Dropbox bijna overbodig door iCloud Drive in macOS Catalina en iOS 13

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Hoewel iCloud de eerste jaren niet altijd probleemloos werkte, zijn de clouddiensten van Apple steeds beter. In iOS 13 en macOS Catalina wordt een handige extra functie aan iCloud Drive toegevoegd. Je kunt naast individuele bestanden nu ook hele mappen delen. Daardoor wordt Dropbox voor veel mensen overbodig.

Het was altijd al mogelijk om een bestand uit iCloud Drive te delen. Om de een of andere reden was het delen van mappen echter niet mogelijk. Dat is straks met iOS 13 en macOS Catalina verleden tijd. Mensen die geen iOS of macOS hebben, kunnen gedeelde bestanden ook openen.

Mappen delen in iCloud Drive

Een volledige map delen vanaf je Mac is erg simpel. Je klikt rechts op een map en kiest in het contextmenu vervolgens voor ‘Deel’ en ‘Voeg personen toe’. Vervolgens kun je de map delen met andere mensen met een Apple ID. Wil je bestanden delen met iemand die geen Apple ID heeft? Dan is het ook mogelijk om een link aan te maken. Die kan dan verstuurd worden naar de persoon met wie je wil delen en diegene kan de bestanden downloaden.

macos catalina icloud drive dropbox 001
Klik/tap voor groter.

Het is ook mogelijk om de rechten te beheren. Zo kun je per gebruiker de rechten instellen op alleen lezen of lezen en schrijven. Bij het aanmaken van een link bepaal je of wijzigingen aangebracht kunnen worden. Omdat het een gedeelde map is, zijn wijzigingen die een andere persoon maakt ook rechtstreeks in je eigen iCloud Drive zichtbaar. Dit werkt vanuit de Finder op de Mac, maar ook vanuit de Bestanden-app van iOS.

iCloud drive delen als dropbox 002
Bestanden delen met Android-gebruikers – Klik/tap voor groter.

Delen met iOS, Mac, Android en Windows

Wanneer je een map deelt met een andere gebruiker van iOS of een Mac, dan verschijnt deze direct in de Bestanden-app of iCloud Drive. Bij Windows of Android zit het iets anders in elkaar. Daar krijgt een ontvanger de mogelijkheid om de inhoud van de gedeelde map te downloaden, maar ook om via de browser-variant van iCloud Drive aan de bestanden te werken. Deze methode is dus zeker niet beperkt tot iPhone, iPad en Mac. Hoewel het op Apple’s eigen apparaten het best werkt, kan iedereen met en zonder Apple ID bestanden ontvangen.

macos catalina icloud drive dropbox 002
Klik/tap voor groter.

Niet alles van Dropbox

Deze nieuwe functie van macOS Catalina en iOS 13 biedt niet alles van Dropbox. Zo is het niet mogelijk om snel een oudere versie van de gedeelde map terug te zetten. Koppelingen met apps zoals Word en Excel van Office 365 ontbreken ook, maar de basisfuncties voldoen voor het leeuwendeel van de gebruikers.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Onbegrijpelijk dat Apple nog steeds denkt/hoopt dat iedereen iWorks gebruikt en niet zorgt voor een betere Office365 integratie. Zo schiet het niet op ……

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Delen van mappen is niet het enige wat verbetering aan iCloud behoeft. Bijvoorbeeld  het kunnen inzetten van iCloud als een echte opslag a la Googledrive, Onedrive en zelfs Dropbox is een vereiste waar als ik het goed begrijp nog immer niet door iCloud aan voldaan wordt. Het simpel kunnen slepen van bestanden naar de cloud is toch wel een basisfunctie. Zolang je dit niet kan met iCloud hoeft Dropbox nog niets te vrezen. Wat mij betreft zijn  de basisfuncties dus nog voor het leeuwendeel van  de gebruikers onvoldoende.

 • Profielfoto
  ququlequ

  Of….”iCloud nog steeds overbodig door Dropbox”?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Lolsmurf op 26 juni 2019 18:50
  Delen van mappen is niet het enige wat verbetering aan iCloud behoeft. Bijvoorbeeld  het kunnen inzetten van iCloud als een echte opslag a la Googledrive, Onedrive en zelfs Dropbox is een vereiste waar als ik het goed begrijp nog immer niet door iCloud aan voldaan wordt. Het simpel kunnen slepen van bestanden naar de cloud is toch wel een basisfunctie. Zolang je dit niet kan met iCloud hoeft Dropbox nog niets te vrezen. Wat mij betreft zijn  de basisfuncties dus nog voor het leeuwendeel van  de gebruikers onvoldoende.

