De 12-inch MacBook heeft een hoogst onzekere toekomst

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Is de 12-inch MacBook aan het einde van zijn latijn? Het huidige model is al twee jaar onveranderd en kreeg zijn laatste update in 2017. Apple heeft retailers en webshops deze week toestemming gegeven om boventallige voorraad met een hoog kortingspercentage te verkopen. Alsof de voorraad echt op moet.

Een bron binnen het Frans-Belgische Fnac vertelt OMT dat Apple kortingen tot 40 procent goedkeurt. Dat is ongekend hoog voor officiële Apple-resellers. We zien wel eens kortingen van 15 procent, maar dit komt zelden voor. Zeker voor een model dat nog in Apple’s eigen catalogus staat. De komende dagen zullen ongetwijfeld meer retailers gaan stunten.

12-inch MacBook lijkt niet erg gewild

De 12-inch MacBook wordt geleverd in twee standaardmodellen. Er is een versie met 256 GB opslagruimte van € 1.499 en een versie met 512 GB opslag van € 1.799. De modellen met 256 GB opslag mogen nu voor € 899,99 verkocht worden. Het model met 512 GB opslag is vanuit Apple begrensd op € 1099,99, aldus onze bron. Dat is respectievelijk 40 en 38,9 procent korting. Bij Fnac is de afprijzing inmiddels doorgevoerd. In Nederland is Centralpoint ook aangehaakt.

We zien slechts twee mogelijke conclusies: oftewel de voorraad is veel te hoog, of de vraag naar de 12-inch MacBook valt tegen. Misschien is het een beetje van beide. Hoe dan ook, dit toont aan dat de dunste MacBook ooit weinig succes heeft. Apple heeft zulke hoge kortingen niet nodig als het gaat om het reguleren van de MacBook Air- of Pro-voorraad.

Apple 12-inch MacBook 001
Klik/tap voor groter.

Einde van de cyclus: vernieuwing of uitfasering?

De 12-inch MacBook zit momenteel aan het einde van cyclus. De compacte laptop werd in 2015 geïntroduceerd en Apple komt doorgaans na vier jaar met een nieuw ontwerp voor zijn laptops. De laptop is niet erg krachtig en zijn enkele USB-C-poort is soms onpraktisch. De laptop heeft echter een mooi Retina-display en standaard 256 GB opslagcapaciteit, terwijl de MacBook Air nog met standaard 128 GB wordt geleverd.

In elk geval lijkt alles erop te duiden dat Apple de huidige 12-inch MacBook via resellers van de hand doet. Geeft Apple de ultra-portable met de 12-inch scherm als geheel op, of maakt het gewoon ruimte voor een nieuwe generatie? Gezien de MacBook Air een sterke come-back heeft gemaakt, zou het ons niet verbazen als de 12-inch MacBook helemaal verdwijnt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Remootje

  De prijzen bij CentralPoint zijn wel exclusief BTW

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Tja, de 13,3 inch air lijkt ook een betere deal. Groter scherm, touch-id en een extra USB-C poort.

 • Profielfoto
  SvS

  Heel erg jammer, dat de prijzen kunstmatig hoog werden gehouden, want het zijn gewoon mooie consumenten-laptops waar helemaal niks mis mee is, maar echt tè overpriced voor wat ze bieden. Ik ben benieuwd wat de prijzen zullen worden.

 • Profielfoto
  Antonino

  Kijk eens, je ken een MacBook, een laptop, kopen voor minder dan de prijs van de iPhone, een telefoon! Apple, jullie prijzen zijn gestoord en op volledige prijzen nog steeds Macs uit 2017 verkopen is f*cking GESTOORD! Als je in de tijd van Steve Jobs zelfs het goedkoopste model kocht, kreeg je NOOIT een 2 of 3 jaar oude computer! Tim Cook sucks! Vind ik!

 • Profielfoto
  Melle

  @antonio. – ik volg je deels. Enerzijds zijn computers doorontwikkeld en al 5 jaar qua CPU en basissnelheid meer dan oké. De ssd heeft daar zeker mee te maken. Een computer hoeft helemaal niet up to date zijn om perfect te werken. Daar volg ik je niet.

  Anderzijds zijn de nieuwst generatie laptops van Apple weinig inspirerend en voor mij ook echt een verloren generatie. Ik heb een 12” MacBook geprobeerd, maar kon het geluid van keyboard niet verdragen of de matige snelheid (eerste generatie) en de touchbar, voor mij een onding. Usb-c only – te vroeg en sindsdien dongles al over the place. De MacBook pro 2019 zou de eerst Mac moeten geweest zijn zonder usb 3.0 aansluiting. SD kaartje zou nog steeds standaard moeten zijn.

  Dus op dat punt ben ik het met je eens. Kutlaptops zijn het, de recente generaties Apple laptops.

  Ik kijk uit naar de hopelijk volledig nieuwe 16” versie.

  Qua Mac mini, iMac, en Mac pro zit Apple terug helemaal goed in 2019. De laptop lijn kan hopelijk snel volgen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Moet heel vers nieuws, want weinig zichtbaar op het web. Ik zie wel aanbiedingen bij amazon, bol.com, coolblue, maar die waren er eerder al denk ik.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Tja, het formaat is prima. Ik heb nu een 11 inch Air.

  Helaas is wat mij betreft het  toetsenbord onbetrouwbaar ( een collega van me heeft er één en moet frequent met een spuitbus met lucht aan de gang) , die ene poort onvoldoende en de CPU niet krachtig genoeg. Zelfs met korting zou ik er nog geen één kopen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Antonino op 28 juni 2019 14:37
  Kijk eens, je ken een MacBook, een laptop, kopen voor minder dan de prijs van de iPhone, een telefoon! Apple, jullie prijzen zijn gestoord en op volledige prijzen nog steeds Macs uit 2017 verkopen is f*cking GESTOORD! Als je in de tijd van Steve Jobs zelfs het goedkoopste model kocht, kreeg je NOOIT een 2 of 3 jaar oude computer! Tim Cook sucks! Vind ik!

  Nou, dan heb je toch niet zitten opletten. Ook onder Steve liepen Macs af en toe nog wel behoorlijk achter op de industriële norm. De G3 iMacs deden drie jaar zonder echt belangrijke veranderingen mee, bijvoorbeeld. En de PowerBook G3 FireWire uit 2002 was in essentie hetzelfde ding als de Wall Street die ruim twee jaar daarvoor uitkwam, en de opslaggroottes bleven lang totaal onvoldoende. Steve heeft mooie dingen gedaan, maar hij schrok er ook niet voor terug om een goedlopend apparaat tot de laatste snik uit te wringen.

 • Profielfoto
  Starred

  Is dit een hoax ofzo? 😳
  Bij Fnac is niets meer te vinden en ook op geen enkele andere site zijn scherpe aanbiedingen van de Macbook te vinden….

 • Profielfoto
  gipsman

  @starred

  Misschien al uitverkocht? In de selexion winkel hier nog 9 met 512Gb. Azerty, daarom heb ik gepast.

 • Profielfoto
  Starred

  @Gipsman: zie je hem met korting dan?