Facebook test optie om rode stippen en meldingen uit te schakelen

Door: Dennis Hoogeveen - 12 reacties
Facebook privacy

Facebook lijkt kampioen in het versturen van notificaties. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg bedenkt van alles om je aandacht te trekken. De herkenbare rode bolletjes in de app leiden dan ook regelmatig tot ergernissen. Verschillende gebruikers melden nu de mogelijkheid om de rode meldingsstippen in de app uit te schakelen.

De notificaties wijzen gebruikers niet alleen op nieuwe reacties of vermeldingen, maar bijvoorbeeld ook op video’s die het algoritme bij ze vindt passen. Daarnaast duikelt Facebook berichten op van jaren geleden, om ze als herinnering te tonen. De meldingen worden lang niet altijd als relevant ervaren.

Facebook meldingsstippen uitschakelen

In de instellingen test Facebook nu de mogelijkheid om die rode meldingsstippen, die de gebruiker triggeren op een bepaald menu-item te tikken, aan te passen. De categorieën marketplace, groepen, pagina’s en menu kunnen afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden.

Het is nog niet voor iedereen mogelijk om de gewraakte aandachtstrekkers te verbannen. Facebook bevestigt tegenover TechCrunch dat ze de functie nog onder een beperkt aantal gebruikers testen. Ook in Nederland zijn de eerste app-gebruikers met de nieuwe instellingen gesignaleerd. Om te zien of jij ook aan de slag kunt met de test, tik je in de instellingen van de app op “notificaties”. Onderaan zou daar de optie “meldingsstippen” bij moeten staan.

Facebook meldingsstippen 001
Klik/tap voor groter.

Messenger blijft om aandacht vragen

Uit de eerste screenshots blijkt dat het niet mogelijk is om de meldingsstippen voor Messenger in de app uit te schakelen. In de app van Facebook is standaard het Messenger-icoontje rechtsboven in het scherm te vinden. Het rode bolletje weergeeft het getal van ongelezen berichten, maar kan je ook op het verkeerde been zetten.

Als je een nieuwe vriend op hebt toegevoegd, maakt Facebook namelijk automatisch een gesprek aan met de melding “Stuur een bericht naar je nieuwe vriend”. Ook dat levert dan zo’n meldingsstip op, die vooralsnog niet uitgeschakeld kan worden. Facebook test aan de lopende band nieuwe functies, vaak zelfs zonder dat je het doorhebt. Onlangs werd bekend dat de app er uit gaat zien.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Gewoon niet de app gebruiken. Helpt mijn vriendin enorm.

 • Profielfoto
  Shmoo

  OMT heeft deze mogelijkheid al sinds het begin.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Waarom wordt alles wat FB doet toch door OMT als nieuws op deze site gebracht? Ik geef toe ik dit ook gelezen, maar ik zou het niet missen als er voortaan niets meer over FB bericht wordt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Facebook is een van de meestgebruikte apps op iOS. Als site die zich ook op nieuws rondom iOS-apparaten (Apple’s grooste categorie) richt, is dit wat mij betreft een legitiem onderwerp. De cijfers bevestigen dat.

 • Profielfoto
  fatboysmart

  Flikker dat hele Facebook in de prullenbak en ga weer gewoon je leven leven.

 • Profielfoto
  Caszz

  Kan je toch gewoon uitzetten in de instellingen van de iPhone

 • Profielfoto
  Night

  Misschien moeten ze eerst maar eens op zoek naar software om te controleren of er geknoeid is met video’s 😛

  https://nos.nl/artikel/2290852-zuckerberg-erkent-fouten-bij-gemanipuleerde-video-dronken-pelosi.html

 • Profielfoto
  VxP

  “fatboysmart op 26 juni 2019
  Flikker dat hele Facebook in de prullenbak en ga weer gewoon je leven leven.”

  👍🏻+1

  Een nonsens app van een verschrikkelijke organisatie.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Volgens mij krijgen Facebook gebruikers gewoon wat ze verdienen. Ze gebruiken tenslotte die app.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Caszz op 26 juni 2019 22:27

  Kan je toch gewoon uitzetten in de instellingen van de iPhone

  Nope. Daar bedien je het algemeen voor de app op het home-screen. Dit gaat echter over de tabbladen in de Facebook-app zelf. Daar heeft Facebook ook rode bolletjes bij geplaatst om je aandacht te trekken.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Moeten we het nog over Facebook hebben hier?

 • Profielfoto
  Dennes

  Dit kan gewoon voor alle apps via instellingen en dan berichtgeving uitgeschakeld worden