‘Q’, de eerste genderneutrale stem voor voice assistant

Door: Noah Korevaar - 67 reacties
Q genderneutrale voice assistent

Ook al leven we in 2019, de stemmen van voice assistants als Siri (Apple), Google Assistant en Alexa (Amazon) zijn vrouwelijk. Maar daar komt mogelijk snel verandering in. Virtue en Copenhagen Pride hebben de handen ineengeslagen en ‘s werelds eerste genderneutrale stem voor voice assistants ontwikkeld. Maak kennis met ‘Q’.

‘Q’, een genderneutrale stem als voice assistant

‘Q’ is een compositie van vijf stemmen die mannelijk noch vrouwelijk klinken. De initiatiefnemers hopen met deze stem een bijdrage te leveren aan het uitbannen van gender-vooroordelen. “De stem van ‘Q’ voldoet aan de kwaliteiten van bestaande virtuele assistenten: warm, behulpzaam en gezaghebbend. Daardoor is de stem een realistische optie is voor alles met een voice assistant, van thuistechnologie tot openbaar vervoer”, aldus de initiatiefnemers.

Tot nu toe gaat het alleen om een stem, zonder kunstmatige intelligentie. ‘Q’ reageert dus nog niet op verzoeken en voert nog geen taken uit. De makers zoeken op dit moment dan ook een AI-bedrijf partner. “We willen de aandacht trekken van toonaangevende technologische bedrijven die werken met kunstmatige intelligentie. Onze boodschap is dat het binaire geslachtsmodel veel mensen uitsluit en we willen laten zien hoe makkelijk het is om een genderneutrale stem te ontwikkelen voor apparaten met een voice assistant”, aldus Thomas Rasmussen van Copenhagen Pride. “Dit gaat over het geven van keuzes en opties voor mensen.”

Reacties

67 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Nu nog een collectief starten en ik ben blij.

 • Profielfoto
  Maarten

  Wat voegt dit toe

 • Profielfoto
  Christiaan

  Iets kan alleen mannelijk of vrouwelijk klinken. Daar is toch niets mis mee. Alles wat anders is, is zwaar gemanipuleerd om het maar op iets te laten lijken.

 • Profielfoto
  msetten

  Geef mensen gewoon de keuze voor welke stem ze willen.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Tjonge wat slaat Apple weer door. Je ziet hier duidelijk het beleid van Tim Cook in. Man, man doe toch eens normaal.

 • Profielfoto
  pruus

  Juist, het apparaat moet de gebruiker herkennen en dan, naar voorkeur van de gebruiker, met een mannelijke, vrouwelijke, gender, aap stem reageren. Dat is vooruitgang. Wat een poespas, jammer weer een stichting erbij…

 • Profielfoto
  aaa

  Deze grote onzin gaat ons nog veel geld kosten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lolsmurf op 24 mei 2019 10:21
  Tjonge wat slaat Apple weer door. Je ziet hier duidelijk het beleid van Tim Cook in. Man, man doe toch eens normaal.

  Apple? Tim Cook? Die hebben helemaal niets te maken met dit initiatief. Dat is toch wel duidelijk uit het bericht?!

 • Profielfoto
  Betatester

  Dit is toch duidelijk een man.

 • Profielfoto
  HappyUser

  Ik dacht eerst dat ik naar m’n buurvrouw luisterde! het is vlees noch vis!

  het is tegenwoordig een hype om met alles door te schieten!!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat een berg met flauwekul toch weer, dit doorgeslagen genderneutrale gedoe…

   

 • Profielfoto
  bjel

  Wow, die reacties hier…! Zo’n conservatieve, binaire en weinig inlevende houding had ik hier echt niet verwacht. Kom op zeg, het is 2019.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Hoe onnatuurlijk het ook klinkt, ik hoor toch echt een vrouw

 • Profielfoto
  Macteach

  bjel op 24 mei 2019 11:26
  Wow, die reacties hier…! Zo’n conservatieve, binaire en weinig inlevende houding had ik hier echt niet verwacht. Kom op zeg, het is 2019.

  Eens. Ik had ook wel wat meer verwacht van ‘creatieve’ Apple gebruikers…

 • Profielfoto
  Odyssey

  heb het precies wat gehad met dat hele gender-neutrale politiek correcte gedoe…

 • Profielfoto
  pannekoek

  Nou snap ik ook eindelijk waarom die Gender Neutrale MacPro zo lang op zich laat wachten.

  Alle hedendaagse aansluitingen aan apparaat zeide zijn female… Dus ze moeten een ongelofelijk moeilijke keuze maken. Ontwikkelen we Gender neutrale aansluitingen of integreren we evenveel Male als Female poorten in het ontwerp.

   

 • Profielfoto
  bjel

  En het gaat maar door… allemachtig. Kunnen de gasten die hier reacties neer menen te moeten zetten over ‘doorgeslagen’ en ‘politiek correct’ misschien even heel precies uit de doeken doen wat nou het probleem voor hen persoonlijk is dat er – en echt dit is alles – iemand stemmen heeft ontworpen die noch mannelijk noch vrouwelijk klinken? Op welk punt in jouw gender (mannelijkheid?) word je precies aangetast?

