Affinity Publisher: nieuwe con­current voor Adobe InDesign uit

Door: Raymon Mens - 29 reacties

De lijn met Affinity-apps van het Britse bedrijf Serif Software wordt steeds groter. Naast Affinity Photo en Affinity Designer is er nu ook ook Affinity Publisher. Naast een concurrent voor Photoshop en Illustrator heeft het bedrijf nu ook een geduchte concurrent voor Adobe InDesign. De app is nu beschikbaar in de Mac App Store.

Affinity Publisher was al een tijdje als bèta beschikbaar, maar nu is de definitieve versie uit. Het desktop publishing-programma (DTP) is geschikt voor het opmaken van pagina’s voor drukwerk en digitale folders. Tijdens de lancering is de prijs tijdelijk € 44,- in plaats van € 55,- voor een eeuwigdurende licentie. Je krijgt er tevens een gratis collectie fonts bij.

Affinity Publisher als InDesign-concurrent

De app heeft veel tools die een DTP’er niet kan missen. Zo kun je gebruik maken van geavanceerde typografie, gekoppelde tekstframes, hoofdpagina’s, spreads, dynamische placeholders voor foto’s, tabellen, grids, gelinkte resources en volledige CMYK-ondersteuning.

Affinity Publisher werkt ook samen met Affinity Photo en Designer via een techniek genaamd StudioLink. Daarmee kun je meteen wisselen tussen de mogelijkheden voor fotobewerking van Affinity Photo en de vector-tools van Designer. Bestanden opnieuw opslaan of exporteren is niet nodig.

Affinity Publisher 001
Klik/tap voor groter.

Uitgever Serif heeft ook 16 tutorials beschikbaar gesteld. Die behandelen alles van het opzetten van je initiële document tot tabellen, het opzetten van kolommen en werken met tekst. Je kunt ze op deze pagina vinden. Met de derde app uit de succesvolle Affinity-serie is de ambitie om de Creative Cloud van Adobe overbodig te maken compleet. Als je niet houdt van software waar je maandelijks voor moet betalen, is de Affinity-reeks zeker het overwegen waard.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hoge gun factor, die jongens. Zijn ze bij Adobe al een tijdje kwijt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja klopt maar ik ga deze app toch niet kopen alleen om de drie compleet te hebben. Dit soort software ga ik echt never en nooit gebruiken. Dus om 44,- ‘gewoon’ te investeren in een bedrijf dat zonder mijn 44,- ook wel blijft bestaan is een beetje raar.

   

 • Profielfoto
  Night

  Volgens mij zijn ze bij Adobe , naast de gun-factor, ook al tijden de weg kwijt.

  @Shmoo: Ik dacht dat jij ook uitgebreid met die beta bezig was?

 • Profielfoto
  Melle

  Aha, deze ga ik morgen testen…!

 • Profielfoto
  error

  Dat Affinity StudioLink (vanuit Publisher) oogt superhandig. Ik heb de drie apps aangeschaft om de ontwikkelaars te ondersteunen, maar nog nooit ‘in het echt’ gebruikt. Nu toch maar eens gaan doen!

 • Profielfoto
  error

  Adobe = (inmiddels) Quark. Iedereen wil zonder… maar dat gaat helaas niet. Voor pixel en vector  bestaan prima alternatieven, voor paginaopmaak wellicht nu ook.

 • Profielfoto
  SvS

  Beta al geruime tijd in bezit. Deze verse gekocht. Mooie programma, ontwikkeling van software is nog echter niet uitontwikkeld. Maar ze luisteren naar suggesties van gebruikers. Dus goed bezig.

 • Profielfoto
  SvS

  Verse = versie

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb alle drie pakketten. Publisher is echt bedoeld voor flyers, folders. Mist veel templates voor eigen formaten of tri-fold-flyers. Maar er zit veel potentie in. Een PDF aanpassen? Zo geregeld. De integratie van beeldbewerking, vectorbewerking werkt erg goed. Lijkt zo een pakket.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Nou de nieuwe versie is anders wel vers. Komt net van de  ontwerpplank.

