Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Twitter lekte locatie iPhone-gebruikers aan adverteerders

Twitter doet het op het gebied van privacy tot nu toe een stuk beter dan Facebook. Vandaag komt er echter toch een smet op de reputatie van het sociale netwerk. Twitter heeft de locatie van een onbekend aantal iPhone-gebruikers die de app van de dienst hebben geïnstalleerd gelekt aan een derde partij.

Zorgelijk is dat de locatie­gegevens zijn gelekt aan een advertentie­netwerk. Hoewel Twitter het een “trusted partner” noemt, is niet bekend of de gelekte data ook verwijderd is. Niet alle gebruikers van Twitter voor iOS zijn getroffen. Alleen gebruikers die meerdere accounts hebben gekoppeld, zijn getroffen.

Wat er fout ging bij Twitter

Wat ging er fout? Twitter legt uit dat wanneer je meerdere accounts hebt gekoppeld en bij één van die accounts toegestaan hebt dat je locatie wordt gevolgd, die instelling per ongeluk voor alle accounts ging gelden. Het was de bedoeling om dit per account te beheren, maar dat was niet goed geïmplementeerd. De impact is dus relatief laag.

De locatiegegevens die gelekt zijn, hebben ook een relatief lage nauwkeurigheid. Het sociale netwerk vervaagt data die met derden deelt bewust. Je locatie is dus mogelijk tot op 5 kilometer nauwkeurig gelekt, maar adverteerders kregen geen data over je huisadres. Het sociale netwerk zegt deze blunder in het kader van openheid naar gebruikers toe te publiceren en gelooft in transparantie. Dit is geen blunder van Facebook-proporties.

Twitter locatie iPhone
Klik/tap voor groter.

Privacy-instellingen op iPhone aanpassen

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het delen van locatiegegevens in de Twitter-app zelf uitzetten. Dit kan door op je profiel te tikken en vervolgens naar Instellingen en Privacy en Veiligheid te gaan. Daar zie je onderaan de optie om je exacte locatie te delen of af te schermen. Uiteraard kun je dit ook via de privacy-instellingen van iOS zelf doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Twitter lekte locatie iPhone-gebruikers aan adverteerders
Sluiten