Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 mei 2019

De verborgen macht van Sonos: hoe Google op zijn knieën ging

Sonos en Google kondigden onlangs een unieke samenwerking aan. Speakers van het Amerikaanse bedrijf krijgen de beschikking over Google Assistent en worden daardoor het eerste luid­spreker­systeem ooit dat meer dan één virtuele assistent bevat. Zowel Amazon Alexa als Google Assistent zijn aanwezig.

Is het toeval dat Sonos de enige fabrikant is die twee virtuele assistenten biedt? Andere slimme speakers hebben slechts één assistent. Het is Assistant of Alexa. De speakermaker blijkt zijn verborgen macht te hebben gebruikt om de zoekgigant te overtuigen om twee virtuele assistenten toe te laten.

Het geheime wapen van Sonos

Volgens onderzoeks­journalisten van het Amerikaanse The Information heeft Sonos door zijn grote berg met patenten Google min of meer gedwongen om twee assistenten toe te laten. Sonos was van mening dat Google’s slimme speakers inbreuk maakten op een aantal van zijn patenten. In plaats van Google aan te klagen of een licentieovereenkomst te sluiten, stelde de maker van het multiroom-audiosysteem een partnerschap voor. Zo werd integratie van de Google Assistent toch mogelijk, aldus insiders.

Hoewel de twee bedrijven dit nooit officieel bevestigd hebben, is het aannemelijk. Een blik op de berg patenten die Sonos heeft, leert dat er veel fundamentele zaken bij staan. Waaronder een patent op het detecteren van een stemcommando en veel patenten die te maken hebben met het streamen van multiroom-audio. Iets dat onder andere de Google Home ook kan.

Google Assistant Sonos
Klik/tap voor groter.

Google wel, Apple niet

Hoewel er dus harde afspraken zijn gemaakt, positioneert Sonos zich publiekelijk als Zwitserland. Het bedrijf is neutraal en staat open voor alle samenwerkingen. CEO Patrick Spence zei in een interview dat het bedrijf met iedere virtuele assistent wil integreren. Als Apple het toestaat, kan Siri ook naar de multiroom-speakers van het bedrijf komen. Spence: “Consumenten willen zoeken met Google Assistant, Shoppen met Amazon Alexa en via Siri een iMessage versturen. Geen enkele slimme speaker kan dat momenteel en dat is een gemis. Wij willen die ervaring wel gaan bieden.”

Komt Siri naar de speakers van Sonos? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Apple heeft sinds begin 2018 zijn eigen HomePod en wil Siri waarschijnlijk als exclusieve functie houden. Sonos kan zijn patentportfolio in de strijd gooien, maar dat zal tegen Apple niet werken. De iPhone-maker heeft namelijk veel meer patenten en een oorlogskas die vele malen beter gevuld is dan die van de speaker­fabrikant. (Zie ook → Officieel: Google Assistent vanaf juli op Sonos in Nederland)

Reageer op artikel:
De verborgen macht van Sonos: hoe Google op zijn knieën ging
Sluiten