Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 24 mei 2019

‘Q’, de eerste genderneutrale stem voor voice assistant

Ook al leven we in 2019, de stemmen van voice assistants als Siri (Apple), Google Assistant en Alexa (Amazon) zijn vrouwelijk. Maar daar komt mogelijk snel verandering in. Virtue en Copenhagen Pride hebben de handen ineengeslagen en ‘s werelds eerste genderneutrale stem voor voice assistants ontwikkeld. Maak kennis met ‘Q’.

‘Q’, een genderneutrale stem als voice assistant

‘Q’ is een compositie van vijf stemmen die mannelijk noch vrouwelijk klinken. De initiatiefnemers hopen met deze stem een bijdrage te leveren aan het uitbannen van gender-vooroordelen. “De stem van ‘Q’ voldoet aan de kwaliteiten van bestaande virtuele assistenten: warm, behulpzaam en gezaghebbend. Daardoor is de stem een realistische optie is voor alles met een voice assistant, van thuistechnologie tot openbaar vervoer”, aldus de initiatiefnemers.

Tot nu toe gaat het alleen om een stem, zonder kunstmatige intelligentie. ‘Q’ reageert dus nog niet op verzoeken en voert nog geen taken uit. De makers zoeken op dit moment dan ook een AI-bedrijf partner. “We willen de aandacht trekken van toonaangevende technologische bedrijven die werken met kunstmatige intelligentie. Onze boodschap is dat het binaire geslachtsmodel veel mensen uitsluit en we willen laten zien hoe makkelijk het is om een genderneutrale stem te ontwikkelen voor apparaten met een voice assistant”, aldus Thomas Rasmussen van Copenhagen Pride. “Dit gaat over het geven van keuzes en opties voor mensen.”

Reageer op artikel:
‘Q’, de eerste genderneutrale stem voor voice assistant
Sluiten