Gaat Spotify Apple meer dan 20 miljard kosten?

Door: Noah Korevaar - 22 reacties
spotify

Spotify heeft een klacht ingediend tegen Apple die nu beoordeeld gaat worden door de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie. Spotify is het namelijk niet eens met de dertig procent die het bedrijf moet afstaan wanneer er in de Apple Store aankopen worden gedaan.

Nu moet elke app die 30 procent afstaan, dat is immers de policy van de Apple Store. Maar Spotify vindt dat er op deze manier oneerlijke concurrentie is. En daarmee loopt Apple het risico om een enorme boete te moeten betalen.

Apple moet straks wellicht flink lappen

Spotify stelt dat het enerzijds niet eerlijk is dat Apple‘s eigen service Apple Music dit bedraag niet hoeft aan te staan. Daarnaast is het zo dat er in andere apps ook gevallen zijn waarbij de afdracht van dertig procent niet hoeft worden gedaan. Zo staat Uber dat bedrag niet af bij elke rit die er wordt gemaakt. Mocht de Europese Unie de muziekstreaming-dienst in deze gelijk stellen, dan kunnen zij dwingen dat Apple zijn regels aanpast. Daarnaast kan er een boete uitgedeeld worden van 10 procent van de jaaromzet. En dan hebben we het over de omzet wereldwijd. In het geval van Apple kan dat dus neerkomen op maar liefst 26,6 miljard dollar.

Spotify op iPhone

Nu is het de verwachting dat het niet zover gaat komen. Meestal gaat de commissie met een bedrijf om tafel om te kijken wat voor aanpassingen er gemaakt moeten worden. Maar mocht Apple zijn poot stijf houden en Spotify gelijk krijgen, dan is dat een pittige boete die het bedrijf moet slikken. Dat zal overigens de tweede keer zijn. In 2017 moest het bedrijf al 14,7 miljard dollar betalen omdat het een belastingdeal met Ierland had, die werd gezien als staatssteun.

Momenteel is Spotify min of meer verplicht om zijn prijzen in de App Store zo’n dertig procent hoger te maken om onderaan de streep op hetzelfde bedrag te komen. Wat dat betreft doe je er dan beter aan om je Spotify-abonnement buiten de App Store om af te sluiten.

Lees ook: ➔ Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou zo maar eens kunnen, voor minder dan 10 miljard komen ze sowieso niet weg.

  Als je ziet wat Google en Microsoft heeft moeten betalen voor hun voortrekkerij. (Internet Explorer) en (Google Apps in Android).

 • Profielfoto
  Hyrax

  Spotify heeft inderdaad een punt. De faciliterende rol van Apple hierin is nauwelijks wat. Kijk, als ze transactiekosten zouden vragen voor het elke keer innen van de abonnementskosten dan zou ik daar nog in kunnen komen. Een iDeal transactie kost bijvoorbeeld maar 20-30 cent en een credit card transactie op 10 euro ook iets van die 20-30 cent. Maar 30% commissie is wel erg veel voor deze kleine ‘faciliterende’ rol. Dat riekt naar misbruik

 • Profielfoto
  Shmoo

  De 30% tax is echt niet het enige.

   

  Er zijn zoveel punten waar Apple hun eigen dienst Apple Music voortrekt. Of beter gezegd, andere (veel grotere diensten) buitenspel zet.

   

  Dit is in de instellingen van Workout op de Apple Watch. Afspeellijsten van Spotify hebben geen toegang tot deze optie.

  En dit is een standaard functie die Apple voor hun developers klaar heeft staan. Dit kunnen app developers heel eenvoudig in hun apps integreren.

  En als je het dan toch over muziek hebt. Bedrijven die koptelefoons of oortjes maken hebben geen mogelijkheid om W1 chips te kopen bij Apple. Dat is ook een vorm van uitsluiten als je weet hoe fijn het is dat je oortjes automatisch verbinden op basis van in of uit je oren halen. Dat werkt allemaal zo fijn samen oo basis van iCloud.

  Apple moet deze chip + de techniek beschikbaar maken voor bedrijven zodat zij een eerlijke kans hebben om ook headsets te maken op vergelijkbare technieken.

   

 • Profielfoto
  Willem

  En terecht. Het verweer van Apple dat Spotify alleen wil “freeriden” slaat natuurlijk nergens op. Een Bol.com betaald geen fee over hun omzet via de app aan Apple; alleen omdat de diensten van Spotify niet fysiek zijn worden ze verplicht Apple’s betaalsysteem te gebruiken.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Spotify betaalt effectief *niets* iets aan Apple voor het gebruik kunnen maken van de App Store (zie **) waarin Apple zo geïnvesteerd heeft en die natuurlijk ook behoorlijk geld kost om 24/7 draaiend te houden met alle functies. Spotify maakt ook gebruik van alle andere faciliteiten die Apple gratis biedt, zoals de ontwikkel-omgeving om apps mee te bouwen. En natuurlijk het moeiteloos en gratis kunnen bereiken van zo’n miljard klanten (incl. software updates).

