Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juni 2019

Apple trekt op 1 juli de stekker uit ‘Terug naar mijn Mac’

De functie ‘Terug naar mijn Mac’ (Back to my Mac) zat al niet meer in macOS Mojave en nu heeft Apple aangekondigd dat deze functie op 1 juli helemaal stopt met werken. Deze functie laat je op afstand inloggen en bestanden delen met je Mac. Er was geen ingewikkelde configuratie nodig. Het was eigenlijk Apple’s voorloper van TeamViewer.

Apple stuurde toen macOS Mojave uit werd gebracht al waarschuwingen naar consumenten die Terug naar mijn Mac gebruikten. Het bedrijf uit Cupertino adviseert gebruikers die op afstand toegang tot hun bestanden willen, over te stappen naar iCloud Drive en de ingebouwde schermdeling van macOS te gebruiken.

Aanwezig sinds OS X 10.5 Leopard

Apple zegt niet waarom het met de functie gestopt is, maar wij hebben wel een idee. De iPhone-maker heeft enige tijd geleden besloten om de routermarkt te verlaten en dat hangt er mogelijk mee samen. Terug naar mijn Mac vereist namelijk dat routers bepaalde poorten openen. Alleen die van Apple garandeerden een echt automatische en eenvoudige configuratie.

Zonder AirPort-routers was de functie mogelijk niet erg betrouwbaar. Apple nam door de functie uit macOS Mojave te verwijderen al duidelijk het voortouw. Het bedrijf heeft besloten niet te investeren in een alternatief met bijvoorbeeld een cloud-router. Het is prima mogelijk om zonder poorten te openen verbinding te maken met een computer, bewijst bijvoorbeeld TeamViewer. Terug naar mijn Mac zag het levenslicht in OS X 10.5 Leopard dat in 2007 uitgebracht werd.

terug naar mijn mac macos mojave
De functie was in macOS Mojave al verdwenen – Klik/tap voor groter.

Alternatieven voor ‘Terug naar mijn Mac’

De makers van Screens, een VNC-client die dezelfde basisfuncties biedt als Terug naar mijn Mac, haken handig op dit nieuws in en verlagen de prijs van hun software. Door de kortingscode ‘RIPBTMM‘ bij het bestellen te gebruiken, bespaar je 20% en koop je de app voor $ 28,80 (€ 25).

Als je op zoek bent naar een gratis tool, is er TeamViewer. Dit werkt bovendien met een cloud-router. Daardoor hoef je geen router te configureren of een vast IP-adres te hebben.

Reageer op artikel:
Apple trekt op 1 juli de stekker uit ‘Terug naar mijn Mac’
Sluiten