Weekend poll: man of vrouw, hoe heb jij Siri het liefst?

Door: Raymon Mens - 29 reacties
Siri icoon 16x9
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT)

Er is deze week nogal wat te doen geweest over de stem van virtuele assistenten. Uit een onderzoek van een groep die strijdt voor meer gender­gelijkheid blijkt dat de keuze om standaard een vrouwelijke stem te hebben zorgt voor “een ongelijke machtsbalans tussen man en vrouw”.

Hoewel Siri zelf standaard een vrouw is, laat Apple je al enige tijd zelf een stem kiezen. De Nederlandse Siri heeft zowel een vrouwelijk als mannelijke variant. Welke variant heeft jouw voorkeur? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Romper

  ..gender neutraal…:)

 • Profielfoto
  Neal Bader

  naja, mij maakt het niet echt uit. ik heb liever degene die de meest natuurlijke klinkt. ik weet dat in de amerikaanse versie sowieso de vrouw heel goed klinkt, maar ik weet niet of de man dezelfde natuurlijkheid heeft. als die dat wel heeft, dan denk ik dat ik toch liever een vrouwelijke stem heb

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Mis de optie genderneutraal of gebruike helemaal niet

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik mis een ‘maakt me niet uit’ optie. Ik vind Sander goed klinken, maar ook de vrouwenstem klinkt goed. Daar gaat het mij om; hoe het klinkt. Of het zich identificeert als man, vrouw, GN of hoe anders dan ook, maakt daarin voor mij absoluut niet uit. Zie mijn reactie onder het artikel over de gender-neutrale stem.

  Overigens helpt de manier van stellen van deze pol niet bij het uitbannen van dualisme, en daarmee dus ook niet bij het eventueel accepteren van gender-neutraliteit.

  Om nog heel even dieper te gaan is het sowieso utopisme om te denken dat dualisme ooit uitgebannen zal worden, want onze gehele westerse maatschappij is er op gestoeld.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ja jeetje, wat een gezeik! Politiek correct geneuzel!

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Wat een geneuzel deze vraag.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Persoonlijk heb ik niks met het zeggen wat mijn mobiel, computer, etc moeten doen terwijl deze in handbereik zijn. Daarbij vind ik het niet prettig dat er constant een microfoon aan staat om te luisteren of ik een opdracht roep.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  “een ongelijke machtsbalans”. Jesus mensen waar maken we ons tegenwoordig nog druk om. Waarom wordt tegenwoordig alles zo overdreven op politiek of geslachtsdiscussie gegooid

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Maakt mij niets uit, zolang ie maar NIET genderneutraal is want daar zakt mijn broek van af.

 • Profielfoto
  Macteach

  Cenobyte op 25 mei 2019 10:53
  Maakt mij niets uit, zolang ie maar NIET genderneutraal is want daar zakt mijn broek van af.

  Want? Omdat het lekker modieus is om conservatief egocentrisch te zijn en geen bal te geven om gevoelens van mensen die anders dan jijzelf zijn?

  Mij persoonlijk maakt het niet uit, het is een keuze, een voorkeur.

   

  Afijn, koop bretels of een riem, helpt tegen afzakkende broeken, of koop een goede maat de volgende keer.

 • Profielfoto
  Airheart

  Het maakt me niet uit hoe ze spreken, als ze maar wat beter luisterden!

 • Profielfoto
  Geert

  Ik heb liever een mannenstem, dat klinkt gewoon fijner dan een vrouwenstem.

 • Profielfoto
  Hietbrink

  Kon niet met de pool mee doen. Ik gebruik bijde stemmen.

  iOS vrouwelijk en MacOS Manlijk

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Macteach op 25 mei 2019 11:23

  Cenobyte op 25 mei 2019 10:53
  Maakt mij niets uit, zolang ie maar NIET genderneutraal is want daar zakt mijn broek van af.

  Want? Omdat het lekker modieus is om conservatief egocentrisch te zijn en geen bal te geven om gevoelens van mensen die anders dan jijzelf zijn?

  Mij persoonlijk maakt het niet uit, het is een keuze, een voorkeur.

