Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 mei 2019

Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid

Het is inmiddels een bekend verhaal. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte eerder al een een ­reparatieprogramma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017 en dat wordt nu uitgebreid. Het gaat om toetsenborden met het vlindermechanisme.

Vanaf nu worden alle toetsenborden met vlindermechanisme tot vier jaar na aankoop van de MacBook vervangen. Dat geldt ook voor de toetsenborden in de MacBook Pro en Air uit 2018. Die hebben een toetsenbord van de derde generatie en waren aanvankelijk geen onderdeel van het servivce­programma, maar nu wel. Apple erkende eerder al dat ook deze toetsenborden problemen hadden.

Toetsenbord MacBook vier jaar lang gratis gefikst

Hoewel het geen permanente oplossing voor de problemen is, zet Apple een stap in de goede richting. Door het vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren. Dat leidt tot defecte toetsen of een spatiebalk die slecht werkt. De oorzaak zijn meestal stofjes of kruimels die de toetsen blokkeren. Omdat het mechanisme zo plat is, gebeurt dat vrij snel.

Apple erkent nu alle problemen en zegt dat reparaties van het toetsenbord vanaf nu ook sneller afgehandeld worden. Eerder schreven wij hier ook al over. Binnen Apple Stores zou de target voor een reparatie op 24 uur staan, zodat klanten snel weer verder kunnen.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Dit zijn allemaal positieve berichten, maar of het voldoende is om het vertrouwen in de MacBook te herstellen, is twijfelachtig. Bij vervanging door een toetsenbord met dezelfde zwaktes, stel je het probleem eigenlijk alleen maar uit. Met het reparatie­programma koopt Apple dus vooral tijd. De Nederlandse support-pagina voor het reparatie­programma is nog niet bijgewerkt, maar dat zal ongetwijfeld snel gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid
Sluiten