Apple kondigt langverwachte Mac Pro aan: performance-monster

Door: Noah Korevaar - 55 reacties
Mac Pro

Apple heeft na jaren aan teasers en smeekbedes eindelijk een nieuwe Mac Pro onthuld. De techgigant gaf toe dat zijn Mac Pro uit 2013 een fout was. Maar hoe ziet Apple’s passende visie voor een professionele computer-lijn er dan wel uit? Maak kennis met de nieuwe Mac Pro.

Mac Pro 2019

Het design van de nieuwe Mac is heerlijk retro, met het klassieke rasp-design. Het interieur is ontworpen met een focus op flexibiliteit, waarbij alles modulair is. Daarmee maakt Apple korte metten met één van de grootste zwakke plekken van de vorige editie.

Mac Pro
(Klik/tap voor groter)
Mac Pro
(Klik/tap voor groter)

Onder de motorkap zit de nieuwe Intel Xeon-processor, met tot wel 28 cores, tot 300W aan vermogen en een innovatief koelingssysteem. Apple belooft dat de hardware altijd zonder beperkingen op volledig vermogen kan draaien. Het systeemgeheugen kan uitgebreid tot wel 1.5TB.

https://www.onemorething.nl/2019/06/apple-kondigt-langverwachte-mac-pro-aan/

Er zijn acht interne PCI Express-slots, waarvan vier extra breed zijn. Aan de voorkant zitten twee USB-C en twee USB-A ports.

Met deze nieuwe Apple lanceert Apple een uitbreidingsmodule genaamd MPX Module. Dat is een PCIe-module waarin twee grafische kaarten stappen en een toegewijde heatsink. Aan de onderkant zit een Thunderbolt 3 connector met ondersteuning voor extra bandbreedte, voeding en schermen. Je kunt zelfs AMD’s Radeon Pro Vega 2 en Pro Vega 3 Duo inzetten, waardoor je tot wel vier GPU’s kunt draaien.

 

Mac Pro

Prijs en beschikbaarheid

De Mac Pro heeft een vanafprijs van 5999 dollar, en zal in de herfst gelanceerd worden.

Voor de overige onthullingen van WWDC 2019 kun je deze pagina checken

Dit artikel wordt nog bijgewerkt, refresh voor updates

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Tim Cook heeft me ECHT verrast! Eindelijk weer een Mac Pro die je zelf kan upgraden!!!

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Prachtige machine. Na de blunder uit 2013 nu een heel aangename verrassing. En al in de herfst beschikbaar. 👍😎

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Oei. Dat viel slecht in de zaal. $5999 voor zowel de Mac als het scherm. Totaal $12000. Oh ja de schermstand kost ook nog $999 😂

 • Profielfoto
  pruus

  Gaaf!

 • Profielfoto
  koen

  Vanaf $5999 😬

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Geweldige machine maar die prijzen zijn bizar. Het basismodel is vergelijkbaar met de iMac pro maar kost meer, zonder het scherm. Krankzinnig.

   

  Tot een aantal jaar geleden kon ik me een PowerMac G5 en later een Mac Pro cheesegrater veroorloven, maar deze Mac pro is mij echt 2x te duur. Voor €3000-€3500 had ik er morgen 1 besteld.

 • Profielfoto
  KR1275

  Er werd in de zaal wat onaangenaam gelachen bij het opnoemen van de prijzen.

  Het zou mooi zijn als de vorige Mac Pro als iMac zonder scherm beschikbaar komt. Voor wie iMac specs voldoende vindt en geen uitbreidingen hoeft, maar wel z’n eigen scherm wil, blijft het m.i. een supermooie computer. Beetje een opvolger van de Cube.

 • Profielfoto
  McWouter

  Bijzonder, weet Apple iets over een extreme schommeling in de dollarkoers tussen nu en grofweg de herfst?

  Nee? Oei…

 • Profielfoto
  iDeMi

  Inpakken hoeft. Ik neem ‘m zo wel mee 👌

 • Profielfoto
  McPim

  Je zit blijkbaar niet in de doelgroep voor deze Mac. Superjammer voor je.

