Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 3 juni 2019

Apple kondigt macOS Catalina aan: dit is allemaal nieuw

De volgende versie van macOS heet Catalina. De nieuwe update is onthuld tijdens WWDC 2019, Apple’s keynote voor ontwikkelaars. Apple toonde het nieuwe Apple Music, Podcasts en Apple TV apps voor de Mac. Al die apps vervangen samen iTunes.

macOS Catalina: iPad apps en meer

Apple Music lijkt daardoor een stuk meer op iTunes. Overige functionaliteit wordt onder andere verwerkt in Finder. De techgigant zorgt ervoor dat je dus geen features mist. Sterker nog, Apple belooft dat alles een stuk soepeler zal werken. De Apple TV app ondersteunt 4K HDR met HDR 10, Dolby Vision en Dolby Atmos.

De grootste nieuwe feature in macOS 10.15 is de ondersteuning voor iPad apps. Het project heet Catalyst, en laat ontwikkelaars op een simpele manier hun iPad-apps porten naar macOS Catalina. Daardoor zal het aantal beschikbare apps de komende jaren rap toenemen.

iPad op Mac

Fijn nieuws voor fervente Twitteraars: Twitter brengt zijn app terug naar de Mac. Hetzelfde geldt voor Atlassian met Jira. Beide apps zijn iPad-apps die geport worden naar de Mac. Apple zal volop ontwikkelaars steunen in het overzetten van hun applicaties. Als ontwikkelaars ook massaal aan boord zijn, dan zal dit een van de belangrijkste macOS updates sinds jaren zijn.

Ook tof: een nieuwe feature genaamd Sidebar maakt het mogelijk om je iPad als een extra monitor te gebruiken. Dat kon voorheen al met apps van derde partijen, maar macOS Catalina ondersteunt het native.

Macos 2Je kunt macOS met deze update ook besturen met je app. Dat maakt de software niet alleen toegankelijker voor mensen met een beperking, maar zorgt er ook voor dat alle gebruikers sneller kunnen navigeren.

Verder worden Find My Friends en Find My iPhone samengevoegd in een Find My-app voor iOS en macOS. Een nieuwe instelling moet ervoor gaan zorgen dat je Mac onbruikbaar wordt als je hardware wordt gestolen, en Photos en Notes krijgen een nieuwe interface. Herinneringen is ook verbeterd met een nieuw design en updates.

Apple lanceert macOS Catalina komende herfst.

De macOS 10.15 systeemvereisten

De macOS 10.15-systeemvereisten zijn vergelijkbaar met die van MacOS Mojave van vorig jaar. Er werd toen gestopt met de support voor sommige oudere Macs. Mojave ondersteunde Apple computers die vanaf 2012 werden gemaakt. De voorganger, macOS High Sierra, draaide op veel oudere machines, zelfs op Macs uit 2009.

Catalina ondersteunt opnieuw Macs vanaf 2012. Voor de compleetheid even een klein lijstje van ondersteunde machines:

macOS 10.15 Catalina ondersteunde Macs

 • MacBook (2015 of later)
 • MacBook Air (2012 of nieuwer)
 • MacBook Pro (2012 of nieuwer)
 • Mac mini (2012 of nieuwer)
 • iMac (2012 of nieuwer)
 • iMac Pro (vanaf 2017)
 • Mac Pro (2013 of later)

Het enige verschil tussen de systeemvereisten voor de Mojave van vorig jaar en de Catalina van dit jaar is dat sommige oudere versies van de Mac Pro – vanaf 2010 en 2012 – niet langer worden ondersteund. Natuurlijk kan Apple de hardware niet voor altijd ondersteunen. Sommige nieuwe functies hebben betere processors nodig om te werken en oudere machine zijn daarvoor gewoon niet krachtig genoeg meer.

Geen 32-bits apps meer

Een ander verschil is dat macOS 10.15 Catalina geen 32-bits apps meer ondersteund. Dat betekend dat apps, waarvoor geen 64-bits updates beschikbaar zijn, gewoonweg niet meer zullen werken. In Mojave was dat nog wel het geval. Wil je checken welke apps er op je Mac staan die nog 32-bits zijn? Voer dan de volgende stappen uit:

 1. Zorg dat je in de Finder zit.
 2. Houdt de Option/Alt/⌥-toets ingedrukt en klik op het Apple logo linksboven in de menubalk.
 3. Kies voor Systeeminformatie
 4. Scroll in de linker kolom naar Software ➝ Applicaties
 5. In de rechterkolom komen nu alle apps te staan die zich op je Mac bevinden.
 6. Per app kun je nu bekijken of er achter 64-bits (Intel) een Ja of een Nee staat

Overigens zal bij de installatie van Catalina ook een melding verschijnen welke apps nog 32-bits zijn en derhalve niet meer zullen werken.

Voor de overige onthullingen van WWDC 2019 kun je deze pagina checken

Dit artikel wordt nog bijgewerkt, refresh voor updates

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple kondigt macOS Catalina aan: dit is allemaal nieuw
Sluiten