 • Profielfoto
  Blieper

  Ik heb de beta getest, moet zeggen dat ik soms zelfs uitweek naar Affinity, puur omdat Indesign het niet kon of te omslachtig was. Kijk alleen al naar het verhaal, om een pdf te editten, dat gaat in Affinity stukken beter. Uiteraard wordt t lastig als het geflattened is, maar over het algemeen kom ik een heel eind.

  Werk nog volledig met Adobe, maar ga zeker ook met Affinity aan de slag ;-D

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Goed nieuws voor de arme drommels die onder het juk van het vermaledijde Adobe uit willen. Dat er een nieuwe aanbieder zou opstaan als reactie op het abo model van Adobe was natuurlijk te verwachten. Ik hoop dat Affinity Publisher succes hiermee gaat hebben. Zelf gebruik ik af en toe nog Indesign CS6, in de laatste week voor de volle mep gekocht. Als dat onder Catalina niet meer werkt is Publisher een mooi alternatief. Enige waar ik een beetje tegenop zie is weer een heel nieuw programma leren kennen, of eigenlijk drie want Photoshop en Illustrator zullen er ook wel mee ophouden dan.

 • Profielfoto
  pruus

  EagerB0bNerd op 19 juni 2019 23:27
  Goed nieuws voor de arme drommels die onder het juk van het vermaledijde Adobe uit willen. Dat er een nieuwe aanbieder zou opstaan als reactie op het abo model van Adobe was natuurlijk te verwachten. Ik hoop dat Affinity Publisher succes hiermee gaat hebben. Zelf gebruik ik af en toe nog Indesign CS6, in de laatste week voor de volle mep gekocht. Als dat onder Catalina niet meer werkt is Publisher een mooi alternatief. Enige waar ik een beetje tegenop zie is weer een heel nieuw programma leren kennen, of eigenlijk drie want Photoshop en Illustrator zullen er ook wel mee ophouden dan.

  Dan zou je de testversies van d programma’s kunnen proberen. Dat werkt niet via de Appstore. Je kunt bij Affinity de versies downloaden en 15 dagen testen. Affinity Photo werkt bijna gelijk aan Photoshop, qua toetsen. En ook veel anders. Er zijn heel veel tutorials voor op YouTube van de makers en gebruikers. Ondersteuning vanuit programmeurs is bij vragen erg goed.

 • Profielfoto
  Apple Support Ed Amsterdam

  Ik vind het een hele goeie zaak dat er eindelijk weer eens wat tegenover Adobe komt te staan. Slinks heeft Adobe ons aan de abbo geholpen waar je jaren geleden nog een pakket kon kopen eenmalig.

   

  Ik ga dit zeker testen en aan mijn klanten aanbevelen. Goed bezig daar bij Affinity!

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik heb in eerste instantie Photo en Designer aangeschaft omdat ik benieuwd was naar de software en daarnaast om de ontwikkelaars te steunen. De beta van Publisher ook heel even geprobeerd en ook deze aangeschaft.

  Ik werk al jaren met de Software van Adobe maar de abonnement structuur is super irritant. Ik wil gewoon software kopen en als ik er aan toe ben upgrade ik wel. Nu zit ik jaarlijks aan een abonnement vast met daarbij heel veel programma’s die ik nooit gebruik / nodig heb. Het is goed te zien dat Affinity vrijwel alles Adobe bestanden kan openen / bewerken. Het is natuurlijk even wennen aan nieuwe programma’s maar ik ga het zeker proberen.

  Ik gun Affinty alle succes!

