Night
Night Nieuws 19 juni 2019

Apple’s eerste vier ‘iOS apps voor de Mac’ krijgen een facelift

Apple gaf tijdens WWDC 2018 een voorproefje van Project Catalyst, ook bekend als ‘Marzipan’. De technologie stelde het bedrijf in staat om vier van zijn eigen apps eenvoudig van iOS naar MacOS te brengen. Het bedrijf hoopt met deze technologie nieuwe energie – en een hoop nieuwe apps – naar macOS te brengen. Die vier apps waren Nieuws, Aandelen, Dictafoon en Home.

MacOS Mojave was de eerste versie van macOS waarin de vier apps verschenen. Ze werden echter niet met veel enthousiasme begroet door het gros van de Mac-gebruikers. Dat kwam omdat ze alle vier op zijn zachts gezegd rudimentair waren en daarnaast niet of nauwelijks gebruik maakten van de extra mogelijkheden van de Mac.

Project Catalyst

Maar er is goed nieuws. Apple neemt de vier apps flink op de schop. Op WWDC 2019 – eerder deze maand – kondigde Apple Project Catalyst aan. Dit framework zorgt voor een gestroomlijnd proces voor alle softwaremakers. Hierdoor moet het vervolgens eenvoudig worden  voor ontwikkelaars om iOS-apps naar de Mac te brengen. In een interview met CNET op het WWDC bevestigde Senior VP Software Engineering Craig Federighi dat de vier iOS-apps voor Mac die vorig jaar zijn uitgebracht, grote updates zullen krijgen op basis van de nieuwe technologieën in Project Catalyst. Daarnaast onthulde hij ook dat de apps nieuwe ontwerpen zullen krijgen zodat ze een meer vertrouwd Mac-uiterlijk hebben. In de publieke bèta van macOS Catalina zullen de vier geüpdatet apps beschikbaar zijn.

Nieuws, Aandelen, Dictafoon en Home waren de eerste vier iOS apps die Apple in 2018 naar de Mac bracht (klik/tap voor groter)

Catalyst apps krijgen een betere Mac ‘look en feel’

“Ze krijgen verbeteringen,” zei Federighi. “De onderliggende technologie is volwassener geworden … Sommigen daarvan waren heel eenvoudige ingrepen. Diverse mensen hebben die apps ontleed en kwamen tot de conclusie zich dat de apps min of meer uit ‘twee helften’ bestonden: de helft AppKit en de helft UIKit. Die helften draaiden letterlijk in verschillende processen. Nu zijn ze verenigd in een meer native Mac-framework. De apps die we vorig jaar hebben gebouwd hebben dus eigenlijk automatisch een update gekregen.” Om de technische termen even simpel te houden: AppKit wordt gebruikt om MacOS-apps te bouwen en UIKit wordt gebruikt om iOS-apps te bouwen.

iOS apps voor de Mac krijgen een update
Met Project Catalyst wordt het voor ontwikkelaars relatief gemakkelijk om hun iOS apps naar macOS te brengen (klik/tap voor groter)

Federighi gaat verder: “We hebben gekeken naar het ontwerp en de functies van sommige van die apps en zeiden dat we hier een beetje meer een Mac-ervaring in kunnen aanbrengen. We hebben veranderingen toegepast die onafhankelijk zijn van het gebruik van Catalyst. Het zijn slechts beslissingen van het ontwerpteam. Mensen dachten dat het iOS-ige gevoel van de apps zijn oorsprong in de techniek had. Eigenlijk was het gewoon een ontwerp-voorkeur. We moesten het dus samen met ons gebruikersbestand hebben over de esthetiek van de Mac-ervaring. Het resultaat is dat we wat aanpassingen gedaan aan de apps.”

Apple Nieuws

De app die het meeste werk nodig heeft, is Apple Nieuws voor de Mac. Op iOS is de app al sinds de lancering in 2015 een doorslaand succes. Het werd al snel een van de meest gebruikte nieuws apps op de iPhone en iPad. Door de tegenslag van de nieuwsfeed van Facebook en de explosie van nepnieuws rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, bleek de timing voor Apple Nieuws perfect.

Helaas kwam de eerste versie van Apple Nieuws op de Mac, die in 2018 werd gelanceerd, niet overeen met de bruikbaarheid van zijn iOS-tegenhanger. In de Mac-versie was het omslachtig om te switchen tussen kanalen en onderwerpen. Ook was het moeilijk om verhalen vanuit de app te delen en zelfs bijna onmogelijk om verhalen in Safari te openen. Verder waren er diverse vervelende problemen met e-mail- en tekstkoppelingen. Hopelijk heeft Apple deze problemen met de Nieuws-app op de Mac opgelost, naast de ontwerp-oplossingen en onderhuidse verbeteringen die Federighi noemde, als de app naar macOS Catalina komt. De andere iOS-apps op de Mac moeten gewoon meer Mac-native voelen. Maar het is wel duidelijk dat Mac gebruikers een welkome update van de vier apps in MacOS 10.15 Catalina tegemoet kunnen zien.

Nieuwe apps zien er al meer uit als macOS apps

Een van de beste aanwijzingen dat  in MacOS 10.15 veel verbeterd zal zijn, is een vroege blik op een aantal nieuwe apps in Catalina, zoals iTunes, Muziek, Podcasts en Apple TV. In de ontwikkelaarsbèta voor MacOS Catalina voelen ze allemaal hetzelfde: als native Mac-apps met een moderne uitstraling. Daarnaast onthulde Apple dat het voor de nieuwe Podcasts-app ook gebruik maakte van Catalyst om deze app over te zetten van iOS naar de Mac.

Diegenen die al de ontwikkelaarsbèta van MacOS 10.15 Catalina gebruiken zullen merken dat er nog geen nieuwe versies van Nieuws, Dictafoon, Home en Aandelen zijn. Zij hoeven zich echter geen zorgen te maken.

“Wacht op de publieke bèta. We zijn nog steeds alles op elkaar af aan het stemmen. In de publieke bèta wordt het pas echt goed,” aldus Federighi.

De MacOS Catalina publieke bèta moet deze zomer uitkomen. De bèta van vorig jaar kwam uit in juli, dus nog een paar weekjes geduld en dan kun je hem downloaden.

Wil je meer weten over het interview dat CNET had met Federighi tijdens de WWDC 2019, lees dan why it was time for the iPad to have its own platform en why Apple is working to help users reclaim their privacy.

Lees ook ➔ Apple kondigt macOS Catalina aan: dit is allemaal nieuw

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s eerste vier ‘iOS apps voor de Mac’ krijgen een facelift
Sluiten