 • Profielfoto
  polansky

  De duurste uitvoering inclusief 8 schermen gaat straks met eenvoud naar de 100K.

 • Profielfoto
  Night

  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

 • Profielfoto
  OSXHIHI

  Kunnen we al pre-orderen?

 • Profielfoto
  Harryman

  Wat een lelijkheid. Hoe bestaat het.

 • Profielfoto
  Melle

  Net de iMac 2019 i9 gekocht, konden niet meer wachten voor topperformance die betaalbaar is. Eerst dacht ik heel de tijd, fuck. – wat een Mac pro. Eindelijk. Maar hoewel ik de prijszetting begrijp en dit soort zaken kosten wat ze kosten, kan ik het voor het eerst ook niet betalen.

  1TB interne opslag is een minimum. 64GB ram is een minimum. Dan zit je al aan 7000 euro?

  En dat scherm lijkt zo vet. Maar zo lastig om te betalen… lang geleden, maar ik wilde dat ik net wat meer geld verdiende om deze aankoop verdedigbaar te maken…

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Voor de enkeling onder ons is de rack-mount optie ook prettig. Ik schrok wel even van de display prijs en dat de standaard los moet worden aangeschaft vind ik een misser (en ik ben niet te enige zoals ik kon zien). Opmerkelijk vind ik de (alweer) teleurstellende standaard storage, had op z’n minst wel 500GB mogen zijn. En we weten nu nog maar 1 configuratie…

 • Profielfoto
  polansky

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  Je bedoelt die 0.001 procent Mac gebruikers die zich dit kunnen veroorloven.
  Met zo’n 30 miljoen Macs zijn er dat dan toch maar mooi 30.000 machientjes die ze kwijt kunnen.

  De kans dat je er echter eentje in het ‘wild’ tegen gaat komen acht ik verder bijzonder klein.

  De reguliere consument, de ZZP’er of een gemiddelde MKB’er heeft he-le-maal niets met dit apparaat.

  Een reguliere Mac Mini Pro is nog steeds iets waar veel meer mensen op zitten te wachten. Een computer tussen de 2000 en 4000 euro en waarbij je zelf de grafische kaart kunt plaatsen, die je zelf kunt uitbreiden met geheugen en waarbij je zelf je eigen (EIZO) scherm kan kiezen. Dan heb je een flink grotere doelgroep te pakken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Breaking: Eerste klant dolbij na aankoop nieuwe Mac Pro.

 • Profielfoto
  cheque

  Prachtig apparaat!

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Hydræ op 3 juni 2019 21:37
  Breaking: Eerste klant dolbij na aankoop nieuwe Mac Pro.

  😆😆😆😆😆

 • Profielfoto
  pannekoek

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  LOL:) Die T2 drijft de prijs wel op hoor!

  M’n 5,1 koste BTO Maxed Out met extra aftermarket RAM echt wel minder dan het instappertje van deze rakker.

  Het is alsof de nooit uitgebrachte 2016 er stiekem bij staat op de rekening.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  Kan nog weleens tegenvallen. 12.000 euro is veel geld tegenwoordig. Maar wie is die doelgroep volgens jouw dan? Behalve de extreem rijke mensen die geld te over hebben, en zo computer meer voor het uiterlijk kopen dan dat ze hem echt nodig hebben.

 • Profielfoto
  pannekoek

  polansky op 3 juni 2019 21:34

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  Je bedoelt die 0.001 procent Mac gebruikers die zich dit kunnen veroorloven.
  Met zo’n 30 miljoen Macs zijn er dat dan toch maar mooi 30.000 machientjes die ze kwijt kunnen.

  De kans dat je er echter eentje in het ‘wild’ tegen gaat komen acht ik verder bijzonder klein.

  De reguliere consument, de ZZP’er of een gemiddelde MKB’er heeft he-le-maal niets met dit apparaat.

  Een reguliere Mac Mini Pro is nog steeds iets waar veel meer mensen op zitten te wachten. Een computer tussen de 2000 en 4000 euro en waarbij je zelf de grafische kaart kunt plaatsen, die je zelf kunt uitbreiden met geheugen en waarbij je zelf je eigen (EIZO) scherm kan kiezen. Dan heb je een flink grotere doelgroep te pakken.