 • Profielfoto
  SvS

  Hier ook. Nieuwe drukwerk projecten start ik gewoon lekker met Publisher! Nog tijdelijk naast Adobe CC-pakket tot we zeker zijn van onze zaak en dan opzeggen…. Ik las wel in kleine letters, dat licentie van Publisher versie 1.70, die je nu aankoopt, geldig is tot versie 2, daarna moet je grote updates betalen. Dat lijkt mij wel logisch, aangezien ontwikkelaars niet van lucht kunnen leven.

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Gisteren de Affinity Keynote gekeken (https://affinity.serif.com/en-gb/live/). Daarna de nieuwste versies op Mac en iPad gezet. In Publisher Beta gemaakt bestand in Designer en Photo op iPad vanaf mijn ‘luie’ stoel aangepast. Zie daar het voordeel van één uniform bestandsformaat voor alle apps. Wacht nog even met kopen van Publisher. De nieuwste versies van Designer en Photo hebben nu mijn prioriteit. De komst van Publisher en de alertheid van het ontwikkelteam voorspellen een lichtere toekomst voor alle gebruikers. Bravo!!!!!

 • Profielfoto
  babscap

  Dus zoals ik lees moet je al betalen voor grotere updates, ik hoop dat dit niet mega veel extra kosten met zich mee brengt indien je dit nodig hebt.

  Btw word dit nou ook gebruikt voor het ontwikkelen van iphone/mac/imac apps ? althans het designen ? achtergronden, characters of bewegende characters/ animatie ?

 • Profielfoto
  SvS

  babscap op 20 juni 2019 12:03
  Dus zoals ik lees moet je al betalen voor grotere updates, ik hoop dat dit niet mega veel extra kosten met zich mee brengt indien je dit nodig hebt.

  Btw word dit nou ook gebruikt voor het ontwikkelen van iphone/mac/imac apps ? althans het designen ? achtergronden, characters of bewegende characters/ animatie ?

  Bij Adobe moest je vroeger ook betalen als je van versie 3.x naar 5.0 ging bijvoorbeeld. Kleinere updates kregen wel korting, bijv. 4.x naar 5.0, herinner ik me. Ik vind dat niet meer dan normaal, want 40-55 euro voor een hele uitgebreide opmaakprogramma en dan nog gratis updates verwachten tot sint Juttemis, dat gaat gewoon niet. Ik hoop ook, dat het niet duur wordt in de toekomst.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik las wel in kleine letters, dat licentie van Publisher versie 1.70, die je nu aankoopt, geldig is tot versie 2, daarna moet je grote updates betalen. Dat lijkt mij wel logisch, aangezien ontwikkelaars niet van lucht kunnen leven.

  Dat is inderdaad logisch. Maar het mooie is dat je zelf kunt beslissen of je wel of niet wilt upgraden. Je zit nergens aan vast. En voor de ontwikkelaars is het een aanmoediging om de software daadwerkelijk te verbeteren.

  Los daarvan is het prijspunt natuurlijk een stuk prettiger.

 • Profielfoto
  babscap

  SvS op 20 juni 2019 12:26

  babscap op 20 juni 2019 12:03
  Dus zoals ik lees moet je al betalen voor grotere updates, ik hoop dat dit niet mega veel extra kosten met zich mee brengt indien je dit nodig hebt.

  Btw word dit nou ook gebruikt voor het ontwikkelen van iphone/mac/imac apps ? althans het designen ? achtergronden, characters of bewegende characters/ animatie ?

  Bij Adobe moest je vroeger ook betalen als je van versie 3.x naar 5.0 ging bijvoorbeeld. Kleinere updates kregen wel korting, bijv. 4.x naar 5.0, herinner ik me. Ik vind dat niet meer dan normaal, want 40-55 euro voor een hele uitgebreide opmaakprogramma en dan nog gratis updates verwachten tot sint Juttemis, dat gaat gewoon niet. Ik hoop ook, dat het niet duur wordt in de toekomst.

  Duidelijk! thnx.

  Maar wat betreft IOS development/ design kan dit hier ook gebruikt voor worden want ik hoor daar eigenlijk nooit iemand over?

