Roaming uit en toch kosten voor data? Het blijkt te kunnen

Door: Raymon Mens - 3 reacties
telefoon strand buitenland

Wanneer je buiten Europa op vakantie gaat, is het beter om roaming uit voorzorg uit te schakelen. Dan kunnen er zeker geen extra kosten als verrassing komen. Toch? Het blijkt bij zeker twee Nederlandse providers toch te kunnen. Dat ontdekte de Nederlandse techsite Tweakers.

Het gaat om de sim-only-aanbieders Youfone en Simpel. Zij brachten roamingkosten in rekening, ook al gebruikten klanten geen internet in het buitenland. De providers bevestigen dat dit kan gebeuren en zeggen weinig invloed te hebben op de technische oorzaak. Soms maakt het beleid van de providers de kosten echter een stuk hoger.

Onverwacht kosten roaming bij Youfone en Simpel

Een aantal Nederlanders die hier last van had, zag tientallen keren per dag een paar kilobyte een dataverbruik in het buitenland. Dit komt volgens Youfone-coo Sjors Hendriks wel eens voor. Hij zegt: “Dat gebeurt vaak als er tussen 3g en 4g wordt geschakeld of als op een iPhone Wifi-assistent aanstaat. Dan wordt er toch, hoewel roaming uitstaat, heel kort een dataverbinding met een mast gemaakt. Dat kan ook zijn als je van mast naar mast wisselt. Dit kunnen wij technisch niet voorkomen, tenzij we actief in ons netwerksysteem bij al onze klanten dataroaming buiten de EU uitzetten.”

Simpel heeft een andere verklaring: “We hebben dit onderzocht. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat als je al actieve internetsessies hebt, deze na het uitzetten van roaming gewoon actief blijven. Dus je zegt in feite tegen je telefoon dat hij vanaf ‘nu’ geen datasessies meer moet starten, maar wat al aan de gang is, zet je daarmee niet uit. We gingen er allemaal vanuit dat dat wel het geval was. Elke app en je telefoon als zodanig kunnen het internet aanspreken.”

Systeem providers zorgt voor hoge kosten

Het systeem van afronding dat providers hanteren, kan voor hoge kosten zorgen. Sommige providers ronden datagebruik altijd af naar 100 kilobyte. Stel dat je telefoon een kort datapakket uitwisselt om van mast te switchen, dan zal die ene kilobyte naar 100kB worden afgerond. Ben je onderweg en komt het 10 keer per dag voor? Dan zit je door afronding al aan 1MB.

Roaming uit en toch kosten voor data
Klik/tap voor groter. Afbeelding

Wettelijk gezien mogen providers overigens maximaal € 61,50 buiten­bundel­kosten rekenen. Daarna wordt de verbinding afgesloten. Dit beschermt je tegen enorm hoge kosten in het buitenland, maar het blijft toch een onaangename verrassing.

Providers nemen maatregelen

Alle twee de providers hebben inmiddels maatregelen genomen. Youfone schakelt dataroaming buiten de EU standaard uit. Klanten moeten het zelf via de site of app van de provider inschakelen. Simpel heeft een nieuwe optie om internet volledig uit te schakelen via zijn site. Klanten kunnen dit voordat ze aan een reis buiten Europa beginnen zelf regelen. Grote providers zoals T-Mobile en Vodafone hebben data buiten de EU overigens standaard uitgeschakeld, tenzij klanten een buitenlandbundel nemen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Fijn dat Youfone het uitzet… maar dat spreekt tegen: ze kunnen het technisch niet voorkomen. Heel vaag dit. Ook toevallig dat dit bij twee “budget” providers gebeurd en bij de rest dus schijnbaar niet?

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Afronden naar 100KB, da’s ook makkelijk hoor. Afronden naar 5 of 10KB zou ik nog wel snappen, maar onder het mom van “afronden” dit is ongeveer hetzelfde als in een supermarkt bij de kassa plots €100,- te moeten lappen voor een komkommer van €0,70.

 • Profielfoto
  jrepko

  IK ga toch maar even Vodafone bellen. Ben terug gekomen van 5 weken Australië en New Zealand. In beide landen heb ik d.m.v. een mobile WiFi router een 4G Pre Paid internet aansluiting via Vodafone, alleen maar via WiFi internet gebruikt.

  Toch heb ik elke dag een rekening van €3,50 Wereld bundel gekregen.