Raymon Mens
Raymon Mens App Store 16 mei 2019

Steam Link brengt PC-games naar iPhone en Apple TV

Steam is op dit moment de grootste online gamewinkel voor PC-games. Hoewel de Epic Gamestore probeert om marktaandeel van uitgever Valve af te pakken, zijn de meeste games gewoon nog op Steam te vinden. De meeste games draaien alleen op een PC of laptop met Windows. Door Steam Link kun je echter ook op je iPhone en Apple TV spelen.

Steam Link was enige tijd geleden al kort in de App Store te vinden, maar werd op Apple’s verzoek verwijderd. De app zou een aantal App Store-regels op het gebied van user-generated content en het aanbieden van games buiten de App Store overtreden. Dat is nu opgelost.

Steam Link voor iPhone en Apple TV

Om de app te gebruiken is een Apple TV of iOS-apparaat met iOS 10 of nieuwer nodig. De computer waar Steam op draait, kan van Windows, macOS of Linux voorzien. Deze moet zich binnen hetzelfde netwerk bevinden als je iOS-apparaat of Apple TV. Buiten de deur via 4G gamen is er dus niet bij. Valve zegt dat een 5GHz-netwerk voor de beste prestaties zorgt.

Steam Link is zoals verwacht compatibel met controllers. Je kunt een MFi-controller gebruiken. Omdat de MFi-controllers niet zoveel knoppen hebben als die van een console, gebruikt Steam Link een combinatie van toetsen om selectieknoppen en L3 en R3 te emuleren. Het is niet ideaal, maar het werkt. Gamen via het touch screen kan ook, maar is veel minder prettig.

Klik/tap voor groter.

Apple deed aanvankelijk moeilijk

Dat het meer dan een jaar duurde voordat Steam Link op iPhone en Apple TV beschikbaar was, heeft te maken met het beleid dat Apple in de App Store hanteert. De eerste versie van de app gaf toegang tot de Steam Store, waar allerlei games verkocht worden. Apple staat de verkoop van content in iOS-apps alleen toe als dat via de App Store gebeurt en Apple 30 procent van de opbrengst krijgt.

Valve was hiervan op de hoogte, maar de situatie was ingewikkeld. Strikt gezien kunnen via de Stream Link-app namelijk geen games die op iOS werken gekocht worden. Het gaat om het aanschaffen van games voor een PC en Mac. Voor Apple was dit echter geen reden om van de geldende regels af te wijken.

Reageer op artikel:
Steam Link brengt PC-games naar iPhone en Apple TV
Sluiten