  100% mee eens.

 • Profielfoto
  fabian

  Dan maar wachten op de nieuwe imac pro,misschien komt ie met een groter scherm of toch een optie.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  En alle aspirant kopers zijn nu hard aan het duimen dat het ding in 2025 geen ‘fout’ wordt genoemd. Het zal je maar gebeuren.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  En ik weet het, over smaak valt niet te twisten, maar ik heb nog nooit zo’n lelijk apparaat gezien.

 • Profielfoto
  Wauters

  Zou een RTX 2080ti erin passen?

 • Profielfoto
  cheque

  Architecten, developers etc. hebben zo een prachtige computer, die snel werkt, heel graag, en dus ook het geld voor over. In 1990 heb ik een computer gekocht voor 17.000 gulden. Deze nieuwe MAC is het geld meer dan waard. Door de snelheid is de investering in nog geen vier weken al terugverdiend. Dus kom maar op!!

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik ken veel developers maar geen enkele die 12000€ zal uitgeven aan een computer.

  En ik ken nog minder professionals die een werkstation van 12000€ als investering op 4 weken in snelheidswinst kunnen terugverdienen.

 • Profielfoto
  bartb112

  Mocht hij net als mijn Mac-pro 3.1 ook nog werken na 10 jaar en dagelijkse productie mee maken. Dan valt de prijs best wel mee.

 • Profielfoto
  JKL

  Lekker vernieuwend dit, ze hebben gewoon het oude 2012 model gepakt en dat lelijker gemaakt, en waar is nou dat spacegrey?

 • Profielfoto
  morwatz

  Geweldig, al die reacties van mensen die hem niet kunnen betalen.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Pittige prijsjes. Maarrrr… als ik in de presentatie zie wat het beest kan, dan is dit echt een high end machine. Ik heb halverwege de jaren ’90 UNIX workstations en servers gekocht en die kostten soms ook een ton of meer. De afweging is altijd: wat kan je met het apparaat wat je zonder niet kunt. En verdien je dat terug?

  Bij de demo’s kon je aan de reacties uit de zaal duidelijk merken dat de Mac Pro en het nieuwe beeldscherm echt een belachelijke performance hebben en dat je er dingen mee kunt die voorheen domweg niet haalbaar waren. En dat voor een prijs die misschien twee keer zo hoog is als pro-machines met concurrerende besturingssystemen.

  Nou, het verhaal was dat Apple niet meer in de professionals geïnteresseerd was. Dat verhaal kan de prullenbak wel in. Dit is op en top een (echte) pro-machine voor pro’s met een pro-budget.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wauters op 3 juni 2019 22:15

  Zou een RTX 2080ti erin passen?

  Past wel, werkt niet. Apple en Nvidia hebben ruzie.

 • Profielfoto
  Kevin

  Hebben ze het design overgelaten aan de stagiair? Wat is dit lelijk, zeg.

 • Profielfoto
  Eprom

  Wat een gezeur over hoe deze machine er uit ziet en of de kleur je wel of niet aan staat.

  Dit is een machine voor mensen die hun geld ermee verdienen. Denk je dat een grondverzetbedrijf een Caterpillar Bulldozer van $ 50.0000 koopt voor de kleur? Nee je koopt er één omdat je hem nodig hebt.

  Heb je ‘m niet nodig of kun je hem niet betalen? Zeur er dan ook niet over. (Koop een tweedehands iMac en een spuitbus verf en leef je uit.)

 • Profielfoto
  aaa

  De vorige mac pro was ook het beste van de beste, maar er zijn later nooit uitbreidings modules gekomen (videokaarten en thunderbolt 3 apparatuur)

   

  Nu moeten we maar zien of er uberhaupt nieuwe “mpx modules” uit komen.

