Groot onderzoek naar macht Apple, Facebook en Google in VS

Door: Noah Korevaar - 7 reacties
Apple Store LA 16x9 - AppleCare +
Afbeelding: Apple Inc.

Terwijl Tim Cook maandag avond de WWDC19 Keynote stond te presenteren, dook spontaan het nieuws op dat er een groot onderzoek naar Apple gaat vinden. Maar nu blijkt dat het niet alleen bij het bedrijf uit Cupertino blijft. Ook andere Amerikaanse tech-giganten als Google, Facebook en Amazon komen onder de loep te liggen.

Er wordt al tijden gesproken over grote techbedrijven die misbruik maken van hun dominante positie. Zo ligt de App Store van Apple onder vuur. Ook bedrijven als Google en Facebook liggen onder de loep. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie plant samen met marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) naar verluidt een groot onderzoek. En dat zou zomaar eens de hele markt kunnen veranderen.

Apple, Google, Facebook en Amazon onder de loep

Afgelopen weekend kwam er via Amerikaanse media al naar buiten dat grote tech-bedrijven door de Amerikaanse overheid onderzocht zouden worden. Het ging destijds alleen maar om Google, maar inmiddels is de lijst flink uitgebreid. Waar dat bedrijf in de gaten gehouden gaat worden door het ministerie van Justitie, zal de FTC Apple, Amazon en Facebook onder de loep nemen. Dat laatste bedrijf is het afgelopen jaar al flink in opspraak geweest en is anno 2019 ook eigenaar van WhatsApp en Instagram. Hiermee is Mark Zuckerberg de eigenaar van de grootste social media-platforms op aarde.

Uiteraard zal ook Apple onder de loep genomen worden. Het bedrijf trekt, voornamelijk volgens concurrenten, eigen diensten ernstig voor terwijl andere apps commissie moeten betalen in de App Store. Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentiestrijd en dat mag simpelweg niet. Ook Amazon als enorme digitale macht de dans niet. Het is niet verrassend dat Amerika onderzoek doet, gezien Donald Trump zich vorig jaar negatief uitliet over Amazon. Volgens de president is de shopping-gigant verantwoordelijk voor het faillissement van meerdere kleine winkeliers en winkelcentra.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: EPA / Michael Reynolds)

Naar Europees voorbeeld

Het werd overigens wel tijd dat Amerika ging handelen. Terwijl Europa al druk bezig was met het aanscherpen van de regels omtrent machtsmisbruik, bleef het stil vanuit kamp Trump. Daar is nu dus verandering ingekomen, tot ongenoegen van de beurs. Daar reageerde beleggers uiterst geschrokken om de ontwikkelingen. Google verloor bijvoorbeeld 6% van zijn waarde, Amazon 5% en Facebook meer dan 7%. De enige partij die niet heel veel merkte van de ontwikkeling was Apple, daar ging slechts 1% verloren.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Hoe meer dat het publiek weet of inschat dat een bedrijf het niet zo nauw neemt met privacy regels, hoe slechter het doet op de beurs.

  Facebook het slechts, Apple het best, dat is wel duidelijk.

 • Profielfoto
  whaha

  Mooi, het werd tijd!

 • Profielfoto
  maconly

  Inderdaad het werd tijd.

 • Profielfoto
  maconly

  Pure globalisten die alleen maar geld onttrekken en bitter weinig afdragen.

 • Profielfoto
  pruus

  En alleen maatschappelijk en duurzaam omdat het…weer minder belasting kost. Jammer.

 • Profielfoto
  puccini

  Melle op 4 juni 2019 19:02
  Hoe meer dat het publiek weet of inschat dat een bedrijf het niet zo nauw neemt met privacy regels, hoe slechter het doet op de beurs.

  Facebook het slechts, Apple het best, dat is wel duidelijk.

   

  Hou nou toch eens op met dat soort dingen als “Apple het best”.

  Apple is net zo erg als die de andere bedrijven, er is maar één ding en dat is Winst maken is het niet linksom dan wel rechtsom.

  Weer eens reëel !

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hoe komt het toch dat IT bedrijven uit europa in no time failliet, weg zijn of opgekocht worden? Dit oligopoli van 5 grote techbedrijven is ernstiger dan het lijkt. NSA maakt graag gebruik van deze bedrijven en deze bedrijven graag van de NSA.

  Argos: Textlite

  https://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/498308-philips-textlite-en-amerikaanse-spionage