Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 mei 2019

VS zet Huawei op de zwarte lijst, risico’s voor de iPhone?

De Amerikaanse overheid en het Chinese Huawei liggen op ramkoers. Vandaag is bekend geworden dat Huawei op de zogenaamde Entity List van de VS gezet is. Amerikaanse bedrijven mogen daardoor geen hardware of software aan Huawei en verwante bedrijven leveren. Dat heeft grote gevolgen, mogelijk ook voor Apple en de iPhone.

Waar komt dit handelsverbod ook alweer vandaan? De VS zegt dat China via Huawei spionage uitvoert op telecomnetwerken. Het bedrijf levert namelijk niet alleen (steeds populairder wordende) smartphones, maar ook apparatuur voor 5G en glasvezelnetwerken.

Gevolgen voor Huawei en Google

Het feit dat de Chinese smartphone­maker geen hardware of software uit de VS mag gebruiken, heeft grote gevolgen voor Google. Dat maakt namelijk Android en de Google Play Store, het besturings­systeem en de App Store die op iedere telefoon van Huawei staan. Google is dan ook genoodzaakt om de Android-licentie van het Chinese bedrijf in te trekken.

Dit wil niet zeggen dat Android niet meer op de smartphones gebruikt mag worden. Er is immers een open source-versie van het besturings­systeem, maar daar zitten zaken als de Play Store en Google Maps niet in. Dit toont aan dat Google als Amerikaans bedrijf dat veel zaken doet met China volledig afhankelijk is van de grillen van de Amerikaanse overheid, in dit geval Donald Trump. Ook Intel, Broadcom en Qualcomm mogen geen onderdelen en chips meer aan Huawei leveren.

Klik/tap voor groter.

Google zit dieper in Android dan je denkt

Het gebruiken van het Android Open Source Project (AOSP) klinkt als een prima oplossing, maar toch is Android zonder Google niet compleet. De zoekgigant levert de Play Store, waar de meeste populaire apps gehaald moeten worden. Ook pushberichten lopen vaak via Google. Belangrijker nog is de SafetyNet API, die apps zoals Netflix gebruiken om te verifiëren dat er niet met een toestel gerommeld is om bijvoorbeeld streams te onderscheppen. Als die API niet beschikbaar is, werken bepaalde apps gewoonweg niet.

In een verklaring zegt Huawei dat het beveiligings­updates en service blijft verstrekken voor alle smartphones en tablets die reeds verkocht of in voorraad zijn. De Play Store verdwijnt dus niet spontaan van toestellen die reeds in gebruik zijn.

Huawei P30 Pro
De Huawei P30 Pro. – Klik/tap voor groter.

Gevolgen voor Apple en iPhone?

Je zou Apple als lachende derde kunnen zien. In zijn thuisland heeft de iPhone-maker er vooralsnog een concurrent minder bij. Maar juich niet te vroeg. Vergeet niet dat Huawei slechts een speelbal in de handelsoorlog tussen de VS en China is. Wat zou Peking kunnen doen als reactie? Juist, de iPhone, het product van een zeer succesvol Amerikaans bedrijf, in China verbannen.

In dat geval is Apple niet alleen 10 procent van zijn marktaandeel kwijt, maar in het ergste geval stopt ook iCloud in China met werken. Daardoor zouden veel iPhone-gebruikers in China de meeste diensten niet meer kunnen gebruiken, krijgen ze geen software-updates meer en is nieuwe toestellen activeren niet mogelijk. Vooralsnog is president Xi Jinping stil, maar Apple begeeft zich als toonbeeld van de Verenigde Staten ongewild op glad ijs.

Aan de andere kant heeft Apple ook behoorlijk wat onderandelings­macht. Het is een van de bedrijven die dankbaar gebruik maakt van de Made in China-economie. Foxconn kan tienduizenden arbeiders aan het werk houden door de massaproductie voor Apple uit te voeren. Tim Cook is sowieso een meester in het bewaren van de vrede, daar schreven we eerder al een achtergrondverhaal over. (Zie ook → Hoe ‘Tim Apple’ Donald Trump en Xi Jinping om zijn vingers windt)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
VS zet Huawei op de zwarte lijst, risico’s voor de iPhone?
Sluiten