Volgende halte: Smart glasses en Augmented Reality?

Door: Night - 18 reacties
Apple AR VR bril

Apple’s laatste kwartaal was een soort slecht nieuws / goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de verkoop van de iPhone ongeveer 17% was gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Het goede nieuws is dat Wall Street lijkt te geloven dat het met de iPhone niet anders dan beter kan gaan. Hierdoor zitten Apple’s aandelen weer in de lift.

Er is echter nóg slechter nieuws – niet alleen voor Apple, maar voor de hele smartphone branche.

Smartphonemarkt ligt op z’n gat

De verkopen van alle smartphone fabrikanten tezamen in het eerste kwartaal van dit jaar vielen bijna 10% lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is aanzienlijk moeilijker geworden om een dure, high-end telefoon te verkopen.

Nieuwe modellen bieden slechts weinig meerwaarde en hierdoor houdt de consument houdt langer vast aan zijn dure smartphone of koopt een goedkoper model. Fabrikanten zoeken in diverse richtingen om de koper te overtuigen. Steeds betere camera’s, 5G of een vouwbaar scherm.

Apple compenseert met diensten en wearables

Apple doet het iets anders. Het bedrijf compenseert zijn tegenvallende iPhone-verkopen door zijn diensten-sector uit te breiden. Apple Music, iCloud en Apple Pay helpen de iPhone-maker meer inkomsten te genereren per iPhone-gebruiker, wat de stagnerende verkoop moet compenseren. Verwacht wordt dat die strategie in de toekomst nog verder zal toenemen, aangezien de streamingdienst van Apple TV Plus en de creditcard van Apple, Apple Card, komend najaar beschikbaar komen voor de consument.

Deze aanpak lijkt vooralsnog goed uit te pakken voor Apple. Het meldde deze week dat de omzet uit diensten in het laatste kwartaal 16% hoger was dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Ook de Apple Watch en AirPods waren succesnummers voor Apple. Beide wearables lieten een stijgende lijn zien in de verkopen. Op horloge-gebied is Apple op dit moment dan ook de absolute marktleider.

Duur, duurder, duurst

Niemand kan negeren dat de topmodellen smartphones steeds duurder worden: De iPhone XS begint bij 1159 euro. Een volledig uitgerust model XS Max zelfs 1659 euro. Ter vergelijk, de met 5 G uitgeruste Galaxy S10 van Samsung heeft een verwachtte vanafprijs van maar liefst 1300 euro. De Galaxy Fold zal dat met een startprijs van bijna 2000 euro nog eens ruim overtreffen.

Wat nu?

Een nieuwe smartphone ‘boom’ zal nog dus wel even op zicht laten wachten. Het goede nieuws is dat we nu al kunnen zien wat er ná de smartphone komt. Want bijna elke tech gigant experimenteert inmiddels met Augmented Reality (AR). Deze technologie projecteert digitale beelden over de echte wereld.

Volgende halte: Smart glasses en Augmented Reality?

Apple, maar ook bedrijven als Facebook, Microsoft, Samsung, Google’s Magic Leap en zelfs “Fortnite” ontwikkelaar Epic Games beschouwen AR als de volgende geweldige computerinterface. Microsoft en Magic Leap hebben al een AR-bril op de markt. Apple zegt dat het bezig is met ‘slimme brillen’ die mogelijk dit jaar al kunnen worden onthuld.

Het is vrij duidelijk dat al deze bedrijven met Augmented Reality op zoek zijn naar de volgende grote hype in technologie. Dat alles als gevolg van de stagnatie in de smartphone-industrie. Ze hebben misschien gelijk. Het is moeilijk voor te stellen dat het niet gebeurt, gezien de enorme omvang van de investering die elk bedrijf op die markt doet. Apple heeft inmiddels al AR opgenomen in iOS. Op bijvoorbeeld iPads zijn hiervoor al enkele interessante toepassingen en games.

AR op iPad
Augmented Reality implementatie op een iPad (klik/tap voor groter) (Afbeelding: zapp2photo)

Het probleem is echter dat Augmented Reality nog niet in de buurt komt waar het de smartphone in elk opzicht kan vervangen. Strikt qua functionaliteit zijn deze headsets te duur (Microsoft’s HoloLens 2 kost al $ 3.500), te beperkt (Magic Leap One en HoloLens 2 hebben beide een erg klein blikveld) en, eerlijk is eerlijk, zie je eruit vooralsnog uit als ‘geek’ als er een draagt, zoals hieronder duidelijk te zien is.

Magic Leap AR glasses
Magic Leap AR bril, te groot, te lelijk en te klein blikveld (klik/tap voor groter)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  VxP

  Nog even en we moeten een hypotheek afsluiten om een iphone te kopen. 😋

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Smart glasses en Augmented Reality is het volgende 3D.

  Er is vast een markt voor, maar die ligt niet bij de particuliere consument.

