Grote verandering: Google Foto’s wordt losgekoppeld van Drive

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Google Foto's

Google heeft een grote verandering voor Google Photos (in het Nederlands: Google Foto’s) aangekondigd. De app die ook onder iOS-gebruikers populair is, wordt volledig losgekoppeld van Google Drive. Nu verschijnen foto’s in de app ook nog als losse bestanden in je drive, en vice versa.

Vanaf 10 juli wordt de koppeling tussen foto’s en drive opgeheven. Google waarschuwt dat foto’s die in je Google Drive worden geplaatst, vanaf dan niet meer zichtbaar zijn in de foto’s-app. Je moet als gebruiker ook zelf actie ondernemen om het geheel op te schonen.

Google Foto’s niet meer in Google Drive

De manier waarop de dienst nu werkt is bijzonder. De app dient eigenlijk meer als een laag die Drive als achterliggende opslag gebruikt. Verwijder je een foto uit de map “Foto’s” op je drive? Dan zal deze ook uit de fotocollectie verdwijnen. Straks is dat niet meer zo en worden geïmporteerde foto’s ook niet meer in drive opgeslagen.

In de aankondiging lezen we: “We hebben gehoord dat gebruikers in verwarring waren door de koppeling tussen Foto’s en Drive. We hopen dat deze vereenvoudigde ervaring gemakkelijker is voor gebruikers om te begrijpen en navigeren.”

Google foto's
Klik/tap voor groter.

Handmatig opschonen en nadelen

Google Foto’s gaat hierdoor volledig als zelfstandig product werken, maar dat veroorzaakt wel wat ongemak voor huidige gebruikers van de dienst. Die dienen na 10 juli hun Google Drive handmatig op te schonen. Google laat een kopie van de volledige foto’s-map achter, maar deze zal niet langer aan de foto’s-dienst gekoppeld zijn. Daardoor heb je straks je volledige collectie twee keer opgeslagen en die bestanden tellen gewoon voor je opslag­limiet.

Gebruikers die graag een kopie van hun foto’s op meerdere plaatsen bewaren, konden dat tot nu toe gemakkelijk via Google Drive doen. Die optie verdwijnt straks echter. Een nadeel is dat een export vanuit foto’s geen locatiegegevens van de foto’s bevat. Voor de mainstream-gebruiker is het vooral zaak om na 10 juli zijn drive-opslaglimiet in de gaten te houden. Als je Google-account geen opslagruimte meer heeft, is er ook geen ruimte voor nieuwe e-mail op Gmail en zal niets aankomen. Zonder e-mail zitten is geen goed idee. Voordelen en nadelen dus.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb nog nooit een map ‘Foto’s in mijn drive gehad.

  Dus had dientengevolge ook geen idee dat daar een koppeling in bestond.

  En heb het ook nooit gemist, en zal het nu ook nooit meer kunnen missen.

 • Profielfoto
  Papjes

  Nou, dit vind ik nogal wat! Je wordt dus verplicht om meer ruimte te gaan kopen!

 • Profielfoto
  ArMac

  Nee hoor papjes, gewoon die dubbele map weggooien en klaar ben je. Foto’s apart opgeslagen (neem aan dat wel gewoon opslagruimte van drive gebruikt wordt)

 • Profielfoto
  serum

  Ik verklaar mij bij deze solidair met Karelwillem. Ik heb nog nooit foto’s in mijn drive gehad of een drive in mijn foto’s.

  Op mij komt het over als ‘de AH heeft verkoopt niet langer blauwe bananen, maar alleen gelen. Ze liggen niet langer bij het brood, maar bij het fruit’

  Nou, bedankt AH!

   

   

   

 • Profielfoto
  serum

  Aaaahhh! ik zie dat je je momenteel nog kan opgeven voor blauwe bananen bij het brood.

  ‘Currently, G Suite users can choose to sync Photos to Drive. This means that when they upload a file to Photos, it’s automatically uploaded to the Google Photos folder in Drive.’

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Best idioot, want je moest de koppeling voorheen zélf inschakelen.

  Veel mensen snappen ook niet goed wat voorrang van/aan rechts is of stijlen in tekstverwerkers zijn. Ook afschaffen?