   

  Afijn, koop bretels of een riem, helpt tegen afzakkende broeken, of koop een goede maat de volgende keer.

  Omdat het ronduit belachelijk is dat elk aspect van de samenleving tegenwoordig moet worden aangepast op de kleinste groep die een afwijkende manier van leven heeft (of dat nou vrijwillig of (medisch) noodzakelijk is). Het is prachtig dat we tegenwoordig de vrijheid hebben om ons te voelen hoe wel willen, maar het maken van genderneutrale nieuwslezers of Siri’s of toiletten gaat mijns inziens gewoon te ver.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik vond de Vlaamse vrouwelijke Siri erg mooi klinken alleen werkt die jammergenoeg nog steeds niet met de Apple watch.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Man, Vrouw, wat maakt het uit. Ik zou graag voor een Belgisch accent kunnen kiezen, dat klinkt zo vrolijk en beleefd… Of juist een redneck, lijkt me hillarisch. “Howdidoo, can i do for y’all?” Kunstmatige stemmingen die je kunt downloaden, net als een ringtone bijvoorbeeld. Ieder z’n eigen voorkeur.

 • Profielfoto
  farl4web

  Deze kwestie gaat over een genderneutrale stem en dan hebben jullie die optie niet toegevoegd. Beetje vreemd…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, mee eens. Heb trouwens de Belgische dames stem in gebruik, alleen iOS.

 • Profielfoto
  Macteach

  Cenobyte op 25 mei 2019 13:30
  Omdat het ronduit belachelijk is dat elk aspect van de samenleving tegenwoordig moet worden aangepast op de kleinste groep die een afwijkende manier van leven heeft (of dat nou vrijwillig of (medisch) noodzakelijk is). Het is prachtig dat we tegenwoordig de vrijheid hebben om ons te voelen hoe wel willen, maar het maken van genderneutrale nieuwslezers of Siri’s of toiletten gaat mijns inziens gewoon te ver.

  Maar, heb jij daar persoonlijk last van dan? Hindert het jou in je dagelijks bestaan in praktisch opzicht? Precies, het is alleen ‘het idee’ wat jou persoonlijk blijkbaar niet aanstaat. Nou dan, wat zou je je dan druk maken toch?;-)

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Hoe ik Siri het liefst heb? Eh… dat hij/.zij gewoon (correct) antwoord geeft op m’n vragen en gewoon doet wat is hem/haar opdraag.

 • Profielfoto
  recoiller

  Romper op 25 mei 2019 09:17
  ..gender neutraal…:)

  Er is nu een gender neutrale stem, wat mij betreft erg onnatuurlijk en zelfs freaky. Het schijnt een mixup van 5 stemmen te zijn.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Macteach op 25 mei 2019 18:59

  Cenobyte op 25 mei 2019 13:30
  Omdat het ronduit belachelijk is dat elk aspect van de samenleving tegenwoordig moet worden aangepast op de kleinste groep die een afwijkende manier van leven heeft (of dat nou vrijwillig of (medisch) noodzakelijk is). Het is prachtig dat we tegenwoordig de vrijheid hebben om ons te voelen hoe wel willen, maar het maken van genderneutrale nieuwslezers of Siri’s of toiletten gaat mijns inziens gewoon te ver.

  Maar, heb jij daar persoonlijk last van dan? Hindert het jou in je dagelijks bestaan in praktisch opzicht? Precies, het is alleen ‘het idee’ wat jou persoonlijk blijkbaar niet aanstaat. Nou dan, wat zou je je dan druk maken toch?;-)

  We krijgen daar persoonlijk wel last van. De NS zegt al niet meer ‘dames en heren’ omdat we rekening moeten houden met gevoelens en het duurt niet lang meer voordat, net als in landen als GB en de VS, je aangeklaagd kan worden voor het ‘beschadigen’ van mensen met woorden. Dualiteit lijkt me niet hetgeen waarop de westerse samenleving is gestoeld, maar dat maakt het niet minder waar. Biologisch gezien ben je man of vrouw. Of je je dan ook daadwerkelijk man of vrouw voelt is weer een tweede, maar daar zou je psychologische hulp voor bij moeten kunnen krijgen in plaats van dat we net gaan doen alsof dat heel normaal is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  recoiller op 26 mei 2019 12:42

  Romper op 25 mei 2019 09:17
  ..gender neutraal…:)

  Er is nu een gender neutrale stem, wat mij betreft erg onnatuurlijk en zelfs freaky. Het schijnt een mixup van 5 stemmen te zijn.

