Apple trekt op 1 juli de stekker uit ‘Terug naar mijn Mac’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De functie ‘Terug naar mijn Mac’ (Back to my Mac) zat al niet meer in macOS Mojave en nu heeft Apple aangekondigd dat deze functie op 1 juli helemaal stopt met werken. Deze functie laat je op afstand inloggen en bestanden delen met je Mac. Er was geen ingewikkelde configuratie nodig. Het was eigenlijk Apple’s voorloper van TeamViewer.

Apple stuurde toen macOS Mojave uit werd gebracht al waarschuwingen naar consumenten die Terug naar mijn Mac gebruikten. Het bedrijf uit Cupertino adviseert gebruikers die op afstand toegang tot hun bestanden willen, over te stappen naar iCloud Drive en de ingebouwde schermdeling van macOS te gebruiken.

Aanwezig sinds OS X 10.5 Leopard

Apple zegt niet waarom het met de functie gestopt is, maar wij hebben wel een idee. De iPhone-maker heeft enige tijd geleden besloten om de routermarkt te verlaten en dat hangt er mogelijk mee samen. Terug naar mijn Mac vereist namelijk dat routers bepaalde poorten openen. Alleen die van Apple garandeerden een echt automatische en eenvoudige configuratie.

Zonder AirPort-routers was de functie mogelijk niet erg betrouwbaar. Apple nam door de functie uit macOS Mojave te verwijderen al duidelijk het voortouw. Het bedrijf heeft besloten niet te investeren in een alternatief met bijvoorbeeld een cloud-router. Het is prima mogelijk om zonder poorten te openen verbinding te maken met een computer, bewijst bijvoorbeeld TeamViewer. Terug naar mijn Mac zag het levenslicht in OS X 10.5 Leopard dat in 2007 uitgebracht werd.

terug naar mijn mac macos mojave
De functie was in macOS Mojave al verdwenen – Klik/tap voor groter.

Alternatieven voor ‘Terug naar mijn Mac’

De makers van Screens, een VNC-client die dezelfde basisfuncties biedt als Terug naar mijn Mac, haken handig op dit nieuws in en verlagen de prijs van hun software. Door de kortingscode ‘RIPBTMM‘ bij het bestellen te gebruiken, bespaar je 20% en koop je de app voor $ 28,80 (€ 25).

Als je op zoek bent naar een gratis tool, is er TeamViewer. Dit werkt bovendien met een cloud-router. Daardoor hoef je geen router te configureren of een vast IP-adres te hebben.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Remotix is ook een uitstekend alternatief, werkt eveneens met een cloud-router. De app in de iOS App Store is éénmalig $20 en in de Mac App Store éénmalig $40.  Dat verbaast mij eerlijk gezegd nogal, ik had eerder een abonnement verwacht. De agent is gratis.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is eigenlijk nog het leukste van zo’n evenement, als ik eerlijk ben.

   

  Dat na zo’n event duidelijk wordt waar Apple allemaal mee gaat stoppen, ook al waren de de voortekenen zo zichtbaar dat zelfs Stevie Wonder ze gevoeld heeft. Toch krijg je dan ineens een stroomvloed aan mensen (waar ze vandaan komen weet niemand) die X of Y ineens gaan missen, of nog erger, niet meer weten hoe zo ooit verder moeten computeren zonder deze tools.

   

   

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  NEWSFLASH: Apple maakt heus niet allen iPhones hoor!!!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb BTMM nooit aan de praat gekregen ondanks dat ik Apple routers heb. Er zijn genoeg gratis alternatieven (Teamviewer) die wel werken

 • Profielfoto
  jasper050

  O.T. Mooi lampje, iemand idee waar te krijgen?

 • Profielfoto
  Fabfacee

  jasper050 op 2 juni 2019 09:07
  O.T. Mooi lampje, iemand idee waar te krijgen?

  Jazeker, als je via Google zoekt op ‘JWDA concrete lamp’ dan vind je er genoeg ;-). Wij hebben hem ook staan, een erg leuk lampje.