  Ik gebruik iCloud gewoon als ik vroeger Dropbox gebruikte.  Met de Finder kan ik een map aanmaken en daar bestanden inzetten die ik dan met mijn Mac, iPhone of iPad kan bewerken. Het werkt bij mij probleemloos, daarom gebruik ik nu Dropbox en Onedrive niet meer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bijna overbodig. ?

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Lolsmurf op 26 juni 2019 18:50
  Het simpel kunnen slepen van bestanden naar de cloud is toch wel een basisfunctie.

  Dat kan toch gewoon?

  Hoewel het altijd uitgebreider kan(en elke gebruiker minimum 10 gig basisopslag zou moeten krijgen), is iCloud vanaf 10.15 en iOS13 voor de meeste gebruikers voldoende om geen externe dienst meer te gebruiken.

  Icloud zou wel heel vet zijn met  TimeMachine in de Cloud (CloudMachine? TimeCloud??). Maar dat zal wel niet voor morgen zijn.

 • Profielfoto
  xaddict

  Nu nog een Files app waar je daadwerkelijk iets aan hebt…

  @lordoftheflatbush: office365 integratie ligt bij Microsoft. Niet bij Apple

 • Profielfoto
  GuZ

  Appels en peren vergelijken .. waarom dan niet ook Google Drive, Box of andere opties?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Selective sync zou ook een mooie toevoeging zijn. Daarnaast is iCloud nog steeds heel erg gesloten voor derden. Je kan niet vanaf een NAS een backup maken naar iCloud. Ik zie het op dit moment puur als een foto backup en daarnaast vind ik de bureaublad sync wel erg handig.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  MoNdO GeNeRaToR op 26 juni 2019 19:28

  Lolsmurf op 26 juni 2019 18:50
  Het simpel kunnen slepen van bestanden naar de cloud is toch wel een basisfunctie.

  Dat kan toch gewoon?

  Hoewel het altijd uitgebreider kan(en elke gebruiker minimum 10 gig basisopslag zou moeten krijgen), is iCloud vanaf 10.15 en iOS13 voor de meeste gebruikers voldoende om geen externe dienst meer te gebruiken.

  Icloud zou wel heel vet zijn met  TimeMachine in de Cloud (CloudMachine? TimeCloud??). Maar dat zal wel niet voor morgen zijn.

  Weer wat geleerd vandaag, dacht nog steeds dat dit niet kon…

 • Profielfoto
  ArMac

  Vroeger hadden ze MobileMe. Dat was echt ideaal om mappen en bestanden te delen. Snap nog steeds niet dat ze daar mee gestopt zijn…

 • Profielfoto
  BD23

  Kun je bestanden dan ook offline bewaren in de icloud?

 • Profielfoto
  gipsman

  ArMac ?

 • Profielfoto
  druppelstop

  lordoftheflatbush op 26 juni 2019 18:47
  Onbegrijpelijk dat Apple nog steeds denkt/hoopt dat iedereen iWorks gebruikt en niet zorgt voor een betere Office365 integratie. Zo schiet het niet op …… Daar bestaan toch al opties voor d.m.v. Dropbox en Onedrive? Dit is heel duidelijk niet waar iCloud voor bedoeld is

   

 • Profielfoto
  pruus

  iCloud moet nog veel “leren” wil het net zo prettig werken als Dropbox, OneDrive. Terwijl Apple heel lang heeft kunnen kijken wat het beste zou zijn om te “jatten”. Ik het nog steeds een povere verkenning.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Een van de basis-features van DropBox is afwezig in iCloud: Smart Sync.

   

  Die feature is voor DropBox gebruikers voldoende reden om bij DropBox te blijven.

   

  https://www.dropbox.com/smart-sync

 • Profielfoto
  Vormbureau

  BD23 op 26 juni 2019 22:52
  Kun je bestanden dan ook offline bewaren in de icloud?

  Contradictio in terminis?

 • Profielfoto
  djneo

  Of je gebruikt Nextcloud en host zelf een dropbox waar je alles in kwijt kan

 • Profielfoto
  tjapie

  Een van de basis-features van DropBox is afwezig in iCloud: Smart Sync.