  Dan is die niet echt neutraal lijkt me, oneven aantal dus of meer mannen of meer vrouwen zijn er in verwerkt.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Optie 5: Het boeit mij niet?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Vandefilm op 26 mei 2019 18:44

  Macteach op 25 mei 2019 18:59

  Cenobyte op 25 mei 2019 13:30
  Omdat het ronduit belachelijk is dat elk aspect van de samenleving tegenwoordig moet worden aangepast op de kleinste groep die een afwijkende manier van leven heeft (of dat nou vrijwillig of (medisch) noodzakelijk is). Het is prachtig dat we tegenwoordig de vrijheid hebben om ons te voelen hoe wel willen, maar het maken van genderneutrale nieuwslezers of Siri’s of toiletten gaat mijns inziens gewoon te ver.

  Maar, heb jij daar persoonlijk last van dan? Hindert het jou in je dagelijks bestaan in praktisch opzicht? Precies, het is alleen ‘het idee’ wat jou persoonlijk blijkbaar niet aanstaat. Nou dan, wat zou je je dan druk maken toch?;-)

  We krijgen daar persoonlijk wel last van. De NS zegt al niet meer ‘dames en heren’ omdat we rekening moeten houden met gevoelens en het duurt niet lang meer voordat, net als in landen als GB en de VS, je aangeklaagd kan worden voor het ‘beschadigen’ van mensen met woorden. Dualiteit lijkt me niet hetgeen waarop de westerse samenleving is gestoeld, maar dat maakt het niet minder waar. Biologisch gezien ben je man of vrouw. Of je je dan ook daadwerkelijk man of vrouw voelt is weer een tweede, maar daar zou je psychologische hulp voor bij moeten kunnen krijgen in plaats van dat we net gaan doen alsof dat heel normaal is.

  Precies, het hindert mij ook en mijn broek zak er langzamerhand ook vanaf.

  Alleen het gezeik over de WC’s al, man, als je die deur achter je kant dicht doe, wat maak het dan uit wie je bent of wat je bent.

  Als iemand zich gender neutraal wil voelen, een man zich als vrouw voelt of andersom, dan moet dit kunnen en deze mensen moeten even veel respect krijgen als ieder ander. Maar, dit geld ook andersom, ik als hetero seksueel wil ook gerespecteerd worden en niet verfoeid. ik voel me langzamerhand gediscrimineerd en weggezet als een slecht persoon.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Hoe klinkt dat eigenlijk, een genderneutrale stem?  Piept dat of is het onverstaanbaar?

 • Profielfoto
  Night
 • Profielfoto
  Neowip

  Begint hier een beetje op GeenStijl te lijken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Pivni Pes op 26 mei 2019 21:10Precies, het hindert mij ook en mijn broek zak er langzamerhand ook vanaf.

  Alleen het gezeik over de WC’s al, man, als je die deur achter je kant dicht doe, wat maak het dan uit wie je bent of wat je bent.

  Als iemand zich gender neutraal wil voelen, een man zich als vrouw voelt of andersom, dan moet dit kunnen en deze mensen moeten even veel respect krijgen als ieder ander. Maar, dit geld ook andersom, ik als hetero seksueel wil ook gerespecteerd worden en niet verfoeid. ik voel me langzamerhand gediscrimineerd en weggezet als een slecht persoon.

  Precies wat ik bedoel. En dan heb je daar, als niet genderneutraal persoon, dus last van. Het is te ver doorgeslagen. Ik vind het geweldig dat de samenleving tegenwoordig zo tolerant is, maar het moet niet overdreven worden. Nog even en je bent als hetero man of vrouw een complete afwijking…