Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 20 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Assistent nu in Nederland op speakers van Sonos (maar…)

Sonos is gestart met de activatie van Google Assistant (of in het Nederlands: Google Assistent) op zijn slimme speakers. Het Amerikaanse bedrijf lost daarmee een langstaande belofte in. Aanvankelijk zou Google’s virtuele assistent al in 2018 beschikbaar zijn. De release werd echter meermaals uitgesteld.

De assistent is niet alleen in Nederland, maar ook in België beschikbaar en dat is best verrassend. Aanvankelijk zou Vlaanderen later volgen, maar mogelijk heeft de beschikbaarheid van Google Assistent in België het geheel versneld. Er is nog wel een nadeel: de assistent begrijpt nog geen Nederlands.

Nu op nieuwe en later op oude Sonos

De virtuele assistent van Google werkt alleen op Sonos One en Beam. Dat komt omdat alleen deze speakers de benodigde microfoons voor spraak­assistenten aan boord hebben. Deze speakers werken ook al langer met Amazon Alexa, maar dat is voor Nederlanders en Belgen niet zo interessant omdat die assistent niet in onze landen beschikbaar is.

Google Assistent komt later ook naar oudere speakers. Hoewel deze geen ingebouwde microfoon hebben, kan de aansturing via ieder ander apparaat dat de virtuele assistent van Google heeft geregeld worden. Sonos kon nog niet zeggen wanneer een software-update voor oude speakers beschikbaar is. Op de Beam en One krijgen gebruikers bij het openen van de Sonos-app en zoeken naar updates de mogelijkheid om de assistent te activeren aangeboden.

Sonos Beam Black Friday
Klik/tap voor groter.

Google Assistent spreekt alleen Engels

Opmerkelijk is dat Sonos nog geen Nederlandse Google Assistent ondersteunt. Je moet bij het activeren kiezen tussen Engels, Frans, Duits, Italiaans of Japans. Waarom deze beperking van kracht is, blijft vooralsnog onbekend. De Google Home begrijpt immers wel gewoon Nederlands en ook in Vlaanderen is Google Assistant beschikbaar.

Sonos heeft een redelijk unieke positie in handen. De fabrikant van het multiroom-systeem is het enige merk dat meerdere virtuele assistenten ondersteunt. Dat komt omdat Sonos hard heeft onderhandeld met Google en zijn patenten in de strijd heeft gegooid. Wij hebben hier al eens een achtergrondverhaal over geschreven. (Zie ook → De verborgen macht van Sonos: hoe Google op zijn knieën ging)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google Assistent nu in Nederland op speakers van Sonos (maar…)
Sluiten