Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juni 2019

Google’s antwoord op Apple iMessage komt moeilijk op gang

Begin 2018 schreven we dat Google’s nieuwste antwoord op iMessage veel potentieel heeft. Ruim een jaar later is de dienst genaamd Google Chat echter nog niet van de grond gekomen. Wordt dit de zoveelste flop na Google Talk, Hangouts, Messenger, Android Messages, Duo en Allo? Dat is een voorbarige conclusie, want de zoekgigant geeft nog niet op.

Dat het langzaam gaat, komt omdat actie van telecom­providers nodig is om Google Chat goed te laten werken. De dienst gebruikt RCS. Dat staat voor Rich Communication Services en is een universeel protocol voor berichten over het internet dat alle providers kunnen ondersteunen als vervanger van SMS.

Google neemt heft in eigen hand

Het woord ‘kunnen’ is in de bovenstaande alinea van groot belang. Slechts een handjevol providers heeft inmiddels RCS als vervanger van SMS ingeschakeld. Het gaat Google te traag en de zoekgigant zegt tegen de Amerikaanse pers het heft in eigen hand te nemen. Het gaat RCS-berichten afvangen en voorlopig via zijn eigen servers bezorgen. Google zegt dat die berichten meteen verwijderd worden zodra ze aankomen, maar de dienst is niet end-to-end versleuteld.

Android-gebruikers krijgen als ze de standaard berichten-app openen binnenkort de vraag of ze willen upgraden naar RCS Chat. Zodra toestemming is gegeven, wordt gecheckt of de ontvanger van een bericht ondersteuning voor RCS heeft. Zo niet, dan wordt het bericht als gewone SMS verstuurd. Zo passeert Google de providers. Dit is eigenlijk precies zoals iMessage werkt. Als de ontvanger geen iMessage heeft, stuurt Apple je bericht als SMS met een bekende groene in plaats van blauwe chat-bubbel.

Google Chat
Klik/tap voor groter.

Niet zo veilig als iMessage

Hoewel RCS alle functies van een moderne chat-app heeft zoals stickers, groepsgesprekken en versturen van foto’s en video’s, is de dienst niet zo veilig als iMessage. Google Chat gaat geen volledige versleuteling gebruiken, wat wil zeggen dat berichten ook voor derden af te vangen zijn. Door de end-to-end-encryptie van iMessage, kunnen alleen de verzender en ontvanger een bericht lezen. Bij Google Chat kunnen bijvoorbeeld inlichtingen­diensten gewoon meelezen. Dat zal de FBI leuk vinden, want die is erg bezorgd over steeds meer versleutelde chat-apps. Of je er als privacybewuste consument beter van wordt, is nog maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google’s antwoord op Apple iMessage komt moeilijk op gang
Sluiten