Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 2 juni 2019

Apple Pay werkt sneller in de metro van Londen en New York

Terwijl in Nederland gesleuteld wordt aan een soort OV-chipkaart op de iPhone, worden wereld­wijd de OV-opties van Apple Pay uitgebreid. Onlangs schreven we al over de snelle Express Transit functie die in iOS 12.3 toegevoegd is. Nu gaat die werken in de metro van Londen en New York.

Met Express Transit is het sneller inchecken met een iPhone of Apple Watch in het OV. Als de functie wordt ingeschakeld, is authenticatie via Face ID of Touch ID niet meer nodig om in het OV te betalen. Aanbieders van vervoer moeten dit echter wel ondersteunen.

Apple Pay Express Transit

Deze functie was aanvankelijk beperkt tot een handvol OV-netwerken: In China werkte het in de steden Beijing en Shanghai en in Japan met de Suica-kaart. In de Verenigde Staten was de regio Portland de enige met ondersteuning voor snel inchecken. Het systeem is nu echter verschenen in de metro van New York.

In Londen gaat de functie voor snel inchecken binnenkort ook live. Het Twitter-account van TfL (Transport for London) bevestigt dat het bedrijf samenwerkt met Apple om gebruikers van openbaar vervoer in de Engelse hoofdstad te voorzien van het gemak van expres check-ins. Dit zou geen groot technisch obstakel moeten zijn. In Londen is het al mogelijk om Apple Pay te gebruiken bij een ritje in de tube.

Apple Pay metro
Klik/tap voor groter.

Nederland en België

Hoewel Nederland binnenkort ook Apple Pay krijgt, zijn er nog geen plannen om de betaal­dienst voor iPhone en Apple Watch ook in het OV te ondersteunen. Er wordt door een aan de NS en ING gelieerde start-up gewerkt aan een virtuele OV-chipkaart voor op je iPhone. Er start binnenkort een nieuwe proef bij een regionale vervoerder in Dordrecht.

In België lijkt het wat meer te vlotten. Volgend jaar start de Brusselse OV-organisatie MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) een proef. Die moet het mogelijk maken om direct bij de MOBIB-terminal in de tram, bus en op metro-stations met Apple Pay te betalen. Andere diensten zoals Google Pay gaan ook werken. Afhankelijk van het succes van de pilot, zal dit ook naar andere regio’s uitgerold worden. (Zie ook → Apple Pay komt eindelijk naar Nederland dankzij ING)

Reageer op artikel:
Apple Pay werkt sneller in de metro van Londen en New York
Sluiten