 • Profielfoto
  yellow

  Past mooi bij mijn Gispen stoelen:-)

 • Profielfoto
  Niels

  Dutch-American op 3 juni 2019 22:02

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  Kan nog weleens tegenvallen. 12.000 euro is veel geld tegenwoordig. Maar wie is die doelgroep volgens jouw dan? Behalve de extreem rijke mensen die geld te over hebben, en zo computer meer voor het uiterlijk kopen dan dat ze hem echt nodig hebben.

  Geweldig, al die ‘prosumers’ op dit forum die gelijk beginnen over de ‘absurde’ prijzen. Deze Mac Pro is dan ook echt bedoeld voor professionele gebruikers, iets waar deze doelgroep nu al jaren op zit te wachten.

  Deze groep zien dit dan ook als een investering en benutten de kracht van deze machines ook daadwerkelijk; zij kopen zoiets niet om met de specs te kunnen pronken. Kortom, als je dit niet kunt betalen behoor je ook duidelijk niet tot degenen die deze Mac nodig hebben. Prosumers zijn veel beter af met een iMac of iMac Pro;)

 • Profielfoto
  sidartha

  cheque op 3 juni 2019 22:19
  Architecten, developers etc. hebben zo een prachtige computer, die snel werkt, heel graag, en dus ook het geld voor over. In 1990 heb ik een computer gekocht voor 17.000 gulden. Deze nieuwe MAC is het geld meer dan waard. Door de snelheid is de investering in nog geen vier weken al terugverdiend. Dus kom maar op!!

  cheque op 3 juni 2019 22:19
  Architecten, developers etc. hebben zo een prachtige computer, die snel werkt, heel graag, en dus ook het geld voor over. In 1990 heb ik een computer gekocht voor 17.000 gulden. Deze nieuwe MAC is het geld meer dan waard. Door de snelheid is de investering in nog geen vier weken al terugverdiend. Dus kom maar op!!

   

 • Profielfoto
  donut

  Het instap model is niet echt bijzonder dus je moet wel flink wat geld gaan uitgeven om alles uit deze hardware te halen…

  Zie ik nu weer speciale NVME reepjes van Apple ? en die videokaart is ook weer specifiek… zo te zien…

  Komen natuurlijk ook nog kosten bij voor de oude Harddisks die een kastje met Thunderbolt nodig hebben.

  Maar het lijkt me een veel beter ontwerp dan de prullebak die er nu in kan.

   

 • Profielfoto
  Night

  Ik hoor termen als ‘prosumer’. Ik denk niet dat dat de doelgroep is. Eerder de echte pro studio’s en bedrijven die aan de top van de markt opereren. Het is inderdaad een investering. Een die zichzelf binnen die doelgroep meer dan terug gaat verdienen.

 • Profielfoto
  polansky

  Niels op 4 juni 2019 00:09

  Dutch-American op 3 juni 2019 22:02

  Night op 3 juni 2019 21:11
  De doelgroep voor zo’n setup trekt daar zonder blozen graag z’n beurs voor open…

  Kan nog weleens tegenvallen. 12.000 euro is veel geld tegenwoordig. Maar wie is die doelgroep volgens jouw dan? Behalve de extreem rijke mensen die geld te over hebben, en zo computer meer voor het uiterlijk kopen dan dat ze hem echt nodig hebben.

  Geweldig, al die ‘prosumers’ op dit forum die gelijk beginnen over de ‘absurde’ prijzen. Deze Mac Pro is dan ook echt bedoeld voor professionele gebruikers, iets waar deze doelgroep nu al jaren op zit te wachten.

  Deze groep zien dit dan ook als een investering en benutten de kracht van deze machines ook daadwerkelijk; zij kopen zoiets niet om met de specs te kunnen pronken.

  Je hebt het wel over ‘groep’, maar wie is die groep volgens jou dan en hoeveel denk je dat het er zijn die zich dit kunnen veroorloven?

  Ik hoor veel geroeptoeter ‘over als je het niet kunt betalen ben je niet de doelgroep’, vervolgens houden de roeptoeters hun mond over wie het dan wel zullen zijn… kom op naam en toenaam graag en hoeveel dat jij denkt dat ze van deze machientjes gaan afnemen.

