‘watchOS 6 brengt nieuwe apps, gezondheidsinfo en meer’

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple Watch watchOS 5

Er gaan momenteel veel geruchten over iOS 13, maar laten we niet vergeten dat Apple binnenkort ook watchOS 6 uitbrengt. De volgende grote update voor de Apple Watch wordt tijdens WWDC 2019 op 3 juni onthuld en zal in september beschikbaar zijn.

Wat kun je verwachten van watchOS 6? Bloomberg-reporter Mark Gurman heeft zijn doorgaans betrouwbare bronnen binnen Apple geraadpleegd. Apple maakt het installeren van apps naar verluidt simpeler, voegt meer eigen apps toe en doet meer met gezondheidsinfo.

Apps direct installeren

Is de Apple Watch een platform voor apps? Apple denkt van wel en wil het installeren van apps in watchOS 6 een stuk makkelijker maken. In plaats van via de Apple Watch-app op je iPhone apps te installeren, kan dit naar verluidt straks direct op de Apple Watch. Hoe Apple een volledige App Store op het scherm van de Watch gaat presenteren, is nog de vraag.

Nieuwe en verbeterde apps

Er komen in watchOS 6 ook een aantal apps van de iPhone naar de Apple Watch. De eerste is de Dictafoon-app, waarmee de Apple Watch een portable recorder wordt. Daarnaast krijgt Berichten naar verluidt de optie om op de iPhone gemaakte Animoji en Memoji als stickers te tonen. Andere nieuwe apps voor watchOS 6: een equivalent van iBooks voor het luisteren naar audioboeken en ook een calculator.

Apple Watch watchOS 6
Klik/tap voor groter.

Extra gezondheidsinfo

Naast nieuwe apps, zullen ook de functies voor gezondheid uitgebreid worden. Er komt een app genaamd ‘Cycles’ die gebruikt kan worden om de menstruatiecyclus te registreren. Daarnaast brengt watchOS 6 naar verluidt ook een app genaamd ‘Dosis’ die medicijnen innemen makkelijker moet maken. De app kan herinneringen sturen en je dosis bijhouden. Met deze functies concurreert Apple direct met externe ontwikkelaars, die nu vaak dit soort apps voor de Apple Watch maken.

Nieuwe wijzerplaten

Iedere nieuwe release van watchOS brengt nieuwe wijzerplaten. In watchOS 6 kun je zes nieuwe wijzerplaten verwachten. Allereerst is er ‘Kleurverloop’ (gradient) die twee door de gebruiker gekozen kleuren toont. Daarnaast zouden er twee wijzerplaten komen die geïnspireerd zijn op het klassieke California Dial. Dit is een mengsel van Romeinse en Indo-Arabische cijfers.

watchOS 6 California
Voorbeeld van een California Dial, hier op horloges van Panerai – Klik/tap voor groter.

Verder staat op het programma: een nieuwe versie van de “Solar” wijzerplaat, geïllustreerd door een virtuele zonnewijzer. Ten slotte zal er een nieuwe variant van de Infograaf-wijzerplaat zijn. Deze biedt dan ruimte aan complicaties die meer ruimte nodig hebben. Denk aan info over aandelen of het weerbericht.

Nieuwe complicaties

Ten slotte voegt Apple naar verluidt ook meer complicaties toe. Dit zijn de kleine ‘widgets’ die op de wijzerplaat van de Apple Watch getoond worden. Volgens Gurman komt er een complicatie die de status van audioboeken toont, eentje die toont hoe vol een gehoorapparaat nog is en een complicatie die de kans op regen toont.

watchOS 6 op 3 juni onthuld

Apple zal watchOS 6 op 3 juni uit de doeken doen. Dan start namelijk WWDC 2019 en tonen Tim Cook en zijn mede-topmannen de toekomst van iOS, macOS, tvOS en watchOS. Het duurt daarna nog tot september totdat de update voor iedereen beschikbaar is. Apple brengt doorgaans geen publieke bètaversies van watchOS uit.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  👍🏻🙂

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik wil een kompas op de Watch!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Mijn Apple Watch gebruik ik eigenlijk alleen als notificatie apparaat (en klok en muziek bediening). Maar informatie (notificaties) is te beperkt. Apple zou hier veel en veel meer aan kunnen doen!

  Ik moet een lelijke siri watchface aan hebben om uberhaupt wat te krijgen. Maar waarom krijg ik als ik thuis ben geen signaal om een bepaalde scene aan te zetten? Krijg ik op het station (of in het half uur voordat ik met de trein moet) geen updates over mijn reis? Staat de bonuskaart niet klaar als ik in de Albert Heijn ben. Waarom kan ik bepaalde notificaties van apps niet tijdens werk uitzetten en werk gerelateerde notificaties thuis niet krijgen?

  Via apps en agenda en locatie weet Apple zo veel maar niets van dat alles wordt voor mij nuttig gebruikt.

 • Profielfoto
  Q-collective

  iAmRenzo op 8 mei 2019 10:08
  Mijn Apple Watch gebruik ik eigenlijk alleen als notificatie apparaat (en klok en muziek bediening). Maar informatie (notificaties) is te beperkt. Apple zou hier veel en veel meer aan kunnen doen!

  Ik moet een lelijke siri watchface aan hebben om uberhaupt wat te krijgen. Maar waarom krijg ik als ik thuis ben geen signaal om een bepaalde scene aan te zetten? Krijg ik op het station (of in het half uur voordat ik met de trein moet) geen updates over mijn reis? Staat de bonuskaart niet klaar als ik in de Albert Heijn ben. Waarom kan ik bepaalde notificaties van apps niet tijdens werk uitzetten en werk gerelateerde notificaties thuis niet krijgen?

  Via apps en agenda en locatie weet Apple zo veel maar niets van dat alles wordt voor mij nuttig gebruikt.

  Het is duidelijk dat jij vaak nuttige feedback geeft op apple.com/feedback, toch?

 • Profielfoto
  oblomov

  Kunnen kiezen voor een permanente klok in watchOS 6, zou ik buitengewoon waarderen!

 • Profielfoto
  AndyB

  Q-collective op 8 mei 2019 11:15

  iAmRenzo op 8 mei 2019 10:08
  Mijn Apple Watch gebruik ik eigenlijk alleen als notificatie apparaat (en klok en muziek bediening). Maar informatie (notificaties) is te beperkt. Apple zou hier veel en veel meer aan kunnen doen!

  Ik moet een lelijke siri watchface aan hebben om uberhaupt wat te krijgen. Maar waarom krijg ik als ik thuis ben geen signaal om een bepaalde scene aan te zetten? Krijg ik op het station (of in het half uur voordat ik met de trein moet) geen updates over mijn reis? Staat de bonuskaart niet klaar als ik in de Albert Heijn ben. Waarom kan ik bepaalde notificaties van apps niet tijdens werk uitzetten en werk gerelateerde notificaties thuis niet krijgen?

  Via apps en agenda en locatie weet Apple zo veel maar niets van dat alles wordt voor mij nuttig gebruikt.

  Het is duidelijk dat jij vaak nuttige feedback geeft op apple.com/feedback, toch?

  😂👌🏻