Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 26 juni 2019

Dropbox bijna overbodig door iCloud Drive in macOS Catalina en iOS 13

Hoewel iCloud de eerste jaren niet altijd probleemloos werkte, zijn de clouddiensten van Apple steeds beter. In iOS 13 en macOS Catalina wordt een handige extra functie aan iCloud Drive toegevoegd. Je kunt naast individuele bestanden nu ook hele mappen delen. Daardoor wordt Dropbox voor veel mensen overbodig.

Het was altijd al mogelijk om een bestand uit iCloud Drive te delen. Om de een of andere reden was het delen van mappen echter niet mogelijk. Dat is straks met iOS 13 en macOS Catalina verleden tijd. Mensen die geen iOS of macOS hebben, kunnen gedeelde bestanden ook openen.

Mappen delen in iCloud Drive

Een volledige map delen vanaf je Mac is erg simpel. Je klikt rechts op een map en kiest in het contextmenu vervolgens voor ‘Deel’ en ‘Voeg personen toe’. Vervolgens kun je de map delen met andere mensen met een Apple ID. Wil je bestanden delen met iemand die geen Apple ID heeft? Dan is het ook mogelijk om een link aan te maken. Die kan dan verstuurd worden naar de persoon met wie je wil delen en diegene kan de bestanden downloaden.

macos catalina icloud drive dropbox 001
Klik/tap voor groter.

Het is ook mogelijk om de rechten te beheren. Zo kun je per gebruiker de rechten instellen op alleen lezen of lezen en schrijven. Bij het aanmaken van een link bepaal je of wijzigingen aangebracht kunnen worden. Omdat het een gedeelde map is, zijn wijzigingen die een andere persoon maakt ook rechtstreeks in je eigen iCloud Drive zichtbaar. Dit werkt vanuit de Finder op de Mac, maar ook vanuit de Bestanden-app van iOS.

iCloud drive delen als dropbox 002
Bestanden delen met Android-gebruikers – Klik/tap voor groter.

Delen met iOS, Mac, Android en Windows

Wanneer je een map deelt met een andere gebruiker van iOS of een Mac, dan verschijnt deze direct in de Bestanden-app of iCloud Drive. Bij Windows of Android zit het iets anders in elkaar. Daar krijgt een ontvanger de mogelijkheid om de inhoud van de gedeelde map te downloaden, maar ook om via de browser-variant van iCloud Drive aan de bestanden te werken. Deze methode is dus zeker niet beperkt tot iPhone, iPad en Mac. Hoewel het op Apple’s eigen apparaten het best werkt, kan iedereen met en zonder Apple ID bestanden ontvangen.

macos catalina icloud drive dropbox 002
Klik/tap voor groter.

Niet alles van Dropbox

Deze nieuwe functie van macOS Catalina en iOS 13 biedt niet alles van Dropbox. Zo is het niet mogelijk om snel een oudere versie van de gedeelde map terug te zetten. Koppelingen met apps zoals Word en Excel van Office 365 ontbreken ook, maar de basisfuncties voldoen voor het leeuwendeel van de gebruikers.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dropbox bijna overbodig door iCloud Drive in macOS Catalina en iOS 13
Sluiten