Google’s antwoord op Apple iMessage komt moeilijk op gang

Door: Raymon Mens - 6 reacties
iMessage MMS SMS RCS
(Afbeelding Apple / bewerking OMT)

Begin 2018 schreven we dat Google’s nieuwste antwoord op iMessage veel potentieel heeft. Ruim een jaar later is de dienst genaamd Google Chat echter nog niet van de grond gekomen. Wordt dit de zoveelste flop na Google Talk, Hangouts, Messenger, Android Messages, Duo en Allo? Dat is een voorbarige conclusie, want de zoekgigant geeft nog niet op.

Dat het langzaam gaat, komt omdat actie van telecom­providers nodig is om Google Chat goed te laten werken. De dienst gebruikt RCS. Dat staat voor Rich Communication Services en is een universeel protocol voor berichten over het internet dat alle providers kunnen ondersteunen als vervanger van SMS.

Google neemt heft in eigen hand

Het woord ‘kunnen’ is in de bovenstaande alinea van groot belang. Slechts een handjevol providers heeft inmiddels RCS als vervanger van SMS ingeschakeld. Het gaat Google te traag en de zoekgigant zegt tegen de Amerikaanse pers het heft in eigen hand te nemen. Het gaat RCS-berichten afvangen en voorlopig via zijn eigen servers bezorgen. Google zegt dat die berichten meteen verwijderd worden zodra ze aankomen, maar de dienst is niet end-to-end versleuteld.

Android-gebruikers krijgen als ze de standaard berichten-app openen binnenkort de vraag of ze willen upgraden naar RCS Chat. Zodra toestemming is gegeven, wordt gecheckt of de ontvanger van een bericht ondersteuning voor RCS heeft. Zo niet, dan wordt het bericht als gewone SMS verstuurd. Zo passeert Google de providers. Dit is eigenlijk precies zoals iMessage werkt. Als de ontvanger geen iMessage heeft, stuurt Apple je bericht als SMS met een bekende groene in plaats van blauwe chat-bubbel.

Google Chat
Klik/tap voor groter.

Niet zo veilig als iMessage

Hoewel RCS alle functies van een moderne chat-app heeft zoals stickers, groepsgesprekken en versturen van foto’s en video’s, is de dienst niet zo veilig als iMessage. Google Chat gaat geen volledige versleuteling gebruiken, wat wil zeggen dat berichten ook voor derden af te vangen zijn. Door de end-to-end-encryptie van iMessage, kunnen alleen de verzender en ontvanger een bericht lezen. Bij Google Chat kunnen bijvoorbeeld inlichtingen­diensten gewoon meelezen. Dat zal de FBI leuk vinden, want die is erg bezorgd over steeds meer versleutelde chat-apps. Of je er als privacybewuste consument beter van wordt, is nog maar de vraag.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Of je er als privacybewuste consument beter van wordt, is nog maar de vraag.

  Retorisch.

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Zoals bijna altijd gaat Google een paar jaar na lancering de stekker eruit trekken. Dus waarom überhaupt proberen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij is het een antwoord op SMS niet iMessage.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Google Chat? Wéér iets nieuws?

  Ik zou willen dat Apple iMessage, in beperktere vorm, naar Android brengt. Kun je tenminste Whatsapp weggooien meteen goed alternatief. iMessage is met meerdere Apple devices echt de beste messenger.

  Tegelijkertijd is het ook jammer dat er niet één standaard messaging standaard is, waar je Google Chat, Whatsapp of iMessage als frontend aan kunt koppelen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Shmoo op 18 juni 2019 11:28
  Volgens mij is het een antwoord op SMS niet iMessage.

  Het heeft inderdaad bitter weinig met iMessage te maken.
  RCS is – in tegenstelling tot iMessage – net als SMS een platform-onafhankelijke dienst.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar dat is op dit soort sites niet sexy genoeg. Alles en iedereen moet iets maken dat op Apple lijkt of op z’n minst het afkijken van de grote baas. 😉

   

  The Verge heeft er ooit een serieus goed stukje over gemaakt. Die lelijke blonde jongen wat ook vaak de Chromebooks doet. Ik vind hem echt wel goed in zijn werk. Hij vroeg zich toen ook af waarom er zoveel verschillende diensten zijn en of je die niet beter kon bundelen. Simpel antwoord was dat dit niet mogelijk was.

   

  Lang antwoord was dat Google met heel veel dienste  onderzoek heeft gedaan, diensten zoals Allo? , Google Chat, en weet ik veel wat nog meer. Heel veel van die diensten hebben ze gesloopt om aan dit product te werken. Wat je uiteindelijk zal gaan zien is dat Apple dit protocol in hun iPhones moet gaan ondersteunen om niet tussen wal en schip te vallen.

  Nu heb je de Berichten app op je iPhone. Je kan dan een sms sturen en als de andere kant ook iPhone + iCloud gebruikt dan wordt er automatisch een iMessage van gemaakt, zo niet dan verzonden via sms (vaak ook gratis binnen je abonnement maar wel beperkt qua media), wat er straks gaat gebeuren is wanneer er niet voor iMessage gekozen wordt zal niet meer sms maar dit protocol van Google gebruikt gaan worden.

  Het verschil is ook dat er geen database meer nodig is zoals bij iMessage wel het geval is. Achter iMessage zit een database doe moet onthouden op welke nummers je alleen iMessage wil ontvangen en verzenden. Dat is namelijk de trigger om te bepalen of iets iMessage is of sms. Met dit nieuwe protocol is dat totaal overbodig.

   

  Potverdikkie ik kan zo Raymon’s baan afpakken. 🥝