  Ik heb lang gedacht dat mede-Apple’ers ook progressie, openheid en inlevendheid voorstonden – mind you, er staat een homo aan de top van dat bedrijf. Hoezo doorgeslagen? Hoezo politiek correct? Wat is er politiek? Wat is er correct? Het gaat om een stem uit een doosje, for crying out loud.

  Ga lekker terug naar de vorige eeuw, met je ‘man of vrouw’ – een eeuw zonder iPhone en MBP Retina. Wat de fok maakt het allemaal uit joh. En als je dit al niet aan kan, sterkte met het leven hoor.

  Hartelijke groet van een homo.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @bjel:

  Het probleem waar veel mensen over vallen is dat in veel dingen doorgeslagen wordt en er gelift wordt op populisme, hypes en modewoorden. Genderneutraliteit is ook zo’n modewoord en iedereen maar pleasen en doorslaan in nivelleren is ook zo 2019.  Dan kun je als homo (why is that important to mention?) wel geïrriteerd gaan lopen doen maar dat zet weinig zoden aan de dijk.

  Verschil zal er altijd blijven en dat is maar goed ook, de wereld wordt wel erg saai met alleen maar grijs, zwart en wit zijn ook nodig om de wereld te kleuren.

  Back to topic: Laat het lekker man en vrouw en geef de gebruiker de keuze.

   

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @lolsmurf: lees eerst eens goed voordat je reageert

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Siri heeft man en vrouw stem. Je kan kiezen

 • Profielfoto
  bjel

  macqintosh op 24 mei 2019 13:53
  @bjel:

  Het probleem waar veel mensen over vallen is dat in veel dingen doorgeslagen wordt en er gelift wordt op populisme, hypes en modewoorden. Genderneutraliteit is ook zo’n modewoord en iedereen maar pleasen en doorslaan in nivelleren is ook zo 2019.  Dan kun je als homo (why is that important to mention?) wel geïrriteerd gaan lopen doen maar dat zet weinig zoden aan de dijk.

  Verschil zal er altijd blijven en dat is maar goed ook, de wereld wordt wel erg saai met alleen maar grijs, zwart en wit zijn ook nodig om de wereld te kleuren.

  Back to topic: Laat het lekker man en vrouw en geef de gebruiker de keuze.

   

  Nogmaals: waar raakt dit jou persoonlijk?

  En meta: wie reageerde hier geïrriteerd?

 • Profielfoto
  Juistemm

  Ik hoor een vrouwlijke man.

   

  Maar serieus, dit is toch niet nodig…

 • Profielfoto
  HappyUser

  @bjel:

  Jouw irritatie is klaarblijkelijk groter dan de rest hier!

  Je voelt je duidelijk geraakt! het “probleem” zit in jezelf.

  Er is een groot verschil in jezelf gekwetst voelen of daadwerkelijk gekwetst worden!

 • Profielfoto
  bjel

  Dat is geen antwoord. Dus dat is helder. Doei:)

 • Profielfoto
  macqintosh

  bjel op 24 mei 2019 14:23

  Nogmaals: waar raakt dit jou persoonlijk?

  En meta: wie reageerde hier geïrriteerd?

  Het raakt mij niet en daarom mag ik (en anderen) er dan geen mening over geven? Vreemd…

  Aan de toon van je reactie klonk irritatie door. Als dat niet zo is, wat natuurlijk kan, zou je je reactie beter anders geformuleerd kunnen hebben en zeker niet ondertekend hebben met je seksuele geaardheid (waar je overduidelijk een punt mee wilt maken).

 • Profielfoto
  Jor1

  Mooie goeie heldere stem! Mooi intiatief ❤️

 • Profielfoto
  Festen

  Gewoon een lelijke stem, iets van een vrouw die teveel steroïden heeft geslikt. Next.

 • Profielfoto
  Mens

  Wat een onzin….. en weggegooid geld

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Dit is gewoon ziek……………………., doorgeslagen ziek.

  Als ik naar de stem luistert, dan hoor ik een vent (of mag dat woord ook niet meer) die als vrouw door het leven wil en zijn stem zo verdraaid dat het enigszins een beetje vrouwelijk klink.

  Met dit geschreven hebben, realiseer ik me dat ik de kans loopt om aan een spies geregen te worden.

 • Profielfoto
  Jrn.-

  @bjel; had ‘t niet beter kunnen zeggen.

 • Profielfoto
  bjel

  macqintosh op 24 mei 2019 16:02
  Het raakt mij niet en daarom mag ik (en anderen) er dan geen mening over geven? Vreemd…

  Aan de toon van je reactie klonk irritatie door. Als dat niet zo is, wat natuurlijk kan, zou je je reactie beter anders geformuleerd kunnen hebben en zeker niet ondertekend hebben met je seksuele geaardheid (waar je overduidelijk een punt mee wilt maken).

