De verborgen macht van Sonos: hoe Google op zijn knieën ging

Door: Raymon Mens - 17 reacties
Afbeelding: Sonos

Sonos en Google kondigden onlangs een unieke samenwerking aan. Speakers van het Amerikaanse bedrijf krijgen de beschikking over Google Assistent en worden daardoor het eerste luid­spreker­systeem ooit dat meer dan één virtuele assistent bevat. Zowel Amazon Alexa als Google Assistent zijn aanwezig.

Is het toeval dat Sonos de enige fabrikant is die twee virtuele assistenten biedt? Andere slimme speakers hebben slechts één assistent. Het is Assistant of Alexa. De speakermaker blijkt zijn verborgen macht te hebben gebruikt om de zoekgigant te overtuigen om twee virtuele assistenten toe te laten.

Het geheime wapen van Sonos

Volgens onderzoeks­journalisten van het Amerikaanse The Information heeft Sonos door zijn grote berg met patenten Google min of meer gedwongen om twee assistenten toe te laten. Sonos was van mening dat Google’s slimme speakers inbreuk maakten op een aantal van zijn patenten. In plaats van Google aan te klagen of een licentieovereenkomst te sluiten, stelde de maker van het multiroom-audiosysteem een partnerschap voor. Zo werd integratie van de Google Assistent toch mogelijk, aldus insiders.

Hoewel de twee bedrijven dit nooit officieel bevestigd hebben, is het aannemelijk. Een blik op de berg patenten die Sonos heeft, leert dat er veel fundamentele zaken bij staan. Waaronder een patent op het detecteren van een stemcommando en veel patenten die te maken hebben met het streamen van multiroom-audio. Iets dat onder andere de Google Home ook kan.

Google Assistant Sonos
Klik/tap voor groter.

Google wel, Apple niet

Hoewel er dus harde afspraken zijn gemaakt, positioneert Sonos zich publiekelijk als Zwitserland. Het bedrijf is neutraal en staat open voor alle samenwerkingen. CEO Patrick Spence zei in een interview dat het bedrijf met iedere virtuele assistent wil integreren. Als Apple het toestaat, kan Siri ook naar de multiroom-speakers van het bedrijf komen. Spence: “Consumenten willen zoeken met Google Assistant, Shoppen met Amazon Alexa en via Siri een iMessage versturen. Geen enkele slimme speaker kan dat momenteel en dat is een gemis. Wij willen die ervaring wel gaan bieden.”

Komt Siri naar de speakers van Sonos? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Apple heeft sinds begin 2018 zijn eigen HomePod en wil Siri waarschijnlijk als exclusieve functie houden. Sonos kan zijn patentportfolio in de strijd gooien, maar dat zal tegen Apple niet werken. De iPhone-maker heeft namelijk veel meer patenten en een oorlogskas die vele malen beter gevuld is dan die van de speaker­fabrikant. (Zie ook → Officieel: Google Assistent vanaf juli op Sonos in Nederland)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Daniel

  Kan ik dan aan de Google Assistant vragen om muziek via Apple Music af te spelen?? Siri hoef ik niet:)

 • Profielfoto
  ro_me

  Handig, twee assistenten. Kan de een de ander corrigeren! Al vind ik Alexa wel geiler klinken als assistent.

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Op hoofdtelefoon vlak biedt Bose je ook keuze… Qc35 kan ik actieknop configureren en instellen op Alexa of Google Assistant https://voicebot.ai/2018/08/14/bose-brings-amazon-alexa-and-google-assistant-integration-to-the-qc35-iis/

 • Profielfoto
  gipsman

  Jammer dat de Sonos1 (one) een zeer middelmatige speaker is.

 • Profielfoto
  Elduderino

  gipsman op 16 mei 2019 18:08
  Jammer dat de Sonos1 (one) een zeer middelmatige speaker is.

  Hoezo, ik ken weinig speakers van een dergelijke grote welke zoveel functionaliteit en gebruiksgemak bieden. Geluid kan je over discussiëren want dat is heel persoonlijk maar velen vinden het prettig.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Elduderino op 16 mei 2019 22:14

  gipsman op 16 mei 2019 18:08
  Jammer dat de Sonos1 (one) een zeer middelmatige speaker is.

  Hoezo, ik ken weinig speakers van een dergelijke grote welke zoveel functionaliteit en gebruiksgemak bieden. Geluid kan je over discussiëren want dat is heel persoonlijk maar velen vinden het prettig.

  Testen/reviews genoeg die onderschrijven wat gipsman aangeeft. Iets wat gemiddeld is wordt door velen meestal prettig gevonden.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ja, en testen/reviews genoeg die het een goede geluidskwaliteit vinden. Maar wat velen prettig vinden geeft blijkbaar voor sommigen alle reden voor wantrouwen.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Op de redactie luisteren ze vooral veel Boef. ’t Maakt echt niet uit op wat voor kwaliteit speaker je dat luistert.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ruwepit op 16 mei 2019 22:47

  Elduderino op 16 mei 2019 22:14

  gipsman op 16 mei 2019 18:08
  Jammer dat de Sonos1 (one) een zeer middelmatige speaker is.

