Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 27 juni 2019

Apple neemt belangrijke chip­ontwerper van ARM aan

Apple heeft chipontwerper Mike Filippo aangenomen. Hij werkt nu als CPU-architect bij het bedrijf uit Cupertino. Filippo is een van de hot shots in de wereld van chips. Hij werkte de afgelopen jaren namelijk bij ARM, waar hij het Cortex-A76-ontwerp maakte. Dat wordt nu door praktisch iedere smartphone-maker gebruikt. Daarvoor werkte Filippo bij Intel en AMD.

De overstap van ARM naar Apple komt niet uit de lucht vallen. Naast chips voor de iPhone, iPad en Apple Watch, wil Apple naar verluidt ook een Mac met geheel eigen chip op de markt brengen. Zo wordt het bedrijf onafhankelijk van Intel. Een expert als Mike Filippo is een waardevolle toevoeging.

Apple’s chip-team weer op volle sterkte

Eerder dit jaar verliet CPU-ontwerper Gerard Williams III Apple. Daardoor moest het bedrijf uit Cupertino het met een zogenaamde lead architect minder doen. Door de toevoeging van Filippo opereert Apple weer op volle sterkte. Uit het LinkedIn-profiel van de CPU-architect blijkt dat hij in mei gestart is. Het nieuws werd vandaag echter pas opgemerkt door financieel persbureau Bloomberg.

Filippo heeft tien jaar bij de Britse chipontwerper ARM gewerkt. Daarvoor was hij in dienst bij Intel en AMD. Daar beklede hij soortgelijke functies. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de Snapdragon 855. Wat de meest krachtige chip in high-end Android-toestellen van dit moment is.

Mike Filippo chips apple 001
Klik/tap voor groter.

Meer chips met eigen ontwerp

Apple maakt al sinds 2010 eigen chips voor onder andere de iPhone en iPad. Daarna werd ook een eigen chip voor de Apple Watch gelanceerd en bevat de Mac tegenwoordig naast de Intel-chip ook een door Apple zelf gemaakte T2. Die ontlast de Intel-CPU aanzienlijk en maakt de Mac veiliger dan ooit.

Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo duurt het niet lang meer voordat een Mac met alleen Apple’s eigen chip op de markt komt. De analist zei onlangs van bronnen binnen Apple’s leveranciers­keten gehoord te hebben dat de lancering van eigen Mac-chips voor 2021 op het programma staat. Daarnaast werkt Apple ook aan een eigen 5G-modem. (Zie ook → Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac)

Reageer op artikel:
Apple neemt belangrijke chip­ontwerper van ARM aan
Sluiten