  **Citaat van de spotify website: “Het was tot voor kort nog mogelijk om voor Spotify Premium te betalen met het in-app betaalsysteem van Apple (iAP). Deze methode is echter niet meer beschikbaar voor nieuwe abonnees.”

  Stelletje freeloaders. En dan klagen dat Apple ze niet fair behandelt… Het moet niet gekker worden!

 • Profielfoto
  farl4web

  Terecht dat Apple op zijn vingers wordt getikt. Grote bedrijven zullen altijd de grenzen van het toelaatbare verleggen voor eigen belang. Zo af en toe is het goed dat deze grenzen worden beperkt of bevestigd met een boete of aanpassing. Zou Amerika ook dit soort boetes opleggen? Of is het ook een beetje geopolitieke strategie van Europa VS Amerika?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Heel goed van Spotify, en terecht. We hebben in Europa alles al weggegeven. Wordt tijd dat we een beetje voor onszelf op gaan komen. Waar is ons Facebook? Onze Twitter? Onze AirBnB? Onze Google? Onze Android? Onze Apple? Tesla? Amazon? Ebay? Uber?

  Wij hebben melkpoeder. Nou daar kom je ver mee.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Overigens, het artikel is blijkbaar via te veel Anti-Apple kool-aid tot stand gekomen: “Maar mocht Apple zijn poot stijf houden en Spotify gelijk krijgen, dan is dat een pittige boete die het bedrijf moet slikken. Dat zal overigens de tweede keer zijn. In 2017 moest het bedrijf al 14,7 miljard dollar betalen omdat het een belastingdeal met Ierland had, die werd gezien als staatssteun.”

  Dit is geen boete maar een soort achterstallige belastingaanslag van de Europese Commissie (Margrethe Vestager). Ierland zou te vriendelijk geweest zijn voor Apple. Dat geld zou dan van de belasting in de VS zou afgaan. Een soort money-grab van de EU dus. Apple heeft het bedrag nog slechts apart gezet en niet betaald, in afwachting van wat de Europese rechter er van vindt.

  Verder: “Momenteel is Spotify min of meer verplicht om zijn prijzen in de App Store zo’n dertig procent hoger te maken om onderaan de streep op hetzelfde bedrag te komen. Wat dat betreft doe je er dan beter aan om je Spotify-abonnement buiten de App Store om af te sluiten.”

  Klopt ook niet. Je *kunt* helemaal geen abonnement (meer) via de app-store afsluiten. En het tarief voor doorlopende abonnementen is tegenwoordig 15%. Plus, Spotify spaart er dan allerlei eigen kosten mee uit.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  aartjan.nl/blog op 6 mei 2019 14:23
  Heel goed van Spotify, en terecht. We hebben in Europa alles al weggegeven. Wordt tijd dat we een beetje voor onszelf op gaan komen. Waar is ons Facebook? Onze Twitter? Onze AirBnB? Onze Google? Onze Android? Onze Apple? Tesla? Amazon? Ebay? Uber?

  Wij hebben melkpoeder. Nou daar kom je ver mee.

  Jazeker. Melkpoeder gaat zelfs naar China. Enof we daar dus ver mee komen;-)

 • Profielfoto
  MIVE

  Ok. Ik trap in deze clickbait.

  Het zou illegaal zijn als Apple Spotify zou verplichten om via Apple’s systeem af te rekenen of als Apple Spotify zou verbieden om lagere prijzen te hanteren bij transacties die rechtstreeks worden afgesloten met Spotify (zie de mededingingszaak tegen Booking.com).

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  MIVE op 6 mei 2019 17:48
  Ok. Ik trap in deze clickbait.

  Het zou illegaal zijn als Apple Spotify zou verplichten om via Apple’s systeem af te rekenen of als Apple Spotify zou verbieden om lagere prijzen te hanteren bij transacties die rechtstreeks worden afgesloten met Spotify (zie de mededingingszaak tegen Booking.com).

   

  Apple maak(te) het onmogelijk om via een link in de app naar de betaalpagina van spotify zelf te gaan. Dit komt toch in de duurt?

  Maar goed, ik lees dat dit al niet meer kan eerder op deze pagina.

