Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 24 juni 2019

Apple reageert op aanklacht Spotify: “Vol onwaarheden!”

Apple werd begin 2019 door Spotify in Brussel aangeklaagd wegens oneerlijke concurrentie. De iPhone-maker gedraagt zich volgens de muziekdienst als monopolist. Apple roomt 30 procent van de inkomsten uit abonnementen die andere apps via de App Store verkopen af en dat zorgt voor oneerlijke concurrentie, staat in de aanklacht. Apple verwerpt de aantijgingen nu.

In een artikel in het Duitse Handelsblatt claimt Apple dat de aanklacht van Spotify vol onwaarheden zit. De muziekdienst wordt volgens Apple praktisch niet benadeeld door abonnementen in de App Store. De claim dat Spotify zijn prijzen moet verhogen door het beleid van Apple, is volgens het bedrijf uit Cupertino compleet onjuist.

Apple’s reactie op aanklacht Spotify

Handelsblatt meldt dat Spotify Apple een inkomstenaandeel van slechts 15 procent betaalt. Van een afdracht van 30 procent is geen sprake. Bovendien gaat het om slechts 680.000 klanten die zijn verworven in 2014, 2015 en 2016 toen Spotify in-app-aankopen gebruikte. De muziekdienst stopte daar in 2017 mee.

Dit aantal komt overeen met 0,5 procent van het Spotify-klantenbestand. De muziekdienst betaalde Apple niets voor elke klant die in de afgelopen drie jaar werd verworven en de app uit de App Store gebruikt. Gebruikers kunnen tot de dag van vandaag alleen een abonnement nemen via de webbrowser. Zonder extra kosten.

Spotify premium app store
Klik/tap voor groter.

Geen dominante positie, maar…

Apple voert ook aan dat het geen dominante marktpositie in Europa heeft. De iPhone heeft in Europa een marktaandeel van een ruime 20 procent. Bovendien heeft Apple Music de helft minder betalende klanten dan marktleider Spotify. Desalniettemin verwachten insiders dat de Europese Commissie toch een onderzoek naar de praktijken van Apple zal beginnen. De wet staat dit toe en daarnaast is de politieke druk hoog.

Apple is niet het eerste bedrijf dat onder het vergrootglas van Brussel ligt. Margrethe Vestager, EU-commissaris voor concurrentie, is van mening dat de opkomst van digitale grootmachten strengere regels vereist. Dit geldt vooral voor grote platforms die zelf ook concurreren met externe partijen. In deze gevallen is de platformoperator “zowel een speler als scheidsrechter in de markt”, zei ze. Deze dubbele rol brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Apple valt met de App Store als platform en Apple Music als eigen dienst zeker in deze categorie.

De Commissie onderzoekt momenteel online retailer Amazon. Dit bedrijf zou andere aanbieders op zijn platform onnodig benadelen. Waarschijnlijk neemt Vestager binnenkort ook de Apple-zaak onder de loep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple reageert op aanklacht Spotify: “Vol onwaarheden!”
Sluiten