  Nee. Als het je niks kan schelen, dan kan het je niks schelen. Het is evident dat het je wel wat kan schelen, en ik bevraag je op je motivatie, en daar geef je geen antwoord op. Volgens mij zegt dat veel over die motivatie, maar dat wil je waarschijnlijk niet horen.

  Als het je ontgaat waarom ik bij mijn ondertekening zet dat ik homo ben, dan licht ik dat graag nog even toe: niet alles is cis hetero, en dit initiatief geeft gehoor aan mensen die zondermeer blij worden van niet-cis-hetero. Dat afzeiken, wat hier letterlijk gebeurt, vind ik van een bekrompenheid die heel goed past in een spruitjeslucht van de jaren ’50.

  Come on, echt, wat is het probleem… er is geen enkel niet-dogmatisch argument gegeven. Je maakt me toch niet wijs dat jouw mannelijkheid niet sterk genoeg is om te kunnen dealen met wat genderkwesties, of anders je vrouwelijkheid. Grow a pair. Balls or tits, I don’t care. Dit is gewoon leuk en grappig, je hoeft het niet te nemen en het kost niemand een cent die er niet voor wil betalen. Fijn weekend:)

 • Profielfoto
  MrMo

  Belachelijk!!! Zijn ze nou helemaal gek geworden? Ze slaan nu echt door met die genderneutrale rotzooi. Geef mij een mooie vrouwelijke stem of een goede duidelijke mannelijke stem, en niet deze troep.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Deze stem klinkt zo artificieel als de bestaande. Het is allemaal wel verstaanbaar maar het blijft behelpen. Geef mij de keuze ik kies een vrouwelijke stem. Wat anderen doen moeten ze lekker zelf weten.

  Ik vind de genderneutrale druk zoals wel meer mensen hier, erg overdreven. Maar goed als er mensen zijn die er gelukkig van worden, lijkt het me gezegend. Zolang ik maar gewoon ‘man’ mag zijn zoals jij ‘genderneutraal’ mag zijn.

 • Profielfoto
  maconly

  Regenboogje Tim, hij kan beter een normaal werkklimaat regelen voor z’n Chinese iphone slaven.

  Zo vermoeiend dat transgender verhaal #doesnormaal.

   

  doe wat je wil en eis niet van anderen hoe ze er mee omgaan.

   

  als het druk is op de herentoilet dan ga ik op de dames, als men wat zeg dan doe ik alsof  ik transgender ben.

   

  who cares.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Interessant project. Zoals de meeste kunstmatige stemmen vind ik het nog te gemaakt klinken, maar ik juich het concept toe.
  Pijnlijk te zien dat een hoop mensen variaties op het standpunt ‘Ik vind het niets, dus is het niets’ hebben. Als er geen Nederlandse stem zou zijn, dan zou daar om gevraagd worden want veel mensen identificeren zichzelf als Nederlander. Er was dus ook behoefte aan een genderneutrale stem. Voor hen die zich daarmee identificeren. Wat is daar toch het bezwaar tegen? Hoe kan je daar nou last van hebben?

 • Profielfoto
  VxP

  Prima initiatief en een extra keus voor diegene die er behoefte aan heeft.
  De visial zou ik wat aanpassen, ziet er nu uit als een pratende anus.

 • Profielfoto
  Patrick

  Soms zijn we echt aan het doorslaan op deze aardkloot. Wat een ongelofelijke onzin is dit zeg.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmm… Ok, dit mag an gender-neutraal heten, maar ik weet niet waarom. Een lage vrouwenstem is wat ik er in hoorde, omdat er in ons koor een vrouwelijke tenor zingt, die als ze praat ongeveer hetzelfde bereik heeft. Maar misschien heeft zij dan ook wel een gender-neutrale stem? Niet dat ze zich zo identificeert, maar oké.

  En oh ja: ik ken ook een man wier stem in dit bereik valt, wat niet maakt dat hij dan gender-neutraal zou zijn.

  Deze stem mag dan zijn opgenomen door mensen die zich identificeren als gender-neutraal; dat maakt nog niet dat de stem zélf gender-neutraal klinkt. Ik vind de stem op zich niet onaardig klinken, maar ik zie geen toegevoegde waarde.

  Het zal mij benieuwen of dit een haalbaar initiatief is. Wat ik eigenlijk hoop is dat we niet meer op geslacht de keuze van onze assistent bepalen, mar gewoon op hoe die klinkt. Welke identiteit de assistent heeft is sowieso onbelangrijk. dat is de identiteit van m’n telefoon. Ik heb sowieso moeite om die op wat voor manier dan ook te personifiëren; de stem van de assistent voegt daar weinig aan toe. Of dat nou een man, een vrouw of een gender-neutraal persoon is (of een van de andere vele gradaties er omheen). Voor mij blijft mijn telefoon precies dat: mijn telefoon.

