Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 juni 2019

Dit zijn de 9 winnaars van de Apple Design Awards 2019

Apple heeft tijdens WWDC 2019 weer de Apple Design Awards uitgereikt. Het bedrijf uit Cupertino beloont hiermee apps en ontwikkelaars die uitblinken op het gebied van ontwerp, functionaliteit en gebruikservaring. Dit jaar zijn er winnaars uit 9 landen, maar helaas niet uit Nederland.

Tijdens de uitreiking benadrukte Apple dat design niet alleen is hoe een app eruit ziet. Het functionele ontwerp is minstens zo belangrijk. Het moet ook goed en intuïtief werken en een coherent geheel zijn. Deze 9 apps zijn daar bijzonder goed in geslaagd.

1) Ordia (iOS-game)

In deze game ben je een net geboren worm die zich door een nieuwe wereld moet… wormen. Je bedient de game door steeds een kort pad te tekenen met je vinger. Als worm moet je oppassen om niet opgegeten te worden. De jury prees de intuïtieve bediening van de game. Dat regels en verandering langzaam geïntroduceerd worden, is heel slim gedaan van de ontwikkelaars uit Londen.

De game gebruikt de taptic engine van de iPhone goed, en alle levels hebben een eigen stijl, maar zijn toch consistent in stijl. Ten slotte is er volgens de jury een goede balans tussen moeilijkheid en voldoening, zodat je door blijft spelen.

2) Flow by Moleskine (iOS-app)

Deze schets-app van Italiaanse makelij heeft een design dat goed werkt en gefocust is op zo min mogelijk afleiding. Je moet alles vooraf instellen zodat je niet afgeleid wordt tijdens het schetsen. De jury was vooral onder de indruk van de interface die je verschillende teken­gereedschappen laat kiezen. Ook over de kleuren is goed nagedacht. Iedere kleur heeft zijn eigen naam. Attentie voor detail zorgt ervoor dat dit één van de terechte winnaars van de Apple Design Awards 2019 is.

Flow by Moleskine
Klik/tap voor groter.

3) The Gardens Between (iOS-game)

Ontwikkelaar The Voxels Agents uit Australië heeft volgens de jury van Apple een game neergezet die briljant met het concept van tijd speelt. Je bestuurt in deze game de vrienden Arina en Frendt die elkaar moeten helpen om de levels uit te spelen. Alledaagse objecten kunnen van groot belang zijn en de jury was vooral onder de indruk van de vele hints die goed uitgewerkt zijn. Zo blijft het uitdagend, maar nooit onmogelijk om een level te voltooien.

4) Ashphalt 9: Legends (iOS-game)

De nieuwste Ashphalt-game van ontwikkelaar Gameloft bewijst volgens Apple dat serieuze games op iOS prima mogelijk zijn. Ashphalt 9 heeft volgens de jury prachtige graphics en diepgaande mogelijkheden voor het aanpassen van je wagens. Bediening met het touch screen lijkt simpel, maar vergis je niet. Je moet allerlei stunts doen die je goed moet timen en moet voorzien van drifts en boosts. De soundtrack met eigen stijl viel ook in de smaak, net als het feit dat de game ook een multiplayer-modus heeft.

asphalt 9
Klik/tap voor groter.

5) Pixelmator Photo (iOS-app)

Pixelmator is in de Apple-wereld al lang geen onbekende naam meer. Het team uit Litouwen sleept met de nieuwe app Pixelmator Photo ook dit jaar weer een Apple Design Award binnen. De jury is gecharmeerd van de grote hoeveelheid machine learning op basis van CoreML die de app gebruikt. Bijvoorbeeld voor slim croppen, waarbij het belangrijkste onderwerp op de foto automatisch herkend wordt en altijd in beeld blijft wanneer je cropt.

Pixelmator Photo iPad Pro 16x9
Klik/tap voor groter.

6) ELOH (iOS-game)

ELOH is een relaxte iOS-game die om muziek en ritme draait. Je moet met balletjes een bepaald object raken, en dat bereiken door het te laten kaatsen tegen instrumentjes. De game begint meteen en er is geen onboarding. Het spel legt zichzelf langzaam uit, wat volgens de jury een uitstekend uitgevoerd idee is. De game is relaxed, maar wordt steeds moeilijker. De soundtrack complimenteert de graphics en tijdens het spelen maak je onbewust ook een eigen melodie.

7) Butterfly IQ (iOS-app met hardware)

Butterfly IQ legt de lat volgens de jury hoog voor innovatie. De makers van het apparaatje met bijbehorende iOS-app zijn erin geslaagd om een handzame ultrasone scanner te maken. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden om echo’s te maken. Een iPhone of iPad dient als scherm om de echo af te lezen. “Een uitzonderlijk staaltje design op gebied van hardware en software”, aldus Apple.

Butterfly iQ
Klik/tap voor groter.

8) Thumper (iOS-game)

In Thumper ben je een ruimtekever die op een ritmische manier over een futuristische baan moet racen. Geluid wordt volgens de jury heel goed gebruikt in deze game, bijvoorbeeld om aanwijzingen te geven. Ook bijzonder is dat je tijdens het spelen direct kunt wisselen tussen horizontaal of verticaal racen.

9) HomeCourt (iOS-app)

“Dit is zo goed dat het eigenlijk niet kan werken”, was de reactie van de jury op deze app. HomeCourt helpt basketbalspelers om hun skills te verbeteren. De app gebruikt de camera van een iPhone of iPad en CoreML om analyses van hun shots en bewegingen te maken.

HomeCourt
Klik/tap voor groter.

Dit krijgen Apple Design Awards-winnaars

Alle winnaars van de Apple Design Awards krijgen van Apple een 512GB iPhone XS, een 12,9-inch iPad Pro 2018 met Apple Pencil 2, AirPods, een 64GB Apple TV 4K, een 15-inch MacBook Pro en iMac Pro. Daarnaast worden de apps uitgelicht in de App Store. Dat laatste is voor ontwikkelaars misschien wel de grootste beloning.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 9 winnaars van de Apple Design Awards 2019
Sluiten