Facebook onthult Libra: crypto­munt voor betalen via WhatsApp en meer

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Facebook zet vandaag een grote en onverwachte stap in de wereld van online betalingen en crypto. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg onthult een eigen cryptomunt genaamd Libra. Daarnaast komt er een betaaldienst genaamd Calibra die in allerlei apps gaat werken. Betalen via WhatsApp en Messenger wordt met de munt mogelijk. Ook Spotify haakt aan.

De munt krijgt ook een eigen app waarmee gebruikers elkaar kunnen betalen. Volgens Facebook is het net zo makkelijk als het sturen van berichten. WhatsApp en Facebook Messenger krijgen er in 2020 standaard ondersteuning voor. Op de achtergrond wordt een variant van de blockchain gebruikt.

Facebook Libra en Calibra: munt en portemonnee

Het sociale netwerk heeft twee aankondigingen gedaan. Allereerst is er Libra. Dit is een virtuele munt die gemaakt is door de Libra Association in Geneve, Zwitserland. Facebook is echter de drijvende kracht achter deze munt. De Libra non-profit beheert de blockchain die deze cryptomunt gebruikt. Het is anders dan bijvoorbeeld Bitcoin, dat een volledig open blockchain gebruikt. Bij Libra kunnen alleen vertrouwde partners betalingen via de blockchain verifiëren. Het is dus een semi-open blockchain. Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft en Vodafone zijn al aangehaakt.

Aan de andere kant is er Calibra. Een portemonnee voor Libra, gemaakt door een dochterbedrijf van Facebook. De portemonnee komt in 2020 als app naar iOS en Android. Ook ontwikkelaars kunnen betalingen via Calibra in hun apps integreren. WhatsApp en Facebook Messenger krijgen er ondersteuning voor zodat je geld naar elkaar kunt sturen. Om een Calibra-account aan te kunnen maken moeten mensen een kopie van hun identiteitsbewijs sturen. De virtuele portemonnee hangt niet vast aan Facebook, ook als je geen Facebook hebt, kun je een Calibra-account aanmaken.

Facebook Calibra Libra
Klik/tap voor groter.

WhatsApp en Facebook Messenger als aanjager

Om te zorgen dat zijn virtuele munt tractie krijgt, zet Facebook twee krachtige wapens in, namelijk WhatsApp en Facebook Messenger. Het wordt vanaf 2020 voor iedere gebruiker van deze twee chat-apps mogelijk om geld in de Libra-valuta naar elkaar te sturen. Zo wil het sociale netwerk naar eigen zeggen betalingen “net zo snel als het versturen van een tekstbericht tegen lage of geen kosten” maken.

In de toekomst kunnen ook QR-codes worden gegenereerd voor gebruik in bijvoorbeeld winkels. Klanten kunnen dan ook via WhatsApp betalen. Dit wordt waarschijnlijk een aanvulling op WhatsApp Business waar ondernemers een eigen profiel en chat-kanaal aan kunnen maken.

Veiligheid en privacy

De vraag die bij een nieuwe dienst die aan Facebook gelieerd is opkomt is natuurlijk: hoe zit het met de veiligheid en privacy? De belofte is dat Facebook betaalgegevens van Calibra niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden. Als een gebruiker toestemming geeft, en alleen dan, worden wel gegevens met Facebook en derde partijen gedeeld. Zonder toestemming gebeurt dat alleen voor doeleinden zoals fraudebestrijding en het kunnen doen van transacties, maar niet voor marketing en niet met derde partijen.

Bij een cryptomunt speelt de schommeling in waarde ook een rol. De Libra moet stabiel blijven omdat de munt wordt ondersteund door reserves in de wereldwijde valuta van centrale banken. Dat moet het ook mogelijk maken om gemakkelijker virtueel geld in te wisselen voor fysiek geld. De wisselkoers zal desalniettemin wat schommelen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Om een Calibra-account aan te kunnen maken moeten mensen een kopie van hun identiteitsbewijs naar Mark Zuckerberg sturen.

   

  Ha ha ha!!!

 • Profielfoto
  polansky

  De zoveelste cryptoshitmunt…
  FB krijgt van mij echt geen inzage in mijn bankgegevens.

  De natte droom van Mark Suckerberg.
  Inzage in alle bankrekeningen, kun je mooi koppelen met het advertentiebeleid en de effectiviteit ervan controleren.

  Plus dat FB daarmee nog meer grip krijgt over iemands sociale status.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Stabiel ten opzichte van wat? De dollar? De euro? De yuan?

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  FaceBook is wel het laatste bedrijf in de wereld dat ik zou vertrouwen met mijn geld. En inderdaad, welke idioot gaat er naar FB of een dochteronderneming daarvan een kopie van zijn paspoort sturen? Dat is vragen om moeilijkheden.

 • Profielfoto
  wbreeman

  Wow!!! Best eng! Daar ga ik niks mee doen! FB en je bankgegevens? 😳😳😳

 • Profielfoto
  Niels

  ”De belofte is dat Facebook betaalgegevens van Calibra niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden.“

   

  Botboy Zuckerburg belooft zoveel. Maar goed, dit wordt dan over een paar jaar het zoveelste Facebook schandaal waar iedereen een week schande over spreekt en vervolgens is alles weer vergeven en vergeten.

 • Profielfoto
  MAC-OS

  nope ik blijf bij ING

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Snap nog steeds niet dat er mensen hun hele hebben en houwen op FB zetten. Laat staan dan nog om met bovenstaande in zee te gaan. Je zal zien dat er weer velen stom genoeg zijn.

  Ik blokkeer al standaard alle sociale media in mijn router. Ik hoef die rommel niet. Zelfs twitter interesseert me geen lor.

 • Profielfoto
  farl4web

  Facebook wil ook nog eens onze financiële data (mis)bruiken. Ik zou hier niet mee akkoord gaan. Het is ook best wel een concurrent van Apple Pay. Ik vraag me af of Apple hier wel mee akkoord zou gaan. Blijf ver weg van Facebook coin!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  “De belofte is dat Facebook betaalgegevens van Calibra niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden”

   

  En zo heeft Facebook wel meer beloofd. Mompelt iets over oa. WhatsApp.

  Zoveelste stap naar complete macht.

 • Profielfoto
  gipsman

  Facebook is nu al voor 1/2 van zijn gebruikers gelijk aan internet. Dat wordt nog meer, cfr. ‘login met facebook’, sites die enkel op FB bestaan, FB nieuwsgroepen, FB acties, de overheid via FB/Whatsapp. Lijkt of je binnenkort niet meer zonder FB/Whatsapp/FBMessenger vooruit komt. Wel grappig dat Facebook nu net dat aanpakt (nl.centen)  wat bijna iedereen echt privé wil houden, naast het sexleven dan 😔.

 • Profielfoto
  Kotter86

  Haha… Facebook.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Klinkt ongeveer hetzelfde als Polanksi die belooft nooit meer te posten op OMT…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het heeft wel wat weg van zo’n kinder rekenmachientje.. Na de betaling verschijnt een clown die confetti strooit.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Nou ik kan niet wachten!!! pfff nooit en te nimmer.

  Maar het is wel slim van Facebook, een kleine rol in Libra en dat onafhankelijk doen lijken, maar vervolgens wel een eigen wallet Calibra komen. Die munt zal hun niet boeien, die wallet bevat alle waardevolle gegevens voor Facebook.

  Dit is een zeer bedenkelijke ontwikkeling.