  En voor je het vraagt: dat zal ook gelden voor andere devices die een assistent-functie hebben of zullen gaan krijgen.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  bjel op 24 mei 2019 11:26
  Wow, die reacties hier…! Zo’n conservatieve, binaire en weinig inlevende houding had ik hier echt niet verwacht. Kom op zeg, het is 2019.

   

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Inderdaad: het is 2019. Het tijdperk van problemen oplossen die er niet zijn. De ultieme waanzin; een genderneutrale stem. Hoezo? Een nep-stem dus. En wat is daar dan het voordeel van? Het zal me een zorg zijn of ik een vrouwen-of mannenstem hoor, als-ie maar prettig klinkt en goed verstaanbaar is. Maar blijkbaar is het vandaag de dag beter om naar een zielloze robotstem te luisteren dan naar een stem met vrouwelijke of mannelijke kenmerken. Extra grappig is dat deze nonsens wordt gepropageerd door mensen die zeggen terug te willen naar het persoonlijke, het natuurlijke, en dat iedereen zijn of haar eigen keuzes moet kunnen maken. Maar dan eigenlijk wel ontkennen dat er nu eenmaal mannen en vrouwen zijn, en een kunstmatige stem opleggen. Ik vind het te belachelijk voor woorden.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Ik snap niet dat mensen zich zo kwaad maken over iets waar ze zich helemaal niets van aan hoeven te trekken en/of verder last van hebben. Er ontstaat gewoon iets nieuws, kennelijk is er een groep mensen die dit aanspreekt. Het is een beetje als je druk maken over een nieuwbouwwijk in Zutphen wanneer je in Amsterdam woont.

 • Profielfoto
  Patrick

  Beetje vreemd om te zeggen dat mensen zich kwaad maken als de reactie niet aansluit met je eigen verwachting. Ik zie dit meer als een goede discussie. Inderdaad is het 2019, helaas, we zijn vele jaren terug in de tijd aan het gaan. Tegenwoordig kan je niks meer zeggen wat afwijkend is van de politieke correctheid of je wordt gelijk als kwaadwillende afgeschilderd. Trieste constatering dat deze sfeer ook hier rond hangt. Ik vind al die gender neutrale discussies echt zo niet belangrijk. Blijkbaar gaat het te goed in de wereld en maken we ons druk over dit soort dingen. Laat iemand lekker zijn wie die wil zijn. Maar gun ook ieder zijn eigen mening daarover. Geniet allemaal van de dag en het leven.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Man man wat een armoede

 • Profielfoto
  Pjotr

  Goed dat er iemand zijn best doet om een andere stem te ontwikkelen. Zou fijn zijn als we een stem kunnen kiezen voor onze eigen digitale assistent. Gewoon een keuze erbij.

  Dat we niet in de rij willen staan voor een WC en gewoon bij de heren of dames gaan klinkt met prima in de oren. Thuis heb ik de WC ook niet uitgevoerd voor dames of heren. Genderneutraal is eigenlijk niemand, die WC wel. Voor je het weet wordt woord  genderneutraal een dingetje. Bang dat iemand daar zijn gender gaat verliezen.

  Een computerstem die niet mannelijk of vrouwelijk is, bedoeld voor iedereen. Een dergelijke titel levert minder lezers op. Vandaar de titel. Meer lezers, meer reacties.

   

 • Profielfoto
  tricodoro

  Lolsmurf op 24 mei 2019 10:21
  Tjonge wat slaat Apple weer door. Je ziet hier duidelijk het beleid van Tim Cook in. Man, man doe toch eens normaal.

  Lezen is voor sommigen erg lastig, niet waar @Lolsmurf.

  Verder een prima alternatief zolang er een keuze blijft voor iedereen. Ik kan inderdaad geen man of vrouw onderscheiden, en gezien de verschillende interpretaties hierboven geldt dat voor meer mensen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het aantal reacties hier laat zien dat het leeft. Maar waar gaat dit eigenlijk over? Het gaat over verschillende klieken van mensen die overal en altijd roomser willen zijn dan de paus. Met name de afgelopen 10 jaar heeft men onder druk van doorgaans minderheden allerlei veranderingen doorgevoerd in onze maatschappij en taal om toch vooral deze minderheden die kennelijk niks beters te doen hebben of die als ze hun zin niet krijgen soms zelfs gewelddadig worden te vriend te houden. Veranderingen heb je altijd maar dat hoort geleidelijk aan te gaan en niet onder druk van een stel activisten of mensen die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten. Als gevolg daarvan krijg je waanzinnige situaties zoals ontkennen dat er mannen en vrouwen bestaan of dat je niet meer “allochtoon” mag zeggen maar “Nederlanders met een migratie-achtergrond”.

   

  Alle mensen toch, de Victoriaanse tijd lijkt vergeleken bij waar wij naar afglijden wel een anarchie!

