Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 25 juni 2019

Apple Pay zorgt met NFC tickets voor meer gemak in de bioscoop

Apple Pay is nog maar enkele weken in Nederland beschikbaar, maar de eerste grote spelers zijn al aangehaakt. Bioscoopketen Pathé biedt in zijn app bijvoorbeeld al enige tijd Apple Pay aan. In thuisland Frankrijk gaat het bedrijf nog verder. Bioscoopkaartjes komen in de Wallet-app van iOS en kunnen bij aankomst in de bioscoop via NFC gescand worden. Geen QR-code meer nodig.

Het Franse moederbedrijf achter de bioscoopketen heeft dit dinsdag aangekondigd. Pathé Nederland zegt echter niet meteen aan te haken. Het is dus nog onzeker of de bioscopen in ons land snel ondersteuning voor NFC tickets krijgen. Betalen via Apple Pay is overigens al wel mogelijk in de app van de bioscoop.

NFC bij Pathé: meer gemak in de bioscoop

In thuisland Frankrijk staat de lancering voor 27 juni op het programma. Dankzij een samenwerking met Apple is de QR-code daar al verleden tijd. De applicatie van de bioscoop zal de NFC-chip van de iPhone of Apple Watch gebruiken om je ticket bij de terminal aan te bieden. Net als bij een Apple Pay-betaling volstaat het om je smartphone of watch bij de terminal te houden.

Het is voor Nederlanders dus nog even wachten tot de app van de bioscoop NFC tickets aan gaat bieden. Het is voor Pathé logisch om in zijn thuisland te beginnen en later de infrastructuur in andere landen te upgraden. Er is in ieder geval een samenwerking met Apple.

Pathe bioscoop Apple Wallet 001
Foto via: Numerama – Klik/tap voor groter.

Meer praktische toepassingen voor Apple Pay

Dit is een heel praktische stap vooruit die ook in andere branches goed zou werken. Denk aan het openbaar vervoer, pretparken of evenementen. Hoewel de NFC-chip in iOS 13 een beetje meer open is gesteld, behoudt Apple nog steeds strenge controle. Ontwikkelaars moeten een overeenkomst met Apple sluiten om de modus voor kaartemulatie te laten werken.

In België staat een pilot waarin Apple Pay in het OV getest wordt op het programma. Ondertussen wordt ook een nieuwe modus genaamd Express Transit uitgerold. Die zorgt ervoor dat je iPhone met Apple Pay gaat werken als een gewone OV-chipkaart. In Nederland wordt -surprise- het wiel opnieuw uitgevonden en staat een nieuwe pilot met de app Invisible Tickets op punt van beginnen. Die gebruikt echter geen Apple Pay of NFC. (Zie ook → iPhone als OV-chipkaart: nieuwe proeven op de planning)

Pathé Bioscoop Apple Pay Nederland bioscoop
Foto via: Europe 1 – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple Pay zorgt met NFC tickets voor meer gemak in de bioscoop
Sluiten