 • Profielfoto
  olbo

  Zoveel ventilatoren en dan ook nog eens allemaal op de voorzijde… natuurlijk gaat het uiteindelijk wat je ermee kan, maar ik krijg geen wauw gevoel van deze kast. Doet me trouwens sterk denken aan het 2009 model.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  It really looks like it will be a grate performer!

 • Profielfoto
  aaa

  Geld zat hier maar dit gaat echt te ver ! Ik ben blij met mijn Macbook pro. Voor het echte (software) ontwikkel werk gebruik ik wel een dell.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik heb een vorig jaar een iMac Pro gekocht met een “rijke vulling” omdat je hem later niet meer kan uitbreiden en was tegen de 10k kwijt. Als de Mac Pro toen beschikbaar was geweest had ik deze zonder aarzelen gekocht (al vind ik het uiterlijk afschrikwekkend lelijk).

  Grote voordeel is dat hij makkelijk 10 jaar mee zal gaan, uitbreidbaar en upgradebaar is en goed omarmd lijkt te worden door de grote softwarehuizen. Voor 3D-ontwerp waar ik zelf veel mee werk is deze Mac (en de Metal-ondersteuning vn Octane en Redshift) eindelijk weer eens goed nieuws. Ik had het serieus helemaal opgegeven en was me aan het oriënteren op een overstap naar een HP-workstation.

 • Profielfoto
  yellow

  Die Pro-klant ben je dus 10+ jaar kwijt na aanschaf? Je kan het immers oneindig uitbreiden/upgraden? Niemand koopt de nieuwe componenten bij Apple.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  De mensen die roepen “als je ‘m niet kunt betalen is deze machine niet voor jou” zijn ongelofelijke SNOBS in mijn ogen. Wat een arrogantie zeg!

  De Mac Pro en daarvoor de PowerMac G5 waren altijd machines die ook voor de eenpitter, de fotograaf, de video editor, de Developer en de prosumer betaalbaar waren.

  Als je puur naar de hardware kijkt dan is deze machine overpriced. Maar 256GB SSD en een Radeon RX580x in het instapmodel van 6k. De iMac Pro mèt 5k scherm, 1TB SSD en Vega56 is 1000 dollar goedkoper.

  Als je puur naar de hardware kijkt en naar de markt waar Apple vroeger de Mac Pro en PowerMac op richtte dan zou het instapmodel ongeveer 3500 dollar moeten kosten. Uiteraard snapt iedereen dat flink upgraden voor de sjieke studio’s en bedrijven die dat inderdaad kunnen betalen prijzig is, dat is ook logisch en prima. Maar met het instapmodel steekt Apple nu een hele dikke middelvinger op aan een belangrijk deel van de pro markt. Eigenlijk is de boodschap: koop maar een iMac Pro. En dat zal ook wel een belangrijke reden zijn voor de prijs, Apple wil de verkoop van de iMac pro niet kannibaliseren.

  Al met al een hele gave machine maar de dikke middelvinger naar de ‘onderkant’ van de pro markt vind ik erg jammer en een grote fout. Je zou als pro user zo rond de €4000 zelf moeten kunnen kiezen of je een al in onze koopt of een modulaire Mac pro.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Mijn 2013 mp is nu helaas de laatste Mac Pro die ik gekocht heb, helaas ligt deze prijs me veel te hoog voor een hobbyist ”fotobewerking”.

   

 • Profielfoto
  Night

  Eerlijk is eerlijk, puur esthetisch is de 2013 beter om aan te zien dan dit nieuwe model. Zo’n cilinder stond prachtig naast je beeldscherm. Heb ik het nou goed begrepen en is de gehele buitenkant tevens koelvin, net als bij de 6K monitor?

  Voor wat betreft de markt voor die Mac Pro, daar heeft AppleInsider een aardig artikel over geschreven:
  https://appleinsider.com/articles/19/06/04/editorial-the-new-mac-pro-is-overkill-for-nearly-everybody-and-it-hit-apples-own-target

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  morwatz op 3 juni 2019 22:53
  Geweldig, al die reacties van mensen die hem niet kunnen betalen.