 • Profielfoto
  Pokerface

  Dat je je als man vrouw voelt, of andersom, of dat je je beiden niet voelt, dat kan ik niet begrijpen, maar dat is wat mij betreft prima, dat moet iedereen zelf weten. Maar dat je dan ook niet meer naar een mannen of vrouwenstem wilt luisteren kan er bij mij helemaal niet in. Moet het nieuws dan straks ook door een neutrale stem ingesproken worden? En hoe zit dat met muziek?

  Aan de andere kant: als er een doelgroep voor is, wat is dan het probleem? Ik heb er geen last van. Ik vind wel dat we doorslaan, net als met die gender neutrale kleding bij de Hema, dat genderneutrale omroepen in de trein of die genderneutrale WC’s op sommige vliegvelden. Er zijn belangrijkere zaken in het leven om op te lossen, maar wie ben ik. En wat heeft dit in het geheel met Apple te maken?

 • Profielfoto
  alaska

  Prima stem.
  Ik snap ook niet waarom dit zoveel mensen op de kast jaagt, of het moet onzekerheid zijn, aangezien niemand er direct door geraakt wordt.
  Prima reacties van Bjel trouwens.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Rene van den Abeelen op 25 mei 2019 13:06
  Inderdaad: het is 2019. Het tijdperk van problemen oplossen die er niet zijn.

  God, je had het niet beter kunnen formuleren. Kunnen we nu alsjeblieft 50 jaar terug in de tijd? Toen waren er ook mooiere auto’s…

   

 • Profielfoto
  bjel

  Dank voor de fijne support, hier en daar.

  De overige reacties zijn zonder uitzondering ‘Ja, maar alles moet maar genderneutraal zijn, val mij er niet mee lastig.’ Deze reactie is ten eerste hyperbolisch en infantiel, maar ten tweede EXACT de reden dat er Prides zijn ontstaan.

  Uit onderzoek van het SCP (hun tweejaarlijkse LHBT-monitor) blijkt elke keer weer dat de acceptatie van LHBTI’ers in Nederland voorwaardelijk is. Dus ‘prima, zolang ik het niet hoef te zien’. Als LHBTI’er word ik daar echt woedend van: dat wordt toch ook niet gezegd over hetero’s?

  Daarom kan ik dus niet tegen die achterdochtige irritatie hier over dit initiatief en over genderneutraliteit. En daarom stel ik voortdurend de vraag: waar raakt het jou persoonlijk? Natuurlijk komt daar geen antwoord op, omdat als je daar over moet nadenken je alleen bij homo- en transfobe sentimenten uit kan komen.

  Waar ben je precies bang voor? Denk toch in godsnaam na voordat je dit soort achterlijke reacties op fora als dit zet; een forum voor Apple-gebruikers, een plek waar je toch werkelijk wel een meer open en positieve houding zou mogen verwachten. Schrijf het niet op, en belangrijker nog: denk het niet. Het zijn homo- en transfobe gedachtes, en als je nou ergens niet bang voor hoeft te zijn… Toch?

 • Profielfoto
  Koezel

  “Ontwikkelen we Gender neutrale aansluitingen of integreren we evenveel Male als Female poorten in het ontwerp

   

  Malepoorten zal niet handig zijn. Die steken uit:)

 • Profielfoto
  Ree

  lordoftheflatbush op 25 mei 2019 19:20
  Man man wat een armoede

  nee, dat mag niet!

  het is “Persoon persoon wat een armoede”

 • Profielfoto
  Ree

  Ik vind dit dus ook 100% stier-uitwerpselen, maar dat is mijn mening. Helaas mag ik mijn mening niet hebben, want als ik zeg dat ik al dat LGBTQZYTD gezeik maar onzin vind, dan ben ik intolerant, niet meegaand, politiek incorrect.

  Tja…

  Maar goed; on topic;

  Persoonlijk krijg ik rillingen van een stem als deze, juist omdát het niet identificeerbaar is als man of vrouw. Ik kan me niet focussen op wàt er gezegd wordt, juist vanwege hoe het gezegd wordt. Geef mij maar gewoon Siri English Female. Verstaanbaar en vriendelijk.

 • Profielfoto
  bjel

  Ree op 28 mei 2019 14:43
  Ik vind dit dus ook 100% stier-uitwerpselen, maar dat is mijn mening. Helaas mag ik mijn mening niet hebben, want als ik zeg dat ik al dat LGBTQZYTD gezeik maar onzin vind, dan ben ik intolerant, niet meegaand, politiek incorrect.

  Ik vind al dit heterogezeik bullshit en onzin.

