Na Safari ook Google Chrome met dark mode voor websites

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Google chrome

De dark mode (of donkere modus) wordt steeds populairder. In iOS 13 krijgt de hele iPhone en iPad samen met alle apps van Apple een optionele donkere interface. De dark mode verovert echter ook het web, want na Safari krijgt ook Google Chrome ondersteuning voor een donkere modus in websites.

Google voorzag zijn browser eerder al van een donkere interface. Die komt echter alleen goed tot zijn recht als de content op sites ook donker is. Net als Safari gaat Google Chrome straks ook de donkere variant van websites tonen websites als het systeem in dark mode staat.

Google Chrome 76 met dark mode voor websites

Makers van sites kunnen een donkere lay-out integreren door de CSS-mediaquery prefers-color-scheme te gebruiken. Daarmee kunnen webdevelopers websites simpel gezegd opdragen witte tekst op een zwarte achtergrond te tonen wanneer het systeem in dark mode staat. Normaal is het zwarte tekst op een witte achtergrond. Ontwikkelaars kunnen dit nu alvast inbouwen en het komt straks in Google Chrome 76 live. Momenteel is versie 74 de meest actuele voor Windows en Mac.

Wie de donkere modus wil proberen, kan alvast de bètaversie van Chrome installeren. Daarna kun je bijvoorbeeld de website NS Hipster bezoeken. Deze site heeft een lichte en donkere skin. Google Chrome schakelt prima mee met het systeem. Het is dus niet zo dat iedere site automatisch schakelt. Het is aan de ontwikkelaar om dit in te bouwen.

Google Chrome dark mode mac
Klik/tap voor groter.

Mac en Windows

De dark mode van Google’s browser gaat werken op Mac en Windows. Op het gebied van de donkere modus loopt de Mac vaak iets voor op Windows, want de donkere interface van Chrome werkt al langer op de Mac dan op Windows. Of ondersteuning ook naar iOS komt, is vooralsnog onduidelijk. Dat komt omdat Chrome daar eigenlijk simpelweg een Safari-venster met wat eigen aanvullingen van Google is. Apple laat het niet toe om een eigen browser engine op iOS te gebruiken. Ondersteuning voor dark mode komt ook naar Android, al kan de implementatie per fabrikant daar verschillend zijn.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Ik zit momenteel te wachten op een browser die Orange-mode ondersteunt. Leuk tijdens het (vrouwen)voetbal kijken! 😀⚽️

 • Profielfoto
  Maikelw

  Waarom moet s ontwikkelaar dit inbouwen? Mn Samsung browser kan dit al een tijdje zonder dat dat speciaal bouwe nodig is. Gebruik niets anders meer. Lijkt me niet zo ingewikkeld toch?..

 • Profielfoto
  sjcjonker

  Hmm, misschien dat de DigiD app het dan wel doet?

  Of ben ik de enige waarbij de DigiD app de QR code niet kan scannen als ik in Safari de dark versie van de DigiD login pagina met QR code gepresenteert krijg en deze probeer te scannen? Dan moet ik afbreken, en weer opnieuw met de “Dark Mode CSS Support” uit…

  Vervelende kinderziekte.

 • Profielfoto
  MAC-OS

  hoe zit dat met dark mode in FF

 • Profielfoto
  RubenJ

  MAC-OS op 17 juni 2019 16:51
  hoe zit dat met dark mode in FF

  Dat is er in Firefox ook al een tijdje!

  ik heb het op een paar sites al geïmplementeerd.

 • Profielfoto
  MAC-OS

  hoe dan in FF dark mode

 • Profielfoto
  iDeMi

  sjcjonker op 17 juni 2019 15:39
  Hmm, misschien dat de DigiD app het dan wel doet?

  Of ben ik de enige waarbij de DigiD app de QR code niet kan scannen als ik in Safari de dark versie van de DigiD login pagina met QR code gepresenteert krijg en deze probeer te scannen? Dan moet ik afbreken, en weer opnieuw met de “Dark Mode CSS Support” uit…

  Vervelende kinderziekte.

  Ik lieo hier gisteren ook tegen aan. Maar je hoeft het inloggen niet af te breken. Open je instellingen en wijzig naar de normale mode. Dan wordt wit en zwart in de QR code meteen omgedraaid.

  Dit heb ik ook maar gelijk doorgeven aan DigiD, dat hun dark mode nog niet ondersteunen.