  Die feature is voor DropBox gebruikers voldoende reden om bij DropBox te blijven.

  https://www.dropbox.com/smart-sync

  Ik vind dat daarin goede eerste stappen zijn genomen met Optimized Storage. Wanneer de ruimte op je Mac beperkt is, worden weinig gebruikte bestanden enkel opgeslagen op iCloud en kun je deze downloaden door op het icoontje achter het bestand of de folder in je Finder te klikken. Het is zeker nog niet hetzelfde als Smart Sync, waar je zelf de keuze hebt, en ook de functie zelf werkt nog niet optimaal (ik moet regelmatig een regelmatig gebruikte folder eerst downloaden), maar de eerste stappen in de juiste richting zijn wel genomen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Dropbox houdt zijn voorsprong omdat het platform neutraal is en blijft. Onedrive, googledrive, icloud geven eigen klanten ‘betere punten’. Maar een dienst die voor iedereen moet werken, moet universeel zijn, maw bv concreet bestanden moeten 1 op 1 uitwisselbaar zijn . Dropbox werkt gewoon, no-nonsense, beetje spartaans, geen glamour toeters of bellen. Het is goed ingebet bij andere apps die standaard ‘save to dropbox’ aanbieden, naast of boven iCloud etc. Zegt wel iets.

  Ergens is apple de draad even kwijt geraakt. Ik herinner mij Mobile Me, de oer-iCloud zeg maar. Met deze ‘primitieve’ clouddienst kon je fotoalbums simpel in een website ( bv.een iWebsite ?) droppen of naar andere mensen sturen ( ook windows). Het werkte gewoon met een link. Vanaf iCloud hoorde je dan van die mensen ‘dat ze de map of de file niet kunnen openen’.

 • Profielfoto
  Juistemm

  lordoftheflatbush op 26 juni 2019 18:47
  Onbegrijpelijk dat Apple nog steeds denkt/hoopt dat iedereen iWorks gebruikt en niet zorgt voor een betere Office365 integratie. Zo schiet het niet op ……

  Niks mis mee. iWorks werkt naar mijn mening super met iCloud. Maarja als je inderdaad Microsoft producten gebruikt tussen je Apple producten kan het omslachtig zijn allemaal.

   

 • Profielfoto
  GuZ

  @vormbureau: het is geen tegenstrijdigheid als BD23 zelf ‘cloud native’ is:D

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Juistemm: iWorks werkt naar mijn mening super met iCloud. Maarja als je inderdaad Microsoft producten gebruikt tussen je Apple producten kan het omslachtig zijn allemaal

  als je als individu bedoelt, heb je die keuze. Zakelijk gezien of als je vaker privé bestanden uitwisselt is iWorks kansloos. Het staat al sinds het uitkwam ongebruikt op mijn Mac. Niemand die ik ken gebruikt het en ik heb nul behoefte om het voor mijzelf te doen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  gipsman op 27 juni 2019 13:10
  Ergens is apple de draad even kwijt geraakt. Ik herinner mij Mobile Me, de oer-iCloud zeg maar. Met deze ‘primitieve’ clouddienst kon je fotoalbums simpel in een website ( bv.een iWebsite ?) droppen of naar andere mensen sturen ( ook windows). Het werkte gewoon met een link. Vanaf iCloud hoorde je dan van die mensen ‘dat ze de map of de file niet kunnen openen’.

  Werkt gewoon perfect. Maak een gedeeld iCloud-album aan en stuur de link door naar andere mensen.

  Nog nooit klachten gehad.

 • Profielfoto
  BD23

  Kun je bestanden ook alleen in de cloud bewaren ipv op je computer?

 • Profielfoto
  Burt Big

  BD23 op 25 juli 2019 16:33
  Kun je bestanden ook alleen in de cloud bewaren ipv op je computer?

  Ja, daar ben ik ook benieuwd naar. Wmb is dat ook de misser van iClouddrive t.o.v. dropbox waar het hierboven over gaat.
  Sure, je kan in iclouddrive een map maken en drag and drop bestanden slepen. Maar het lijkt mij nog niet gelukt om bijvoorbeeld al mijn foto’s, bestanden + muziek alleen in iclouddrive te zetten. Samen gaat dit om zo’n 700GB aan data. Op de nieuwe MacBooks is dat dus fors meer dan de standaard SSD-HD. Dus ik dacht voor een tientje in de maand een 2TB-iclouddrive en dan ben je klaar, maar hij wil maar blijven synchroniseren, waardoor ik toch ruimte te kort kom.

  Maar hopelijk zie ik iets heel simpels over het hoofd?

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Ik heb kennelijk als één van de weinige nergens last van met iCloud, slepen gaat perfect naar iCloud. En met de opslag die ik heb gebruik ik dropbox of al die andere nog maar sporadisch.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Waar ik mij vooral zorgen om maak bij iCloud is backwards compatibility. Ik heb één computer waarop Catalina zal worden geïnstalleerd. De twee Mac Pro’s 5,1 draaien respectievelijk Mojave, High Sierra en Yosemite. Zal iCloud nog op deze Macs kunnen gesynchroniseerd worden? Is er een perfecte synchronisatie van mail, foto’s, agenda en notities? (Reminders of herinneringen gebruik ik niet). Anders hoeft Catalina voor mij niet meer op mijn MacBook Pro 2015.