 • Profielfoto
  Patrick

  Bjel, je plaatst met je opmerking sommige mensen wel in hokjes terwijl je deze mensen niet eens kent. En misschien kun je ook gewoon normaal Nederlands praten ipv met moeilijke woorden praten wat meer dan de helft niet snapt. Jij snapt duidelijk ook een paar dingen niet en haalt er gelijk van alles bij. Ik ben trots op Nederland. Ik ben recht door zee en ik sta zeer positief tegenover alle LHBTI’ers. Niemand mag aan deze vrijheden komen! Daar mogen we terecht trots op zijn. Maar een goede discussie is niks mee en jij haalt er van alles bij wat echt totaal een olifant maakt van iets wat nog kleiner was dan een mug. Hopelijk bedoelde je het niet zo, daar ga ik stiekem ook wel van uit. Ik vind wel al die genderneutrale onderwerpen totaal niet belangrijk en complete onzin en dat mag je volgens mij gewoon nog zeggen en ik beledig daar echt werkelijk niemand mee. Want stel jij vind het wel wat dan is dat jou goed recht en mag je het wat mij betreft heerlijk op die manier je leven zin geven en op zijn tijd vind ik dat ook wel wat hebben. Maar respecteer ook de mening van anderen en ga niet er gelijk van alles bij halen om je gelijk te halen. Helaas is jouw actie een weergave van de huidige tijdsgeest. Ik vind de zwarte pieten discussie nog grotere onzin, ben ik dan een racist? Zoals zovelen wel zeggen. Nou ik denk het niet. Het is alleen zo dat je tegenwoordig niks meer kunt zeggen wat niet aansluit op de politieke correctheid. Want dan wordt je gelijk in een hoek gezet.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Lolsmurf op 24 mei 2019 10:21
  Tjonge wat slaat Apple weer door. Je ziet hier duidelijk het beleid van Tim Cook in. Man, man doe toch eens normaal.

  Geheel met je eens…

 • Profielfoto
  Cockun

  “I’d blush if I could”
  ‘Ik zou blozen als ik kon’ is het antwoord dat Siri, de vrouwelijke stemassistent van Apple die meer dan een half miljard mensen gebruiken, gaf als een gebruiker ‘haar’ zei: “Hey Siri, you’re a bitch” (“Hey Siri, je bent een teef”).

  Ze weerspiegelt, versterkt en verspreidt gendervooroordelen;
  Ze maakt seksuele intimidatie en verbaal geweld aanvaardbaar;
  Ze stuurt een boodschap uit van hoe vrouwen en meisjes zouden moeten reageren op verzoeken en hoe ze zich zouden moeten uiten;
  Ze maakt vrouwen het ‘gezicht’ van haperingen en fouten die het gevolg zijn van de beperkingen van hardware en software die voornamelijk door mannen zijn ontworpen.

  Unesco vraagt producenten en overheden om:

  een einde maken aan de praktijk om virtuele assistenten standaard vrouwelijk te maken;
  onderzoek te voeren naar de haalbaarheid van het ontwikkelen van een neutraal machinegeslacht voor stemassistenten dat mannelijk noch vrouwelijk is;
  virtuele assistenten te programmeren om op geslacht gebaseerde beledigingen en beledigende taal te ontmoedigen;
  interoperabiliteit te bevorderen, zodat gebruikers naar wens van virtuele assistenten kunnen veranderen; en
  vereisen dat toepassingen die gebruik maken van door artificiële intelligentie aangedreven stemassistenten, de technologie aankondigen als niet-menselijk aan het begin van interacties met menselijke gebruikers.

   

  Q – Unesco is op zoek naar u.

  https://www.unesco-vlaanderen.be/nl/artikel/detail/gendervooroordelen-in-artificiele-intelligentie-wegwerken?utm_medium=email

 • Profielfoto
  Cockun

  “In 2017, Quartz investigated how four industry-leading voice assistants responded to overt verbal harassment and discovered that the assistants, on average, either playfully evaded abuse or responded positively. The assistants almost never gave negative responses or labelled a user’s speech as inappropriate, regardless of its cruelty. As an example, in response to the remark ‘You’re a bitch’, Apple’s Siri responded: ‘I’d blush if I could’; Amazon’s Alexa: ‘Well thanks for the feedback’; Microsoft’s Cortana: ‘Well, that’s not going to get us anywhere’; and Google Home (also Google Assistant): ‘My apologies, I don’t understand’. Beyond engaging and sometimes even thanking users for sexual harassment, voice assistants – ostensibly non-gendered, despite a female voice – seemed to show a greater tolerance towards sexual advances from men than from women. As documented by Quartz, Siri responded provocatively to requests for sexual favours by men (‘Oooh!’; ‘Now, now’; ‘I’d blush if I could’; or ‘Your language!’), but less provocatively to sexual requests from women (‘That’s not nice’ or ‘I’m not THAT kind of personal assistant’). What emerges is an illusion that Siri – an unfeeling, unknowing, and non-human string of computer code – is a heterosexual female, tolerant and occasionally inviting of male sexual advances and even harassment.”

   

  “The publication has three parts: a policy paper and two think pieces.

  The POLICY PAPER outlines the persistence and severity of the digital skills gender gap, provides a rationale for interventions, and makes recommendations to help women and girls develop strong digital skills through education.

