Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2019

Dubbele snelheid: USB 4.0 komt eind 2020 naar PC en Mac

USB wordt volgend jaar een stuk sneller. De USB Promoter Group heeft bekend gemaakt dat USB 4.0 eind 2020 naar apparaten zoals de PC, Mac en accessoires komt. De nieuwe standaard was eerder dit jaar al aangekondigd, maar nu worden de plannen concreet.

USB 4.0 lijkt in een aantal opzichten erg op Apple’s Thunderbolt 3, dat nu op praktisch iedere Mac zit. Er is een maximale snelheid van 40 Gbit/s. Dat is het dubbele van wat USB 3.2 momenteel kan bereiken. Er zijn tevens aparte stromen voor data en display. De connector kan dus ook gebruikt worden om een scherm aan te sluiten, nog een overeenkomst met Thunderbolt 3.

USB 4.0 brengt grote veranderingen

Aanvankelijk zou de lancering van de nieuwe standaard pas in 2021 zijn, maar de USB Promoter Group laat met trots weten dat alle puzzelstukjes eerder op hun plaats zijn gevallen. Het geheel zou rond de zomer een standaard moeten zijn, waarna de integratie in computers en accessoires 2020 voltooid moet zijn.

Een noemenswaardige verandering is dat de oude (rechthoekige) USB-A-connector niet meer ondersteund wordt. USB-C is zoals Apple al in 2016 opperde dus echt de toekomst. Het tijdperk van de USB-A-plug is definitief voorbij.

Klik/tap voor groter.

De Mac is goed voorbereid

Voor gebruikers van de nieuwste Apple-computers zou de komst van USB 4 en zijn dubbele snelheden niet veel moeten veranderen. Thunderbolt 3 biedt ook een snelheid van 40 Gbit/s en ondersteunt ook protocollen zoals DisplayPort. Het goede nieuws is dat Thunderbolt 3-apparaten die nu alleen op de Mac werken, met de nieuwe USB-standaard ook op computers aangesloten kunnen worden. Er is namelijk onderlinge compatibiliteit.

Oude apparaten met USB 3.2 en USB 2.0 blijven straks overigens gewoon werken. USB 4.0 wordt backwards compatible met de meeste oude apparaten. Het enige dat nodig zal zijn, is een nieuwe kabel met USB-C-aansluiting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dubbele snelheid: USB 4.0 komt eind 2020 naar PC en Mac
Sluiten