gebruikt voor iCloud een aantal eigen datacenters, maar stalt ook diensten en data bij commerciële aanbieders van clouddiensten. De iPhone-maker gebruikt de cloud van Amazon, Google en Microsoft. Daardoor kan een deel van je iCloud-data straks gewoon in Noord-Holland opgeslagen zijn. Maak je overigens geen zorgen om de veiligheid van extern opgeslagen data. Apple versleutelt het allemaal.

Reacties

0 reacties