Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juni 2019
Leestijd: 3 minuten

Facebook onthult Libra: crypto­munt voor betalen via WhatsApp en meer

Facebook zet vandaag een grote en onverwachte stap in de wereld van online betalingen en crypto. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg onthult een eigen cryptomunt genaamd Libra. Daarnaast komt er een betaaldienst genaamd Calibra die in allerlei apps gaat werken. Betalen via WhatsApp en Messenger wordt met de munt mogelijk. Ook Spotify haakt aan.

De munt krijgt ook een eigen app waarmee gebruikers elkaar kunnen betalen. Volgens Facebook is het net zo makkelijk als het sturen van berichten. WhatsApp en Facebook Messenger krijgen er in 2020 standaard ondersteuning voor. Op de achtergrond wordt een variant van de blockchain gebruikt.

Facebook Libra en Calibra: munt en portemonnee

Het sociale netwerk heeft twee aankondigingen gedaan. Allereerst is er Libra. Dit is een virtuele munt die gemaakt is door de Libra Association in Geneve, Zwitserland. Facebook is echter de drijvende kracht achter deze munt. De Libra non-profit beheert de blockchain die deze cryptomunt gebruikt. Het is anders dan bijvoorbeeld Bitcoin, dat een volledig open blockchain gebruikt. Bij Libra kunnen alleen vertrouwde partners betalingen via de blockchain verifiëren. Het is dus een semi-open blockchain. Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft en Vodafone zijn al aangehaakt.

Aan de andere kant is er Calibra. Een portemonnee voor Libra, gemaakt door een dochterbedrijf van Facebook. De portemonnee komt in 2020 als app naar iOS en Android. Ook ontwikkelaars kunnen betalingen via Calibra in hun apps integreren. WhatsApp en Facebook Messenger krijgen er ondersteuning voor zodat je geld naar elkaar kunt sturen. Om een Calibra-account aan te kunnen maken moeten mensen een kopie van hun identiteitsbewijs sturen. De virtuele portemonnee hangt niet vast aan Facebook, ook als je geen Facebook hebt, kun je een Calibra-account aanmaken.

Facebook Calibra Libra
Klik/tap voor groter.

WhatsApp en Facebook Messenger als aanjager

Om te zorgen dat zijn virtuele munt tractie krijgt, zet Facebook twee krachtige wapens in, namelijk WhatsApp en Facebook Messenger. Het wordt vanaf 2020 voor iedere gebruiker van deze twee chat-apps mogelijk om geld in de Libra-valuta naar elkaar te sturen. Zo wil het sociale netwerk naar eigen zeggen betalingen “net zo snel als het versturen van een tekstbericht tegen lage of geen kosten” maken.

In de toekomst kunnen ook QR-codes worden gegenereerd voor gebruik in bijvoorbeeld winkels. Klanten kunnen dan ook via WhatsApp betalen. Dit wordt waarschijnlijk een aanvulling op WhatsApp Business waar ondernemers een eigen profiel en chat-kanaal aan kunnen maken.

Veiligheid en privacy

De vraag die bij een nieuwe dienst die aan Facebook gelieerd is opkomt is natuurlijk: hoe zit het met de veiligheid en privacy? De belofte is dat Facebook betaalgegevens van Calibra niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden. Als een gebruiker toestemming geeft, en alleen dan, worden wel gegevens met Facebook en derde partijen gedeeld. Zonder toestemming gebeurt dat alleen voor doeleinden zoals fraudebestrijding en het kunnen doen van transacties, maar niet voor marketing en niet met derde partijen.

Bij een cryptomunt speelt de schommeling in waarde ook een rol. De Libra moet stabiel blijven omdat de munt wordt ondersteund door reserves in de wereldwijde valuta van centrale banken. Dat moet het ook mogelijk maken om gemakkelijker virtueel geld in te wisselen voor fysiek geld. De wisselkoers zal desalniettemin wat schommelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Facebook onthult Libra: crypto­munt voor betalen via WhatsApp en meer
Sluiten