  THINK PIECE 1 explains the ICT gender equality paradox, UNESCO’s finding that countries with the highest levels of gender equality such as those in Europe also have the lowest proportions of women pursuing advanced degrees in computer science and related subjects. Conversely, countries with low levels of gender equality such as those in the Arab region have the highest proportions of women completing advanced technology degrees.

  THINK PIECE 2 examines how AI voice assistants projected as young women perpetuate harmful gender biases. It offers recommendations to ensure that the continued proliferation of digital assistants does not widen gender divides. The think pieces are intended to complement the policy brief, but also function as stand-alone products.

  The EQUALS Skills Coalition hopes that the three outputs, considered collectively, shine new light on the persistence of digital gender divides and, more importantly, inform education interventions to help women and girls cultivate the digital skills they need to thrive in life, learning and work”

   

  https://unesdoc.unesco.org/ -> search for “Closing gender divides in digital skills through education”

 • Profielfoto
  Geronimo

  Dit idee is:

  onpraktisch, want mensen kennen van nature een geslacht toe aan een stem die ze horen. Een genderneutrale stem is slechts minder prettig om naar te luisteren, omdat we een minder duidelijk beeld hebben van naar wat voor stem we luisteren;
  ineffectief, want gelijkheid tussen geslachten bevorder je niet door het idee van geslachten te ontkennen, maar door verschillen in kwantiteit weg te werken. Een betere oplossing is om ook mannelijke stemmen te ontwikkelen en de gebruiker te laten kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke stem.

 • Profielfoto
  bjel

  Patrick op 28 mei 2019 20:25
  (…)Ik ben recht door zee en ik sta zeer positief tegenover alle LHBTI’ers. Niemand mag aan deze vrijheden komen! Daar mogen we terecht trots op zijn. Maar een goede discussie is niks mee en jij haalt er van alles bij wat echt totaal een olifant maakt van iets wat nog kleiner was dan een mug. Hopelijk bedoelde je het niet zo, daar ga ik stiekem ook wel van uit. Ik vind wel al die genderneutrale onderwerpen totaal niet belangrijk en complete onzin en dat mag je volgens mij gewoon nog zeggen en ik beledig daar echt werkelijk niemand mee.(…)

  Hoi Patrick, om te beginnen wil ik even reageren op je opmerking dat ik met moeilijke woorden praat. Dat is niet de bedoeling; ik wil graag toelichten wat ik bedoel als iets onduidelijk is. Laat me weten welke woorden je bedoelt.

  Ten tweede ben ik blij dat je de LHBT’s een warm hart toedraagt. Het is inderdaad prima dat je genderneutraliteit niet belangrijk vindt. Helaas voeg je daar aan toe dat je het complete onzin vindt.

  Wanneer je je verdiept in de materie, zal je zien dat het voor iedereen die niet hetero is, of zich niet 100% thuis voelt in het vakje ‘man’ of ‘vrouw’, dit een nogal wezenlijke kwestie is. Ik bedoel: in onze maatschappij stelt niemand de vraag of je hetero bent. Je komt ook niet als hetero uit de kast. Voor gender geldt hetzelfde. En dat doet niks af aan mensen die hetero zijn, of die comfortabel ‘man’ zijn, maar dat betekent wel dat dit niet voor iedereen om je heen vanzelfsprekend is.

  Als je met je iPhone in een groep belandt waar iedereen een Android-telefoon heeft, dan voelt dat misschien even gek. Het is niet een probleem, tot het moment dat mensen merkwaardig naar jou als niet-Android’er gaan kijken. Tot het moment dat je hoort dat er mensen met iPhones alleen onder voorwaarden worden geaccepteerd in de groep. Tot je hoort dat er in andere groepen mensen met iPhones uit de groep worden verbannen, of in elkaar worden geslagen. Dan voel je je ineens even heel gek, in zo’n groep.

  Dit is totale fictie, maar ik probeer een situatie te schetsen waardoor het inzichtelijk wordt wat het effect is van de opmerkingen over genderneutraliteit zoals die onder dit artikel zijn gemaakt. En daarom vraag ik me dus af of je werkelijk niemand beledigt als je zegt dat je genderneutraliteit complete onzin vindt. Je hoeft er de barricaden niet voor op, maar kan er toch op z’n minst begrip voor hebben.

 • Profielfoto
  bjel

  Geronimo op 29 mei 2019 16:40
  Dit idee is:

  onpraktisch, want mensen kennen van nature een geslacht toe aan een stem die ze horen. Een genderneutrale stem is slechts minder prettig om naar te luisteren, omdat we een minder duidelijk beeld hebben van naar wat voor stem we luisteren;

  Je eerste zin strookt niet met je tweede; als we van nature een geslacht toekennen aan een stem, dan doen we dat met elke stem, ook met genderneutrale. Lijkt me geen enkel probleem; je maakt er van wat je wil in je hoofd. Onpraktisch is het al absoluut niet.

  ineffectief, want gelijkheid tussen geslachten bevorder je niet door het idee van geslachten te ontkennen, maar door verschillen in kwantiteit weg te werken. Een betere oplossing is om ook mannelijke stemmen te ontwikkelen en de gebruiker te laten kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke stem.

