DisplayPort 2.0 komt eraan: 8K en meer via Thunderbolt 3

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Hoewel Thunderbolt 3 alweer drie jaar meegaat, is er nog genoeg nieuws mogelijk over de poort. Dat bewijst DisplayPort 2.0. Dat vandaag is aangekondigd door de Video Electronics Standards Association (VESA). Schermen met een resolutie van 8K en hoger kunnen probleemloos aangesloten worden.

DisplayPort 2.0 is de eerste grote update voor de standaard sinds 2016, toen verscheen versie 1.4. Door de enorme toename aan bandbreedte, is het mogelijk om een 10K-scherm aan te sluiten, of twee 8K-schermen. De maximale resolutie is -niet schrikken- 15360×8460 pixels oftewel 16K. Daar is echter wel beeld­compressie voor nodig.

DisplayPort 2.0 voor 8K en 10K

VESA verwacht de eerste apparaten met DisplayPort 2.0 eind 2020 op de markt. Apple is er met de iMac, Mac Pro en MacBook Pro doorgaans redelijk snel bij om nieuwe standaarden te adopteren. De 6K-resolutie van het Pro Display XDR kan dus nog maar het begin zijn.

Op technisch vlak is de bandbreedte verdriedubbeld van 25,92Gbit/s naar 77,4Gbit/s. Dat zorgt ervoor dat 10K-beeld zonder compressie door de poort kan. Daarbij is de verversingssnelheid 60Hz en de kleurendiepte 24 bits met 4:4:4 chroma subsampling. Zoals Apple het graag ziet is er ook volledige ondersteuning voor de HDR10-standaard.

De 6K van het Apple Pro Display XR is nog maar het begin…. – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Ook zuiniger, eind 2020 verwacht

Voor bezitters van een MacBook die niet echt op een 10K scherm zitten te wachten, maar het wel prettig vinden om een extern scherm aan te sluiten, is DisplayPort 2.0 ook goed nieuws. Door een nieuwe techniek genaamd panel replay wordt de GPU ontlast. Deze techniek ververst alleen delen van het scherm waar beeld veranderd, zodat de GPU niet doorlopend heel veel pixels hoeft te pushen. Een laptop genereert daardoor minder warmte en de accu gaat langer mee.

Voor DisplayPort 2.0 is nieuwe hardware nodig. Hoewel de nieuwe standaard op basis van Thunderbolt 3 werkt, moeten GPU’s en schermen de hogere resoluties uiteraard ook kunnen verwerken. VESA verwacht dat de eerste compatibele hardware eind 2020 op de markt komt.

Resoluties op een rij

Dit kun je straks op één Thunderbolt 3-poort aansluiten dankzij DisplayPort 2.0. Het gaat hier om ongecomprimeerd beeld.

 • 8K/10K (10240×4320): enkel scherm op 60Hz met 4:4:4 en HDR10
 • 4K (3840×2160): twee schermen op 144Hz met 4:4:4 en HDR10
 • 4K (3840×2160): drie schermen op 90Hz met 4:4:4 en HDR10

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jhollenberg

  En dan te bedenken dat een menselijk oog niet meer dan 4K kan verwerken;-)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Jhollenberg op 27 juni 2019 12:04
  En dan te bedenken dat een menselijk oog niet meer dan 4K kan verwerken;-)

  Dus? Er zijn ook hele andere toepassingen voor dit soort resoluties.

 • Profielfoto
  steveb

  ik begrijp het niet
  thunderbolt 3 gaat       tot 40 gbs
  maar display port 2.0   kan 77gbs   over dezelfde aansluiting sturen
  volgend jaar usb 4       40gbs

  tijd voor thunderbolt 4?
  zelfde poort dubbele snelheid.

  eigenlijk had ik verwacht dat tb4 al in de nieuwe mac pro zou komen.