 • Profielfoto
  Loyd

  Dus eigenlijk voor de consument goed nieuws. Hoe mindet Apple verkoopt des te eerder de prijzen dalen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha, yeah right.
  Kijk naar de iPhone erkopen hieronder.
  En vergelijk dat met prijsstijgingen bij Apple.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ben toch erg benieuwd naar AR en VR. Heb zo een PlayStation set met zo’n bril, en hoewel ik maar eens in de maand, 2 maanden game, ben ik toch iedere keer verbaasd hoe gaat het is. En dit is nog maar het begin 👍

 • Profielfoto
  monty python

  @karel Willem : jammer genoeg voor jou bleken deze cijfers compleet fout. Uitgebreid becommentarieerd op appleinsider. Daling is veel minder scherp. Xiaomi heeft ook geprotesteerd op deze valse cijfers want die hadden geen daling.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nou, deze dan?

  …while Apple iPhone shipments tumbled 30%…

   

  Linksom, of rechtsom. De daling is best dramatisch.

 • Profielfoto
  monty python

  Kloppen ook niet, dezelfde bron. Cijfers met dergelijke daling kunnen niet kloppen gerelateerd aan de gepubliceerde omzetcijfers. Dan zouden er iPhones aan 1800 euro verkocht moeten zijn …

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat krijg je als Apple zelf geen exacte cijfers meer bekend maakt. Dan gaat men aan het rekenen. En dat kan lekker variëren.

  Voor Apple stond het eerste kwartaal van 2019 (fiscaal gezien Q2) in het teken van lager dan verwachte omzet, winst en iPhone verkopen. Toch verhoogde Apple het dividend op haar aandelen met 5 procent tot USD 0,77. De omzet uit de verkoop van iPhones daalde met ruim 17 procent. Omdat Apple zelf geen verkoopaantallen meer communiceert berekenden analisten welk effect die omzetdaling op de verkoopcijfers van de iPhone had. IDC, Strategy Analitics en Canalys kwamen alle drie tot een andere conclusie, variërend van -/- 17 procent tot -/- 30 procent.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Als je al weet dat de cijfers niet correct zijn, waarom post je ze dan toch?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Uitgebreid becommentarieerd op appleinsider

  Hihi, nee das betrouwbaar. Das hetzelfde als leernichten vragen of iemand in een latexpakkie op hun gezicht mag zitten.

   

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar daar ging dit niet over. Het ging over dat AR en VR niet voor consumenten is. En daar deel ik wel de visie van KarelWillem.

   

  AR en VR kan heel nuttig zijn maar vooral in het bedrijfsleven. Het is (1) te duur voor de consument en (2) er is extreem weinig animo voor.

  Tot op heden zijn zo’n beetje alle bedrijven die hierin hebben geïnvesteerd of failliet of overgenomen door een bedrijf met heel erg veel poen en nog steeds niets fysiek laten zien maar wel al duizend maal beloftes gedaan.

 • Profielfoto
  pruus

  Na de smartphone en de smartwatch is dit zeker een trend. Lijkt mij handig dat je dan geen telefoon meer nodig hebt. Alles zie je in de bril; van routeplanning tot en met mails en berichten. Je hoeft daarvoor niets op te tillen of te draaien. Goedkoop wordt het zeker niet. Want Hermes zal wel een eigen montuur willen. Of we moeten allemaal met een Mao-brilletje willen lopen. Zou wel handig zijn…..

 • Profielfoto
  monty python

  De betrouwbaarheid hier wordt anders ook niet verhoogd door nietszeggende platvloersheid als “argumenten” aan te halen.

  Los daarvan, geloof ik ook totaal niet in VR en AR. Zullen wel wat toepassingen uitkomen, maar beperkt en in nichemarkten. Zoals 3D inderdaad of ook de 3D films die de bioscoops gingen redden. De smartphone zal nog heel wat langer de standaard blijven dan dat de innovatiekerk ons wil opdringen. De laptop moest ook al jaren dood en begraven zijn.

 • Profielfoto
  monty python

  Correctie : bedoelde de in elkaar gestuikte 3D printing hype en later de 3D flop in bioscoop

 • Profielfoto
  hummel003

  VxP op 4 mei 2019 19:26
  Nog even en we moeten een hypotheek afsluiten om een iphone te kopen. 😋

  VxP op 4 mei 2019 19:26
  Nog even en we moeten een hypotheek afsluiten om een iphone te kopen. 😋

  er zijn er thans al genoeg die een iphone op afbetaling kopen

   

 • Profielfoto
  Bart119

  zolang mijn ogen nog goed zijn ga ik echt geen hele dag met een bril op rondlopen. AR is voor mij momenteel niet meer als leuk speelgoed.

  In de technische sector zie ik er wel voordelen in, zo kan het makkelijk zijn om ondersteuning van op afstand te bieden. Om het zo maar te zeggen: er is een defect in het International Space Station, de persoon die het gaat herstellen zet een bril op, en krijgt daarop te zien wat hij moet los en vastschroeven, terwijl er een ingenieur op aarde kan meevolgen.

 • Profielfoto
  flappah

  AR is absoluut het volgende ding alleen het zal nog wel een aantal jaren duren voordat het een volwassen techniek is. Ik verwacht de eerste brillen (en later contactlenzen) niet voor 2025 maar het er eenmaal is zul je zien dat het erg snel geadopteerd wordt. David Brin heeft destijds in zijn boek Existence al een erg realistisch toekomstbeeld geschetst over hoe een dergelijke maatschappij er uitziet.