  😂

  Inderdaad, helemaal mee eens…

  😂

 • Profielfoto
  TheBigZ

  @Nicht: Aardig artikel. Geeft ook antwoord op de vraag van Polansky.

   

  The latter group of folks contacting us are film industry people and the like, who need the big iron. In less than 24 hours, we’ve heard from the Department of Defense, NASA, animators, game developers, scientists from all fields, the energy industry, music studio engineers, radio station staff, and so many more saying that this machine is absolutely perfect for them.

 • Profielfoto
  Jesper

  Het zij mij niets verbazen als ze met die T2 chip, alleen dedicated Mac hardware gaan afdwingen. Bovendien is er geen Nvidia support. Voor dat geld zou ik het risico niet nemen…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, de doelgroep lijkt mij eigenlijk vrij duidelijk: Mensen die grote filmproducties doen (Hollywood…), NASA, Science, grote muziek producenten enz.. Ikzelf ben een prosumer en heb mij ook altijd een Mac Pro kunnen aanschaffen. Jammer genoeg zal ik deze niet kunnen kopen. Een iMac Pro is niet echt iets voor mij, omdat ik hem zelf niet kan upgraden. Mensen die zeggen dat een prosumer genoegen moet nemen met een iMac pro gaan een beetje kort door de bocht, want ik als prosumer wil nog altijd de mogelijkheid hebben om mijn computer te kunnen upgraden. Maar goed, arrogantie is er in alle formaten.

  Verder kunnen er in deze machine gewone HDD schijven in. Er zijn ook al meerdere MPX modules beschikbaar, dus niet alleen gpu’s maar ik heb er ook gezien van andere merken met HDD’s in bijv. dus ik denk dat andere fabrikanten hier ook wel mee aan de slag zullen gaan, en we dus meer dan GPU en HDD’s zullen zien.

  Het 6K is inderdaad een hoge prijs, maar als je bedenkt dat ze dit vergelijken met referentie monitors van $40 000 lijkt het me nog niet zo duur. Die standaard prijs lijkt me echter wel belachelijk, maar goed, blijkbaar hebben de mensen die zo een monitor kopen zelf al montages die ze zelf gebruiken.

  Melle
  3 juni 2019 21:24
  Net de iMac 2019 i9 gekocht, konden niet meer wachten voor topperformance die betaalbaar is. Eerst dacht ik heel de tijd, fuck. – wat een Mac pro. Eindelijk. Maar hoewel ik de prijszetting begrijp en dit soort zaken kosten wat ze kosten, kan ik het voor het eerst ook niet betalen.

  1TB interne opslag is een minimum. 64GB ram is een minimum. Dan zit je al aan 7000 euro?

  En dat scherm lijkt zo vet. Maar zo lastig om te betalen… lang geleden, maar ik wilde dat ik net wat meer geld verdiende om deze aankoop verdedigbaar te maken…”

   

  Ik denk dat je daar eerder €10.000 mag van maken.:-) 1TB ssd en 64GB ram zal je meer dan €1000 kosten…

  @Jesper:

  Ik denk dat die T2 chip het vooral beperkt zal maken ivm de opslag capaciteit. Verder zal er denk ik geen probleem zijn.

  Apple heeft ook al vermeld dat je er bijv. ook een gewone GPU kan insteken (zolang dit een AMD en geen NVIdea) maar dat die GPU’s een aparte koeler hebben en dus meer lawaai zal maken terwijl zo een MPX module geen koeler heeft en samen gekoeld wordt dankzij de drie grote intake fans aan de voorkant van de Mac Pro.

  Hoe dan ook, deze Mac Pro is een goede uitkomst voor een kleine doelgroep. Voor mij persoonlijk jammer genoeg niet, moest ik het geld hebben kocht ik hem meteen! En, persoonlijk vind ik het geen lelijke machine. Het is een industrieel design maar het design helpt het ding ook te koelen. Wanneer Apple wel een mooie machine maakt (Macbook Pro), is hij te dun, geen poorten genoeg, geen goede koeling, en een brak toetsenbord…