Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 juni 2019

De 12-inch MacBook heeft een hoogst onzekere toekomst

Is de 12-inch MacBook aan het einde van zijn latijn? Het huidige model is al twee jaar onveranderd en kreeg zijn laatste update in 2017. Apple heeft retailers en webshops deze week toestemming gegeven om boventallige voorraad met een hoog kortingspercentage te verkopen. Alsof de voorraad echt op moet.

Een bron binnen het Frans-Belgische Fnac vertelt OMT dat Apple kortingen tot 40 procent goedkeurt. Dat is ongekend hoog voor officiële Apple-resellers. We zien wel eens kortingen van 15 procent, maar dit komt zelden voor. Zeker voor een model dat nog in Apple’s eigen catalogus staat. De komende dagen zullen ongetwijfeld meer retailers gaan stunten.

12-inch MacBook lijkt niet erg gewild

De 12-inch MacBook wordt geleverd in twee standaardmodellen. Er is een versie met 256 GB opslagruimte van € 1.499 en een versie met 512 GB opslag van € 1.799. De modellen met 256 GB opslag mogen nu voor € 899,99 verkocht worden. Het model met 512 GB opslag is vanuit Apple begrensd op € 1099,99, aldus onze bron. Dat is respectievelijk 40 en 38,9 procent korting. Bij Fnac is de afprijzing inmiddels doorgevoerd. In Nederland is Centralpoint ook aangehaakt.

We zien slechts twee mogelijke conclusies: oftewel de voorraad is veel te hoog, of de vraag naar de 12-inch MacBook valt tegen. Misschien is het een beetje van beide. Hoe dan ook, dit toont aan dat de dunste MacBook ooit weinig succes heeft. Apple heeft zulke hoge kortingen niet nodig als het gaat om het reguleren van de MacBook Air- of Pro-voorraad.

Apple 12-inch MacBook 001
Klik/tap voor groter.

Einde van de cyclus: vernieuwing of uitfasering?

De 12-inch MacBook zit momenteel aan het einde van cyclus. De compacte laptop werd in 2015 geïntroduceerd en Apple komt doorgaans na vier jaar met een nieuw ontwerp voor zijn laptops. De laptop is niet erg krachtig en zijn enkele USB-C-poort is soms onpraktisch. De laptop heeft echter een mooi Retina-display en standaard 256 GB opslagcapaciteit, terwijl de MacBook Air nog met standaard 128 GB wordt geleverd.

In elk geval lijkt alles erop te duiden dat Apple de huidige 12-inch MacBook via resellers van de hand doet. Geeft Apple de ultra-portable met de 12-inch scherm als geheel op, of maakt het gewoon ruimte voor een nieuwe generatie? Gezien de MacBook Air een sterke come-back heeft gemaakt, zou het ons niet verbazen als de 12-inch MacBook helemaal verdwijnt.

Reageer op artikel:
De 12-inch MacBook heeft een hoogst onzekere toekomst
Sluiten