VS zet Huawei op de zwarte lijst, risico’s voor de iPhone?

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Huawei

De Amerikaanse overheid en het Chinese Huawei liggen op ramkoers. Vandaag is bekend geworden dat Huawei op de zogenaamde Entity List van de VS gezet is. Amerikaanse bedrijven mogen daardoor geen hardware of software aan Huawei en verwante bedrijven leveren. Dat heeft grote gevolgen, mogelijk ook voor Apple en de iPhone.

Waar komt dit handelsverbod ook alweer vandaan? De VS zegt dat China via Huawei spionage uitvoert op telecomnetwerken. Het bedrijf levert namelijk niet alleen (steeds populairder wordende) smartphones, maar ook apparatuur voor 5G en glasvezelnetwerken.

Gevolgen voor Huawei en Google

Het feit dat de Chinese smartphone­maker geen hardware of software uit de VS mag gebruiken, heeft grote gevolgen voor Google. Dat maakt namelijk Android en de Google Play Store, het besturings­systeem en de App Store die op iedere telefoon van Huawei staan. Google is dan ook genoodzaakt om de Android-licentie van het Chinese bedrijf in te trekken.

Dit wil niet zeggen dat Android niet meer op de smartphones gebruikt mag worden. Er is immers een open source-versie van het besturings­systeem, maar daar zitten zaken als de Play Store en Google Maps niet in. Dit toont aan dat Google als Amerikaans bedrijf dat veel zaken doet met China volledig afhankelijk is van de grillen van de Amerikaanse overheid, in dit geval Donald Trump. Ook Intel, Broadcom en Qualcomm mogen geen onderdelen en chips meer aan Huawei leveren.

U.S. President Trump
Klik/tap voor groter.

Google zit dieper in Android dan je denkt

Het gebruiken van het Android Open Source Project (AOSP) klinkt als een prima oplossing, maar toch is Android zonder Google niet compleet. De zoekgigant levert de Play Store, waar de meeste populaire apps gehaald moeten worden. Ook pushberichten lopen vaak via Google. Belangrijker nog is de SafetyNet API, die apps zoals Netflix gebruiken om te verifiëren dat er niet met een toestel gerommeld is om bijvoorbeeld streams te onderscheppen. Als die API niet beschikbaar is, werken bepaalde apps gewoonweg niet.

In een verklaring zegt Huawei dat het beveiligings­updates en service blijft verstrekken voor alle smartphones en tablets die reeds verkocht of in voorraad zijn. De Play Store verdwijnt dus niet spontaan van toestellen die reeds in gebruik zijn.

Huawei P30 Pro
De Huawei P30 Pro. – Klik/tap voor groter.

Gevolgen voor Apple en iPhone?

Je zou Apple als lachende derde kunnen zien. In zijn thuisland heeft de iPhone-maker er vooralsnog een concurrent minder bij. Maar juich niet te vroeg. Vergeet niet dat Huawei slechts een speelbal in de handelsoorlog tussen de VS en China is. Wat zou Peking kunnen doen als reactie? Juist, de iPhone, het product van een zeer succesvol Amerikaans bedrijf, in China verbannen.

In dat geval is Apple niet alleen 10 procent van zijn marktaandeel kwijt, maar in het ergste geval stopt ook iCloud in China met werken. Daardoor zouden veel iPhone-gebruikers in China de meeste diensten niet meer kunnen gebruiken, krijgen ze geen software-updates meer en is nieuwe toestellen activeren niet mogelijk. Vooralsnog is president Xi Jinping stil, maar Apple begeeft zich als toonbeeld van de Verenigde Staten ongewild op glad ijs.

Aan de andere kant heeft Apple ook behoorlijk wat onderandelings­macht. Het is een van de bedrijven die dankbaar gebruik maakt van de Made in China-economie. Foxconn kan tienduizenden arbeiders aan het werk houden door de massaproductie voor Apple uit te voeren. Tim Cook is sowieso een meester in het bewaren van de vrede, daar schreven we eerder al een achtergrondverhaal over. (Zie ook → Hoe ‘Tim Apple’ Donald Trump en Xi Jinping om zijn vingers windt)

Apple Tim Cook China
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Willem

  Alleen maar goed. Voor Westerse partijen is het ongelofelijk moeilijk spullen in China aan de man te brengen; andersom staan alle grenzen open. Tijd voor wat corrigerende barricades, voor we hier alleen nog maar Chinese meuk importeren en zelf niets meer maken omdat eigen spul zonder staatssteun verkocht werd.

