Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 18 juni 2019

Apple TV krijgt picture-in-picture met tvOS 13, maar het is beperkt

Naast iOS 13, iPadOS 13 en watchOS 6 kondigde Apple tijdens WWDC 2019 ook tvOS 13 voor de Apple TV HD en 4K aan. De update bevatte relatief weinig nieuws, maar in de tweede bètaversie wordt toch een verrassing toegevoegd. Namelijk ondersteuning voor picture-in-picture.

Met picture-in-picture kun je een video die afgespeeld wordt naar de hoek verplaatsen en iets anders doen. Bijvoorbeeld iets opzoeken of alvast kijken hoe lang de volgende aflevering van je serie duurt. Op de iPad werkt het vergelijkbaar. Er zijn in de bètaversie van tvOS 13 echter nog wel veel beperkingen.

Picture-in-picture voor Apple TV start beperkt

Tijdens het kijken van een video, tik je in tvOS 13 op het touchpad van de Apple TV Remote op de modus op te roepen. Onderaan verschijnt dan een knop voor picture-in-picture. Wanneer je vervolgens omhoog veegt, selecteer je de knop en met een klik op het touchpad verdwijnt de video in de rechtse hoek. Daarna kun je doen wat je wil, terwijl de video blijft spelen.

Klik/tap voor groter.

Een beperking is dat het momenteel alleen in de TV-app van Apple zelf werkt. We hebben getest met andere apps zoals YouTube en Netflix. Die ondersteunen echter nog geen picture-in-picture op de Apple TV in tvOS 13. Ook Apple’s eigen WWDC-app met video’s ondersteunt dit niet. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of dit een beperking is die Apple oplegt, of dat andere apps nog niet aangepast zijn. Een andere beperking is dat de video stopt, zodra je een andere app dan de app die de video afspeelt opent. Mogelijk komt hier in een latere bèta nog verandering in.

tvos apple tv picture-in-picture 002
Klik/tap voor groter.

Hoek flexibel te kiezen

Terwijl de video in picture-in-picture-modus speelt, kun je op de TV-knop van de remote drukken om opties op te roepen. Je kunt de video dan stoppen, of juist weer naar volledig scherm schakelen. Het is echter ook mogelijk om de hoek waarin de video speelt aan te passen. Links, rechts, boven of onder, het is mogelijk.

De bètaversie van tvOS 13 is momenteel alleen voor ontwikkelaars die bij Apple zijn geregistreerd. In september wordt de definitieve versie van de update voor het grote publiek verwacht. Wij verzamelen meer nieuwigheden onder de tag nieuw in tvOS 13.

Reageer op artikel:
Apple TV krijgt picture-in-picture met tvOS 13, maar het is beperkt
Sluiten