Night
Night Nieuws 15 juni 2019

Apple vernieuwt iCloud voor Windows samen met Microsoft

Heb je wel een iPhone of iPad, maar geen Mac? Geen nood, Apple maakt zijn diensten ook steeds toegankelijker voor Windows gebruikers. iTunes is al een oude bekende, maar nu is ook iCloud nog beter toegankelijk vanaf een PC, met de vernieuwde iCloud voor Windows, die nu onder andere te downloaden is uit de Microsoft App Store.

iCloud voor Windows is onmisbaar als je binnen het Apple-universum aan de slag wil gaan, maar niet de beschikking hebt over een Mac. Die app gaat alweer een tijdje mee en Microsoft heeft inmiddels een aantal nieuwe technologieën ontwikkeld voor cloudgebruik. Om die reden heeft Apple samengewerkt met Microsoft om een geheel nieuwe versie van zijn iCloud-app voor Windows-gebruikers te maken. Door de samenwerking is de app van Apple nu voor het eerst ook verkrijgbaar in de Microsoft App Store.

iCloud in Windows

Sinds Apple de iTunes Store voor Windows-gebruikers opende, heeft het bedrijf laten zien dat het begrijpt dat veel van zijn klanten meerdere platforms gebruiken, bijvoorbeeld een iPhone en een Windows PC. Daarom blijft iTunes voor Windows gewoon bestaan, ondanks de opsplitsing die de Mac-versie in macOS 10.15 te wachten staat. Het is ook de reden waarom het bedrijf heeft samengewerkt met Microsoft om de iCloud-services te verbeteren.

iCloud voor Windows
Je bestanden overal en altijd, op elk apparaat beschikbaar vanuit iCloud (klik/tap voor groter)

Als je de software hebt geïnstalleerd, geeft de Windows-versie van iCloud toegang tot bestanden op iCloud Drive, Foto’s, Mail, Contacten, Agenda’s en Taken (met Outlook) en Safari-bladwijzers. Het enige wat je moet doen is inloggen met je AppleID. Verder werkt iCloud in Windows naadloos samen met iCloud op de Mac, iOS apparaten en de online versie. Tot zover dus niets nieuws.

Wat is er dan nieuw in iCloud voor Windows?

Op de Mac kun je je Desktop in iCloud zetten. Een soortgelijke functionaliteit is nu ook beschikbaar in de Windows versie, maar die werkt nét even anders. In Windows wordt gebruik gemaakt van Files On Demand. Dat is een nieuwe Windows-technologie die gebruik maakt van de Cloud Files API, gebaseerd op OneDrive Files On-Demand. Hiermee krijgt de gebruiker van iedere file die in iCloud staat slechts een klein preview-bestandje te zien. Wil je aan de slag met dat bestand, dan wordt het in de achtergrond gedownload en geopend. Net als op de Mac lijkt het dus of de bestanden zich gewoon op de PC staan, terwijl ze eigenlijk in iCloud zijn opgeslagen. Je kunt ze openen, bewerken, kopiëren of hernoemen, net alsof het ‘gewone’ bestanden zijn.

Met iCloud voor Windows kun je nu dus:

  • toegang krijgen tot al je iCloud Drive-bestanden met behulp van de Windows Verkenner.
  • bestanden en mappen downloaden naar je PC.
  • items op iCloud Drive opslaan en ze openen met een iOS-apparaat, Mac of Windows PC of online op iCloud.com.
  • samenwerken aan bestanden en deze delen.
  • albums maken en delen van online foto’s en video’s.
  • je iCloud-account beheren en updaten.

Er zit echter één addertje onder het gras. Met een beheerd Apple ID kun je geen gebruik maken van iCloud voor Windows.

iCloud voor Windows kun je downloaden uit de App Store van Microsoft of rechtstreeks van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple vernieuwt iCloud voor Windows samen met Microsoft
Sluiten