Maakt een update je iPhone traag? Apple gaat het vertellen

Door: Raymon Mens - 5 reacties
publieke bèta iOS 13
Afbeelding: Apple

Maakt deze nieuwe update mijn iPhone trager? Of heeft het impact op de accuduur? Dit is vooral voor bezitters van een ouder toestel een belangrijke vraag. Tot nu toe gaf Apple er geen informatie over, maar daar komt nu verandering in. Het bedrijf uit Cupertino belooft informatie over de impact van updates te gaan publiceren.

De Britse waakhond Competition and Markets Authority (CMA) heeft hier bij Apple op aangedrongen. De iPhone-maker zegt nu dat het wereld­wijd beleid wordt. Bij grote updates komt informatie over de gevolgen voor onder andere de prestaties van de telefoon.

Duidelijkheid over impact updates iPhone

Dit soort transparantie is een goede zaak. Als consumenten geïnformeerd worden over prestaties die na een update mogelijk teruglopen, kunnen ze hier rekening mee houden en hoeven ze hun iPhone niet nutteloos ter reparatie aan te bieden omdat het voorheen ook een probleem met de hardware kon zijn.

Aan de andere kant is dit wel een risico voor Apple. Zullen bezitters van een oudere iPhone nog steeds alle nieuwe updates installeren als ze lezen dat de prestaties er mogelijk 10 procent op achteruit gaan? Dat is op zijn minst twijfelachtig. De nieuwste updates installeren is altijd een goed idee, want er worden naast nieuwe functies ook veel beveiligings­problemen opgelost. Het is dus even afwachten hoe dit uitpakt. Waarschijnlijk wordt iOS 13 de eerste update waarbij deze informatie beschikbaar is.

iPhone update
Klik/tap voor groter. Bron: Apple

Bedankt, Britse marktwaakhond

We hebben dit stukje transparantie te danken aan de Britse marktwaakhond CMA. Die heeft bedongen dat Apple transparanter wordt over de impact van updates. Aanleiding was een kwestie van anderhalf jaar geleden. Toen zei Apple dat het sinds iOS 10.2.1 bepaalde iPhone-modellen bewust wat trager maakt om te zorgen dat de toestellen niet onverwacht uitvallen. De accu kan na een aantal jaar de piekprestaties van de chip niet altijd meer ondersteunen. Dit kwam Apple duur te staan, want er werd een speciaal vervangings­programma voor versleten accu’s opgezet dat heel 2018 van kracht was. Tegenwoordig kun je makkelijk zien of je accu vervangen dient te worden. (Zie ook → Zo check je de conditie van je accu)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Mooi. Dan kan ik eventueel een upgrade uitstellen.

 • Profielfoto
  Frans

  Goede stap!

  Nog beter zou zijn dat Apple gewoon toestaat, zelfs gemakkelijk maakt, een oudere versie van iOS terug te zetten. Dat zou upgraden zelfs kunnen bevorderen, immers hoef je niet bang te zijn dat je niet terug kan als een upgrade problemen oplevert, of gewoon niet bevalt.

 • Profielfoto
  polansky

  Ze zullen het vast ontkennen, maar het is wel opvallend dat het in de praktijk wel zo blijkt te zijn.

 • Profielfoto
  serum

  Snap niet dat er nog geen youtuber is die 2 ipads of iphones koopt, de software op 1 stock houdt en de andere update en na een jaar of 5 vergelijkt.

  Verschil tussen en prettig werkend vlot apparaat en een tergend trage draak die je liever niet dan wel gebruikt.

   

 • Profielfoto
  serum

  *verschil tussen een prettig werkend..