Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Touch Bar

Het is inmiddels een bekend verhaal. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte eerder al een een ­reparatieprogramma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017 en dat wordt nu uitgebreid. Het gaat om toetsenborden met het vlindermechanisme.

Vanaf nu worden alle toetsenborden met vlindermechanisme tot vier jaar na aankoop van de MacBook vervangen. Dat geldt ook voor de toetsenborden in de MacBook Pro en Air uit 2018. Die hebben een toetsenbord van de derde generatie en waren aanvankelijk geen onderdeel van het servivce­programma, maar nu wel. Apple erkende eerder al dat ook deze toetsenborden problemen hadden.

Toetsenbord MacBook vier jaar lang gratis gefikst

Hoewel het geen permanente oplossing voor de problemen is, zet Apple een stap in de goede richting. Door het vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren. Dat leidt tot defecte toetsen of een spatiebalk die slecht werkt. De oorzaak zijn meestal stofjes of kruimels die de toetsen blokkeren. Omdat het mechanisme zo plat is, gebeurt dat vrij snel.

Apple erkent nu alle problemen en zegt dat reparaties van het toetsenbord vanaf nu ook sneller afgehandeld worden. Eerder schreven wij hier ook al over. Binnen Apple Stores zou de target voor een reparatie op 24 uur staan, zodat klanten snel weer verder kunnen.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Dit zijn allemaal positieve berichten, maar of het voldoende is om het vertrouwen in de MacBook te herstellen, is twijfelachtig. Bij vervanging door een toetsenbord met dezelfde zwaktes, stel je het probleem eigenlijk alleen maar uit. Met het reparatie­programma koopt Apple dus vooral tijd. De Nederlandse support-pagina voor het reparatie­programma is nog niet bijgewerkt, maar dat zal ongetwijfeld snel gebeuren.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Yesandno

  Ik ben aan het overwegen om een MacBook Air 2017 (vorige model) aan te schaffen. Volgens mij is deze MaBook Air niet voorzien van dit type vlindertoetsen omdat deze niet onder het reparatie programma valt. Heb ik dit mis of heb ik dit juist?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat is geheel juist!

 • Profielfoto
  Tegenwind

  @Yesandno, klopt, weet alleen wel dat dit qua specs precies hetzelfde model is als die uit 2015, met alleen een 200Mhz hoger geklokte CPU van dezelfde generatie.. Je koopt dus eigenlijk 4 jaar oude hardware voor nagenoeg de hoofdprijs.

 • Profielfoto
  Yesandno

  @tegenwind mee eens, maar of het allemaal daarna zoveel beter is geworden. Het is wikken en wegen en voor mijn taken voldoende.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Dit bericht geeft toch wel aan dat de gebruikers vanaf het begin gelijk hadden: een waardeloos toetsenbord, al zal Apple dit nooit toegeven.

 • Profielfoto
  polansky

  MBP aangemeld voor het reparatieprogramma.
  Die irritante e die blijft hangen is soms echt om gek van te worden.

 • Profielfoto
  Melle

  Wat heel interessant is, is dat MacBook pro 2018 modellen en ook de air 2018 bij een reparatie effectief ook het nieuwe vierde generatie toetsenbord krijgen! (Toch alvast in Amerika, volgend de YouTubers aldaar)

  Dat opent perspectieven, een 2018 versie op de kop tikken en gratis 2019 toetsenbord in laten zetten.

  Nu nog afwachten hoeveel stiller, fijner en beter die 4de generatie is… #weinigvetrouwen

 • Profielfoto
  polansky

  Melle op 22 mei 2019 15:21
  Wat heel interessant is, is dat MacBook pro 2018 modellen en ook de air 2018 bij een reparatie effectief ook het nieuwe vierde generatie toetsenbord krijgen! (Toch alvast in Amerika, volgend de YouTubers aldaar)

  Dat opent perspectieven, een 2018 versie op de kop tikken en gratis 2019 toetsenbord in laten zetten.

  Anders hoef je ook geen reparatieprogramma te starten.
  Dan komt iedereen na 6 maanden weer terug voor een 3e toetsenbordje.
  Lijkt me dus inderdaad dat je gewoon een nieuwe generatie toetsenbord zult krijgen.

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Gelukkig tot op heden geen enkel probleem met mijn MBA late 2018. Zijn er al mensen die issues hebben met deze laptop?

 • Profielfoto
  Robert

  polansky op 22 mei 2019 15:52

  Melle op 22 mei 2019 15:21
  Wat heel interessant is, is dat MacBook pro 2018 modellen en ook de air 2018 bij een reparatie effectief ook het nieuwe vierde generatie toetsenbord krijgen! (Toch alvast in Amerika, volgend de YouTubers aldaar)

  Dat opent perspectieven, een 2018 versie op de kop tikken en gratis 2019 toetsenbord in laten zetten.

  Anders hoef je ook geen reparatieprogramma te starten.
  Dan komt iedereen na 6 maanden weer terug voor een 3e toetsenbordje.
  Lijkt me dus inderdaad dat je gewoon een nieuwe generatie toetsenbord zult krijgen.

  Dat vraag ik me dus inderdaad af. Ik heb mijn toetsenbord laten vervangen. Valt dit nieuwe toetsenbord nu ook onder de regeling? Als dit opnieuw hapert?