Groot onderzoek naar macht Apple, Facebook en Google in VS

Terwijl Tim Cook maandag avond de WWDC19 Keynote stond te presenteren, dook spontaan het nieuws op dat er een groot onderzoek naar Apple gaat vinden. Maar nu blijkt dat het niet alleen bij het bedrijf uit Cupertino blijft. Ook andere Amerikaanse tech-giganten als Google, Facebook en Amazon komen onder de loep te liggen.

Er wordt al tijden gesproken over grote techbedrijven die misbruik maken van hun dominante positie. Zo ligt de App Store van Apple onder vuur. Ook bedrijven als Google en Facebook liggen onder de loep. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie plant samen met marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) naar verluidt een groot onderzoek. En dat zou zomaar eens de hele markt kunnen veranderen.

Apple, Google, Facebook en Amazon onder de loep

Afgelopen weekend kwam er via Amerikaanse media al naar buiten dat grote tech-bedrijven door de Amerikaanse overheid onderzocht zouden worden. Het ging destijds alleen maar om Google, maar inmiddels is de lijst flink uitgebreid. Waar dat bedrijf in de gaten gehouden gaat worden door het ministerie van Justitie, zal de FTC Apple, Amazon en Facebook onder de loep nemen. Dat laatste bedrijf is het afgelopen jaar al flink in opspraak geweest en is anno 2019 ook eigenaar van WhatsApp en Instagram. Hiermee is Mark Zuckerberg de eigenaar van de grootste social media-platforms op aarde.

Uiteraard zal ook Apple onder de loep genomen worden. Het bedrijf trekt, voornamelijk volgens concurrenten, eigen diensten ernstig voor terwijl andere apps commissie moeten betalen in de App Store. Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentiestrijd en dat mag simpelweg niet. Ook Amazon als enorme digitale macht de dans niet. Het is niet verrassend dat Amerika onderzoek doet, gezien Donald Trump zich vorig jaar negatief uitliet over Amazon. Volgens de president is de shopping-gigant verantwoordelijk voor het faillissement van meerdere kleine winkeliers en winkelcentra.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter.

Naar Europees voorbeeld

Het werd overigens wel tijd dat Amerika ging handelen. Terwijl Europa al druk bezig was met het aanscherpen van de regels omtrent machtsmisbruik, bleef het stil vanuit kamp Trump. Daar is nu dus verandering ingekomen, tot ongenoegen van de beurs. Daar reageerde beleggers uiterst geschrokken om de ontwikkelingen. Google verloor bijvoorbeeld 6% van zijn waarde, Amazon 5% en Facebook meer dan 7%. De enige partij die niet heel veel merkte van de ontwikkeling was Apple, daar ging slechts 1% verloren.

Reageer op artikel:
Groot onderzoek naar macht Apple, Facebook en Google in VS
Sluiten