  Hoezo, ik ken weinig speakers van een dergelijke grote welke zoveel functionaliteit en gebruiksgemak bieden. Geluid kan je over discussiëren want dat is heel persoonlijk maar velen vinden het prettig.

  Testen/reviews genoeg die onderschrijven wat gipsman aangeeft. Iets wat gemiddeld is wordt door velen meestal prettig gevonden.

  Selectief testen lezen, ik ken maar weinig testen waar ze als middelmatig uitkomen. Maar afijn ieder zijn smaak. Overigens wil ik slecht geloven dat ze dat allemaal onderschrijven, want noem mijn 1 goede concurrent welke alle functionaliteit van een Sonos biedt. (Ondersteuning streamingdiensten etc)

  Je moet vooral kijken naar combinatie streamingdiensten, mogelijkheden van uitbreiding, gebruiksgemak en geluid. Noem mij een paar merken die dat beter doen. ( want als het zeer middelmatig is, dan moeten er wel een paar toppers zijn)

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik had het enkel over de ‘geluidskwaliteit’. De add-ons maken voor mij niet zo veel uit en op dat punt scoort Sonos natuurlijk beter. Maar ik stream meestal van iPhone naar Homepod, geen Siri nodig dus en dat werkt ook gewoon met radio, whatever, ook Youtube waar ik abo heb. Als ik dan vergelijk met de vintage speakers/ amps ( Sansui, B&W) die hier ook nog in gebruik zijn via Airport Express, dan zeg ik: Homepod komt in de buurt, maar is het niet helemaal. De Sonos One en 5 heb ik uitgebreid in hifi winkels getest en, zoals ik al zei, de 5 klinkt wonderbaarlijk goed, de One is ca. zoals een UE Boom3, OK, maar that’s it. Kijk naar de prijszetting ( ik rond af): €200 Sonos1>€325 Homepod>€500 Sonos5. Prijs zegt niet alles, maar toch.

 • Profielfoto
  donut

  Je stelt een vraag en zowel Alexia, Siri en Google assistant komen tegelijk met een verschillend antwoord ; Hierna gaan ze ruzie maken wie er gelijk heeft.

  En mocht je vraag te politiek gevoelig zijn, komt de politie langs… althans in sommige landen.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Las gisteren in een review dat de geluidskwaliteit van deze Sonos One nu niet echt geweldig is. Dat lijkt me toch de eerste vereiste, of er nu 1, 2 ,3 of 10 assistenten bij zitten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De Sonos One is een slaapkamer/keuken/badkamer speakertje.

  Uiteraard niet bedoeld ter vervanging van een (high end) HiFi set.

  Leuk om tijdens het douchen of afwassen wat te beluisteren.

   

  Hoewel het geluid wat hij voortbrengt niet veel slechter zal zijn dan van de setjes die bij veel mensen voor HiFi moeten doorgaan.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Nu weer in een ander artikel: als stereopaar schijnt het geluid wel aardig te zijn. Iemand daar ervaring mee of is het nog steeds niets?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Lolsmurf op 17 mei 2019 13:24
  Las gisteren in een review dat de geluidskwaliteit van deze Sonos One nu niet echt geweldig is. Dat lijkt me toch de eerste vereiste, of er nu 1, 2 ,3 of 10 assistenten bij zitten.

  Het geluid van de Sonos One is echt wel goed hoor. Niet voor in de huiskamer, daar heb je minimaal 1 of 2 Play 5’s nodig, maar ik heb de One gekocht en was verrast door het volle en mooie geluid met ook heerlijk veel pas voor zo’n kleine speaker. Overigens vind ik de Sonos One aanzienlijk beter klinken dan de voorloper, de Play 1.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  oh… “pas” = bas;-)

 • Profielfoto
  flappah

  Lolsmurf op 17 mei 2019 13:24
  Las gisteren in een review dat de geluidskwaliteit van deze Sonos One nu niet echt geweldig is. Dat lijkt me toch de eerste vereiste, of er nu 1, 2 ,3 of 10 assistenten bij zitten.

  Ik heb zonet even snel zitten kijken naar reviews maar ik zie geen “slechte” reviews. “Prima geluid”, “Solid, sophisticated sound”, “Full-bodied, rich sound”, “Warm geluid en goede tweeters en bass”, “Klinkt krachtig en vult middelgrote kamer”, “Great sound” is wat ik lees. Het enige minpunt dat opgemerkt wordt is het ontbreken van “hi-res audio”.