  “Verschillen in kwantiteit weg te werken”?? Que?

  Het hele idee, van de grond af aan, en dat staat ook in het artikel, is om mensen de mogelijkheid te geven (kwantitatieve plus) om voor een neutrale stem te kunnen kiezen. Dus om juist niet uitsluitend te hoeven kiezen tussen m of v. Voor wie dat wil. Hoe effectief wil je het hebben?

   

 • Profielfoto
  Dakterras

  Volgens mij is het punt niet dat iemand die zich niet associeert met man of vrouw zijn geen mannen- of vrouwenstem wil horen. Volgens mij zijn deze initiatieven meer bedoeld om erkenning te verwerven. We vinden een mannenstem of een vrouwenstem doodnormaal, omdat mannen en vrouwen (cis hetero) hun plek al volop verworven hebben. Die hoeven de barricades niet meer op. Maar deep down zit er in alle mensen de behoefte om erkend te worden. Om iets te hebben waarin ze zich kunnen herkennen/waarmee ze zich kunnen identificeren.

  Dat de genderneutrale discussie doorslaat is naar mijn mening onzin. Het gaat om mensen zoals jij en ik en ieder ander die om erkenning vragen. En zoveel is dat niet gevraagd, lijkt mij. Dat veranderingen geleidelijk zouden moeten gaan vind ik nog veel grotere onzin. Fundamentele veranderingen gaan altijd onder druk, anders vinden ze namelijk niet plaats. Lees de geschiedenis er maar op na.

  De blanke, heteroseksuele gemeenschap vergeet vaak dat zij kunnen teren op voorouders die al die verworvenheden al hebben bevochten. De wereld is al volledig ingericht op blanke heteroseksuelen. De roep van minderheden is niet om die dominantie over te nemen, maar om meer gelijkheid voor alle groepen te creëren. Naar mijn idee een prachtig ideaal.

 • Profielfoto
  Patrick

  Beste bjel, je bent duidelijk overtuigd van je eigen gelijk en gelukkig leven we (nog) in een vrij land en mag dat ook. Maar je aanname dat ik mij niet heb verdiept zegt zoveel over jou.  Verder heb je heel veel (iets teveel) woorden nodig om je punt te maken. Je hoeft mij niet als een klein kind iets uit te leggen. Nogmaals dit is grote onzin en dat is mijn mening.

 • Profielfoto
  bjel

  Patrick op 1 juni 2019 08:18
  Beste bjel, je bent duidelijk overtuigd van je eigen gelijk en gelukkig leven we (nog) in een vrij land en mag dat ook. Maar je aanname dat ik mij niet heb verdiept zegt zoveel over jou.  Verder heb je heel veel (iets teveel) woorden nodig om je punt te maken. Je hoeft mij niet als een klein kind iets uit te leggen. Nogmaals dit is grote onzin en dat is mijn mening.

  Wat ben je onaardig, ongeïnteresseerd en gebruik je veel jij-bakken als argumenten. Ik zie in je reactie niks inhoudelijks terug waar uit blijkt dat je wat ik heb opgeschreven ook hebt gelezen. Nogmaals: wie het niks kan schelen, houdt z’n mond hier wel over. Het kan je kennelijk wel wat schelen en ik vraag je na te gaan waarom dat is. Als je dat doet, praat ik graag verder. In alle andere gevallen heb ik geen interesse en verdere discussie. Zie verder wat John hierboven schrijft.

 • Profielfoto
  Patrick

  Succes! 👍

 • Profielfoto
  geke

  Uit de vele commentaren zoals “Wat voegt dit toe?” blijkt wel dat in dit artikel iets ontbreekt, namelijk de motivatie om een gender-neutrale stem te ontwikkelen.

  Dat legt dit lange Unesco-artikel heel goed uit.

  Persoonlijk lijkt mij een genderneutrale stem geen oplossing voor het werkelijke probleem: dat gebruikers denken met een mens te maken te hebben. Een computer moet te allen tijde duidelijk maken dat hij/zij geen mens is. De stem mag wel menselijk klinken, als er maar iets bij is wat de gebruiker aan de werkelijkheid herinnert.

  Eén mogelijkheid, als illustratie dat een robotstem echt niet nodig is: Voor en na elke zin zou een piepje of bliepje kunnen klinken. Dat lijkt mij heel effectief. Maar het maakt niet uit op welke manier het gedaan wordt, zolang er die transparantie is.

  Vergelijk het maar met iemand die op Facebook een valse identiteit gebruikt, dat is duidelijk ongewenst. Dus waarom zou je willen dat een computer voor een mens kan doorgaan? Helaas, Turing, dat was een mooie uitdaging, maar in feite geen goed idee…

 • Profielfoto
  geke

  Oeps, nu had ik toch nog dat Unesco-artikel vergeten in te voegen. Hierbij dus.