   

 • Profielfoto
  jasper050

  Ik begrijp dit soort dingen nooit. Spotify heeft toch neem ik aan bij volle bestand een app gemaakt voor IOS en is ook met volle verstand akkoord gegaan met de voorwaarden die Apple aan gebruik van de AppStore stelt. Waarom nu zeuren? Wees dan een vent en stop met een app voor IOS.

 • Profielfoto
  cheque

  onbegrijpelijk dat ze zo zeuren bij spotify, zij betalen de artiesten heel slecht in tegenstelling tot Apple.

 • Profielfoto
  yellow

  Spotify moet de app gewoon terugtrekken als ze zo ontevreden zijn. Waarom doen ze dat niet?

 • Profielfoto
  polansky

  Geheel terecht die klacht – Je kunt als Apple gebruiker niet bij een andere ‘winkel’ voor apps terecht en dan is 30% van de opbrengst een belachelijke afdracht.

  Een creditcard maatschappij vraagt 3% over een transactie Dat nog steeds veel maar wel gebruikelijk binnen de financiele branche.

  Apple misbruikt haar positie en wil dat nu ook gaan doen voor de Mac door het systeem verder te sluiten.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  yellow op 7 mei 2019 08:42
  Spotify moet de app gewoon terugtrekken als ze zo ontevreden zijn. Waarom doen ze dat niet?

  Ja dat zou ik gaaf vinden, dan kunnen al die stumperds met hun iPhone niet meer Spotify-en:-D

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  yellow op 7 mei 2019 08:42
  Spotify moet de app gewoon terugtrekken als ze zo ontevreden zijn. Waarom doen ze dat niet?

  Wat denk je zelf?

  Alle mensen met een iPhone zijn overgeleverd aan de appstore. Als er voldoende concurrentie zou zijn en je heel gemakkelijk kan overstappen naar een ander merk en dus een andere appstore zou je helemaal gelijk hebben, maar er zij eigenlijk maar twee serieuze spelers. Dat is te weinig en dus moet de overheid ingrijpen.

  Ik geef Spotify wel een redelijke kans.

 • Profielfoto
  Aerea

  Mensen kiezen zelf voor een iPhone, net zoals Spotify zelf kiest om hun app in de AppStore te plaatsen. Alle partijen weten van tevoren goed hoe Apple werkt. Wil je dit niet? Koop je iets anders of werk je er niet mee samen.

  De AppStore is een winkel, daar verkoop je dingen en maak je winst. Als Spotify besluit Apple producten te verkopen, krijgen ze daarover ook een vergoeding van Apple.

  Kansloos als een kapitalistisch bedrijf niet snapt hoe het werkt en de overheid smeekt om in te grijpen. Zielig.

 • Profielfoto
  CharlesND

  Ik vind die hele zielige Spotify echt de grootste flauwekul van de afgelopen jaren. Ik heb, net als honderduizenden andere KPN-abonnees al jaren Spotify zonder dat ik, KPN of Spotify daar Apple daar ook maar 1 cent voor betaald hebben.

  Kunnen jullie niet een leuke enquete onder de lezers houden met de volgende 2 vragen:

  Hebt u Spotify?
  Betaald u daarvoor via de Appstore?

  Ik weet vrijwel zeker dat het overgrote deel van zelfs de Apple-gerichte lezers op dit forum niet voor Spotify betaalt via de Appstore.

   

  Dus hoezo oneerlijke concurrentie die het Spotify onmogelijk maakt goed te kunnen concurreren?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Aerea op 7 mei 2019 12:50
  Mensen kiezen zelf voor een iPhone, net zoals Spotify zelf kiest om hun app in de AppStore te plaatsen. Alle partijen weten van tevoren goed hoe Apple werkt. Wil je dit niet? Koop je iets anders of werk je er niet mee samen.

  De AppStore is een winkel, daar verkoop je dingen en maak je winst. Als Spotify besluit Apple producten te verkopen, krijgen ze daarover ook een vergoeding van Apple.

  Kansloos als een kapitalistisch bedrijf niet snapt hoe het werkt en de overheid smeekt om in te grijpen. Zielig.

  Het probleem is het monopolie binnen iOS. Er zijn meer voorbeelden waarbij  overheden in monopolievorming heeft  ingegrepen omdat het de markt uiteindelijk dreigde te vernietigen. Daar zijn overheden namelijk voor: reguleren. Want de markt kun je misschien grotendeels aan kapitalisten overlaten, de maatschappij zeker niet.

 • Profielfoto
  cheque

  wat een onzin allemaal van Spotify, weet je hoeveel een winkelier krijgt bij de verkoop van een jeans: 50%.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Spotify probeer een wit voetje te halen bij de EU. Dit is natuurlijk opmerkelijk. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4705611/spotify-europeseverkiezingen-opkomst-playlist-get-vocal