Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 mei 2019

Apple’s creditcard: Steve Jobs wilde ook een “Apple Card”

Terwijl wij ons in Nederland opmaken voor de komst van Apple Pay, wordt in de VS uitgekeken naar Apple’s eigen creditcard genaamd Apple Card. Tim Cook onthulde de kaart tijdens een Apple-event in maart. Het moet dé creditcard voor de iPhone-generatie worden. Maar is het idee echt nieuw?

Nee, vertelt Ken Segall. Hij is voormalig creatief directeur van marketingbureau TBWA Chiat Day dat veel opdrachten voor Apple doet. Hij heeft in zijn archieven een idee van Steve Jobs gevonden. De in 2011 overleden Apple-oprichter wilde in 2004 al een Apple Card.

De Apple Card van Steve Jobs

In 2004 was Apple in volledige euforie over de iPod en iTunes. Steve kwam dan ook op het idee om een ​​”Apple Card” voor te stellen die de houder zogenaamde “iPoints” zou geven. Bij iedere betaling kreeg je deze punten waarmee gratis muziek op iTunes gedownload kon worden. De voordelen voor Apple waren duidelijk. Met zijn eigen creditcard zou het bedrijf niet alleen geld verdienen bij iedere aankoop die en klant doet, het kon de verkoop van muziek er ook meteen mee aanjagen.

Het zou om een samenwerking met MasterCard gaan en Apple’s interne marketingafdeling had alvast een idee voor een campagne. Aankopen werden creatief aan de namen van artiesten gelinkt. De ruwe versie zie je hieronder.

Apple Card 2004
Klik/tap voor groter.

De Apple Card van Steve Jobs kwam er uiteindelijk niet omdat de Apple-oprichter geen overeenstemming met MasterCard over de voorwaarden kon bereiken.

Nog verder terug: Apple Pro Card

Als we nog verder teruggaan in de archieven, heeft Apple nog een eigen kaart gelanceerd. Het ging om de Apple Pro Card voor zakelijke klanten en professionele Mac-gebruikers. De kaart werd in 2001 uitgebracht en de slogan was: “Your passport to a world of benefits and privileges, designed exclusively for the professional Mac user”.

De voordelen bestonden uit een gratis overdracht van gegevens naar een Power Mac G5, een “Pro Day” in de Apple Store met 10% korting op software en voorrang bij de Genius Bar. Deze kaart was geen creditcard, maar kon voor 99 dollar per jaar aangeschaft worden. Het plan verdween echter al snel van de radar en er is weinig meer over op het internet te vinden. Hoe dan ook, als iemand eens “Onder Steve Jobs zou Apple nooit vreemde plannen hebben zoals met een eigen creditcard komen!” roept, weet je naar welk artikel je ze moet sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s creditcard: Steve Jobs wilde ook een “Apple Card”
Sluiten