Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 juni 2019

Adobe kan nu met Photoshop bewerkte gezichten ontmaskeren

Tools in Photoshop om een gezicht een beetje mooier te maken zijn steeds geavanceerder. Het begon ooit als een virtueel laagje make-up. Met Face Aware Liquify kunnen tegenwoordig echter ook individuele aspecten van een gezicht aangepast worden. Denk aan een bredere lach of grotere ogen.

Nu werkt Adobe aan een techniek die het mogelijk maakt om te detecteren of een gezicht gemanipuleerd is. De eerste test die het bedrijf samen met de Universiteit van Californië opzette, was erg succesvol. In 99 procent van de gevallen pikte het algoritme een bewerkt gezicht eruit. Menselijke Photoshop-experts hadden het slechts in 53 procent van de gevallen juist.

Adobe Photoshop ontmaskerd

Om Photoshop te ontmaskeren, heeft Adobe een speciaal algoritme getraind. Het bedrijf heeft duizenden foto’s van gezichten van het internet geplukt en die geautomatiseerd met de functie Face Aware Liquify bewerkt. Het algoritme kon door naar de resultaten voor en na bewerking te kijken getraind worden. Daarna pikte het er erg accuraat bewerkte gezichten uit.

Het hield echter niet op bij het gebruik van de tools voor gezichtsmanipulatie. Adobe liet ook een aantal mensen foto’s bewerken en gezichten een virtuele make-over geven. Het algoritme detecteerde zowel de geautomatiseerde als menselijke bewerkingen in Photoshop met 99 procent betrouwbaarheid.

adobe photoshop face
Klik/tap voor groter.

Naast aangeven of een foto bewerkt was, gaf het algoritme ook aan welke elementen van het gezicht bewerkt waren. Het was zelfs mogelijk om die bewerkingen weer terug te draaien. Een soort undo-functie voor virtuele plastische chirurgie dus.

adobe photoshop image forensics
Klik/tap voor groter.

Het einddoel

Het einddoel is om niet alleen undo-tools in Photoshop aan te bieden, maar ook om consumenten en onderzoekers te helpen met het identificeren van desinformatie, schrijft Adobe. Het project moet niet beperkt blijven tot gezichten en foto’s, maar ook bewerkt beeld en audio gaan herkennen. In onderstaande video is een zogenaamde ‘deep fake’ te zien. Een door een algoritme gegenereerde video die Mark Zuckerberg dingen laat zeggen die de Facebook-CEO nooit gezegd heeft. Wanneer de functie voor het detecteren van manipulatie naar Photoshop komt is nog niet duidelijk. Eerst staat meer research op het programma.

https://www.instagram.com/p/ByaVigGFP2U

Reageer op artikel:
Adobe kan nu met Photoshop bewerkte gezichten ontmaskeren
Sluiten