Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juni 2019
Leestijd: 3 minuten

De slechte week van YouTube: pedofilie, haatzaaien en cyberpesten

Het zal door de drukte rondom Apple’s WWDC bij menig lezer een beetje onder de radar zijn gevlogen, maar YouTube heeft een extreem slechte week achter de rug. De videosite van Google werd geplaagd door een crisis rondom pedofilie, haatzaaien en vermeend cyberpesten.

Dat deze problemen bestaan, is al langer bekend. De manier waarop Google’s videosite ze aan wilde pakken verdient echter geen schoonheidsprijs. Een overzicht van de slechte week voor YouTube.

Algoritme YouTube bediende pedofielen te goed

YouTube vecht al langer tegen een haast onzichtbare laag van pedofielen die de site gebruikt. De videosite van Google schakelde eerder al reacties onder video’s met kinderen uit nadat pedofielen tijdcodes waarop (op het oog onschuldig) bloot te zien was. Bijvoorbeeld wanneer een kind op een trampoline sprong. Nu bleek het algoritme van de site pedofielen op hun wenken te bedienen.

De New York Times kwam dit op het spoor na gesproken te hebben met een moeder die een familie-video had geüpload. Daarin was haar dochter in de tuin aan het spelen en aan het pootjebaden in een zwembad. Deze video had binnen mum van tijd 400.000 weergaven. Hoe dat kwam? Google’s algoritme dat voor de aanbevelingen naast een video zorgt, bleek meer video’s met schaars geklede kinderen te tonen.

Het algoritme dat video’s aanbeveelt is al langer controversieel. Het staat erop bekend om steeds sensationlere en extremere video’s aan te raden. Ook hier was dit het geval. “In veel gevallen werden de video’s extremer en werd de nadruk meer gelegd op jongeren. Video’s van vrouwen die het over seks hadden, leidden bijvoorbeeld soms tot video’s van vrouwen in ondergoed, soms met vermelding van hun leeftijd: 19, 18, en zelfs 16 jaar”, schrijft NYT. YouTube zegt in een reactie de aanbevolen video’s verder te beperken.

Discriminatie en haatzaaien aangepakt

Naast een probleem met pedofielen, had de videosite ook te maken met video’s die discriminerend of haatzaaiend zijn. Daar wordt nu ook hard tegen opgetreden. YouTube kondigde woensdag aan dat het video’s van holocaustontkenners, maar ook content van mensen die claimen dat een bepaald ras, geslacht of seksualiteit superieur is, gaat verwijderen. Als een kanaal structureel uit dit soort video’s bestaat, wordt het hele kanaal verwijderd.

Een goede stap in de ogen van velen, maar het algoritme van Google’s videosite ging hier ook de mist in. Kanalen die zich op geschiedenis richtten en bijvoorbeeld de educatieve video’s over de tweede wereldoorlog maakten, werden verwijderd. De Britse krant The Guardian sprak met een geschiedenisleraar die zijn kanaal zag verdwijnen. Inmiddels is het kanaal weer terug in de lucht, maar alleen nadat er ophef ontstond in de media. Dichter bij huis heeft ook het Regionaal Archief Alkmaar doorlopend last van dit algoritme.

YouTube geschiedenis
Klik/tap voor groter.

Is vermeend cyberpesten toegestaan?

De laatste controverse is een strijd tussen Vox-videomaker Carlos Maza en het conservatieve comedy-kanaal Steven Crowder. De twee videomakers voeren een strijd waarbij ze elkaar video’s en argumenten ontkrachten. Crowder noemde daarbij Maza regelmatig “die slissende gay latino van Vox” en maakte enkele opmerkingen over zijn geaardheid.

Maza beriep zich zonder succes op YouTubes eigen regels tegen intimidatie. De video-site oordeelde dat de “meningen als beledigend ervaren kunnen worden, maar als ze het beleid niet schenden, zullen ze online blijven”. YouTube zegt verder: “Als open platform is het van cruciaal belang dat iedereen zijn mening kan delen. Of het nu van een videomaker, journalist of komiek is.” Wel heeft de site besloten het kanaal van Crowder te de-monitizen waardoor er geen advertenties meer getoond worden.

De komiek verdedigt zich door te stellen dat er in de honderden uren video die hij heeft geüpload nog geen anderhalve minuut over de videomaker van Vox ging. De videosite kreeg uit beide hoeken veel kritiek over de manier van communiceren. Een reactie op Maza kwam (onhandig) via Twitter, terwijl Crowder zegt maar geen antwoord te krijgen op de vraag welke video’s van hem precies de regels overtreden en wat de reden voor het de-monitizen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De slechte week van YouTube: pedofilie, haatzaaien en cyberpesten
Sluiten