Raymon Mens
Raymon Mens App Store 17 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

Na Safari ook Google Chrome met dark mode voor websites

De dark mode (of donkere modus) wordt steeds populairder. In iOS 13 krijgt de hele iPhone en iPad samen met alle apps van Apple een optionele donkere interface. De dark mode verovert echter ook het web, want na Safari krijgt ook Google Chrome ondersteuning voor een donkere modus in websites.

Google voorzag zijn browser eerder al van een donkere interface. Die komt echter alleen goed tot zijn recht als de content op sites ook donker is. Net als Safari gaat Google Chrome straks ook de donkere variant van websites tonen websites als het systeem in dark mode staat.

Google Chrome 76 met dark mode voor websites

Makers van sites kunnen een donkere lay-out integreren door de CSS-mediaquery prefers-color-scheme te gebruiken. Daarmee kunnen webdevelopers websites simpel gezegd opdragen witte tekst op een zwarte achtergrond te tonen wanneer het systeem in dark mode staat. Normaal is het zwarte tekst op een witte achtergrond. Ontwikkelaars kunnen dit nu alvast inbouwen en het komt straks in Google Chrome 76 live. Momenteel is versie 74 de meest actuele voor Windows en Mac.

Wie de donkere modus wil proberen, kan alvast de bètaversie van Chrome installeren. Daarna kun je bijvoorbeeld de website NS Hipster bezoeken. Deze site heeft een lichte en donkere skin. Google Chrome schakelt prima mee met het systeem. Het is dus niet zo dat iedere site automatisch schakelt. Het is aan de ontwikkelaar om dit in te bouwen.

Google Chrome dark mode mac
Klik/tap voor groter.

Mac en Windows

De dark mode van Google’s browser gaat werken op Mac en Windows. Op het gebied van de donkere modus loopt de Mac vaak iets voor op Windows, want de donkere interface van Chrome werkt al langer op de Mac dan op Windows. Of ondersteuning ook naar iOS komt, is vooralsnog onduidelijk. Dat komt omdat Chrome daar eigenlijk simpelweg een Safari-venster met wat eigen aanvullingen van Google is. Apple laat het niet toe om een eigen browser engine op iOS te gebruiken. Ondersteuning voor dark mode komt ook naar Android, al kan de implementatie per fabrikant daar verschillend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Safari ook Google Chrome met dark mode voor websites
Sluiten