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Het interesseert mij eigenlijk geen bal of Xioa Jia Pao wel of niet in de Apple iCloud kan of verdwaald raakt zonder Google Maps. Trump en Xi Jinping gaan maar lekker met hun fitties en zolang ik nog gewoon kan bellen met dat ding maakt het mij niets uit. Ik heb geen meelij met ze.

 • Profielfoto
  Patrik

  Wat interesseert mij het wat Apple wel of niet mag in China, of iCloud daar werkt ja of nee. Kom op zeg. Zolang mijn iPhone maar werkt in NL!!

 • Profielfoto
  MIVE

  Onze hele economie draait op (relatief) goedkope productie in China. De Action ligt er vol mee. Na een jarenlang gelukkig huwelijk blijkt dat de echtelieden toch niet zo happy zijn. Maar ja, het huwelijk opbreken betekent het huis verkopen. Los dat er niemand is om te kopen… Wij kunnen niet zonder China, China niet zonder ons. We klagen over mensenrechten in China, maar we willen ook een gratis modem van onze provider. En die iPhone wordt heel wat duurder als hij in Amerika gemaakt moet worden, als de benodigde arbeid er al is. Onder het mom van globalisering en outsourcing hebben we onszelf in deze positie gebracht. Guess what. There is no such thing as a free lunch….

   

 • Profielfoto
  MIVE

  Nog eentje, relevant voor de hele overspannen milieudiscussie in Nederland:

  “Alles bij elkaar opgeteld leidt dit tot een bizarre conclusie. Als de wereld de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs al gaat halen, dat komt dat mede door de enorme productiedrang van de ooit zo vervuilende Chinezen.”

  Terwijl wij druk waren met mensenrechten heeft China de toevoer van zeldzame grondstoffen veilig gesteld. Zonder China valt alles op zijn gat. We doen wel moeilijk over “gas uit Rusland” maar met onze transitie naar schone energie houden we een andere dictatuur – waarbij vergeleken Rusland insignificant is – in het zadel….

 • Profielfoto
  gipsman

  Slager A vestigt zich in de buurt van B en verkoopt vlees, goedkoop èn prima kwaliteit. Slager B om de hoek wordt chagrijnig . Wat A verkoopt ruikt vreemd twittert hij. Weg met A twittert hij.

 • Profielfoto
  NapO

  Ik denk dat trekpaal co(c)ok een belletje gedaan heeft naar trump, hey joh, huawai gaat te goed, straks verkopen wij geen iphonies meer. kunnen we ff kijken of we ze kunnen dwarsbomen want we americans are great…and nr1… https://www.youtube.com/watch?v=ELD2AwFN9Nc :P druk huawai van de kaart….:)

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Fantastisch nieuws weer, snel boycot deze Chinese spullen zodat we onze ook in China gemaakte spullen kunnen gebruiken!

 • Profielfoto
  Facundo

  Slager A vestigt zich in de buurt van B en verkoopt vlees, goedkoop èn prima kwaliteit. Slager B om de hoek wordt chagrijnig . Wat A verkoopt ruikt vreemd twittert hij. Weg met A twittert hij.

  Ja, en de moralistische slager E(uropa) heeft ondertussen niets meer om te verkopen, en kruipt maar weer snel onder de rok van slager B. Zoals slager E altijd al gewend was te doen.

 • Profielfoto
  pruus

  Beste medeforumleden, even een stukje geschiedenis. Na de tweede Wereldoorlog, was alles wat made in Japan was slecht. Toen werd het Taiwan-rommel. Korea zat er dicht achter. Ik zie dat er zeker nog rommel gemaakt wordt, ook in Nederland, dus waarom niet in China. En denk aan de opkomende landen als India, Afrika om daar productie, lees voordelig, te maken. Waarom stonden vroeger de textielfabrieken in Twente en de schoenindustrie in Waalwijk? Ja, lekker goedkoop. Het is de jacht op geld, minder uitgeven, meer overhouden. Poe…