  Wel Sketch maar is dat niet hetzelfde ?

 • Profielfoto
  Brims

  Publisher opent probleemloos een Adobe PDF als een document.

 • Profielfoto
  Roosje

  Net een aantal InDesign documenten omgezet naar Publisher. Dit ging bij mij probleemloos. Nu maar hopen dat ontwerpers en grafisch Nederland het Affinity het ook gunnen. Ik werk tot volle tevredenheid met al hun programma’s.

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Roosje op 20 juni 2019 16:04
  Net een aantal InDesign documenten omgezet naar Publisher. Dit ging bij mij probleemloos. Nu maar hopen dat ontwerpers en grafisch Nederland het Affinity het ook gunnen. Ik werk tot volle tevredenheid met al hun programma’s.

  @Roosje: Kun je uitleggen hoe je dat gedaan hebt. Het zal veel mensen helpen de overstap in ieder geval te overwegen.
  @SvS: Waar heb je deze informatie over betalen vanaf 2.0 gevonden. Bij het installeren heb ik de licentievoorwaarden grondig nagelezen, maar daar geen informatie over gevonden. Logisch of niet: ik gebruik de andere Affinity apps al vanaf versie 1.0 en nog nooit hoeven bijbetalen?!?…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  No subscription needed! Download Affinity Publisher for a one-time fee of €54.99

  One-time is one-time. Of niet?

 • Profielfoto
  Dapaool

  e.abrahamse op 20 juni 2019 17:36
  @SvS: Waar heb je deze informatie over betalen vanaf 2.0 gevonden. Bij het installeren heb ik de licentievoorwaarden grondig nagelezen, maar daar geen informatie over gevonden. Logisch of niet: ik gebruik de andere Affinity apps al vanaf versie 1.0 en nog nooit hoeven bijbetalen?!?…

  Ik heb zelf niet de voorwaarden gelezen. Maar in een e-mail van hun voor beta testers stond deze regel.

  And remember there is no monthly subscription, you just purchase the app once and get free updates until version 2!

 • Profielfoto
  Roosje

  e.abrahamse,

  Van van mijn externe harde schijf een Indesign document op mijn bureaublad geplaatst. Alle lagen lagen van het slot gehaald. Alles geselecteerd en een kopie gemaakt. Dan in Publisher een document aangemaakt met de benodigde pagina’s. Vervolgens het Indesign document geplaatst in het Publisher document. Daarna alle pagina’s nagelopen. In de video van Affinity Publisher ‘open and import’ is het advies om een Pdf-document te importeren in Publisher.

   

 • Profielfoto
  peejeejee

  ‘k Heb een soort déjà vu gevoel. In vroeger dagen gelijk Adobe Indesign 1.0 gekocht omdat ik klaar was met Quark. (mogelijkheden, prijs en ondersteuning)

  Nu herhaald het proces zich. Voor 44 euro (life time licentie ook nog) gelijk dit opkomend alternatief gekocht. Voor deze prijs draai ik ca. 1 maand Adobe Indesign….

  Inmiddels voorzichtig mee zitten spelen en denk dat ik er wel aan ga wennen.:-) Font beheer gaat inmiddels ook prima met RightFont 5. (plugin voor automatische font activatie).

  Wel hoop ik dat de interface van Publisher nog wat beter wordt. Het neemt nu veel ruimte in op het scherm. Vooral de Toolbar bovenin vindt ik zelf wat minder geslaagd.

  Positieve vermelding ook voor Publisher hoe het PDF documenten opent. HiRes PDF ’s van meerdere pagina’s zoals tijdschriften) worden netjes (net als in het orginele Indesign) geopend en kunnen ook worden bewerkt in Publisher.

  Al met al een goede ontwikkeling wat mij betreft!:-)

 • Profielfoto
  Brims

  Ik heb Adobe niet meer in huis. Kom nog vele hobbels tegen in Affinity Publisher en Designer maar het heeft nog altijd mijn gun factor.