PCI Express 4.0: nieuw snelheids­record SSD’s in aantocht

Door: Raymon Mens - 4 reacties
PCI Express 4.0 SSD

In Taipei is computer­beurs Computex begonnen. Fabrikanten van computer­hardware tonen daar hun nieuwste innovaties. Dit jaar is er goed nieuws voor iedereen die met grote bestanden op een SSD werkt. Door PCI Express 4.0 (PCIe 4.0) wordt flashopslag sneller dan ooit.

Fabrikanten Gigabyte en Corsair kondigen nu de eerste SSD-schijven met ondersteuning voor PCI Express 4.0 aan. Deze SSD’s breken nieuwe snelheidsrecords. Gigabyte belooft lezen en schrijven met 5 GB/sec en de schijf van Corsair leest en schrijft met respectievelijk 4,95 en 4,25 GB/s.

SSD op basis van PCI Express 4.0

Een SSD op basis van PCIe 4.0 kan niet alleen snel, maar ook efficiënt werken. In een PC of Mac zit doorgaans een beperkt aantal PCIe-lanes. Dit zijn als het ware de aderen waar data door gestuurd wordt. Door de nieuwe standaard kunnen schijven met een beperkt aantal lanes op dezelfde snelheid als PCI Express 3.0 werken. Wanneer extra snelheid vereist is, kan ook het maximaal beschikbare aantal lanes ingezet worden.

Gigabyte en Corsair zeggen dat de eerste SSD’s met PCIe 4.0 later in de zomer op de markt gebracht worden. Ze zullen dan het M.2-formaat hebben en vooral voor gebruik in videostudio’s en datacenters zijn. De prijs zal echter binnen enkele maanden dalen, waardoor de technologie ook voor consumenten bereikbaar wordt.

PCI Express 4.0 SSD Mac
Klik/tap voor groter.

Ook voor Mac Pro, MacBook en PC

Apple gebruikt in de Mac Pro en MacBook Pro high-end SSD’s, die met ongeveer 3 GB/s kunnen lezen en met de helft van die snelheid kunnen schrijven. Door PCIe 4.0 kunnen we de komende tijd nieuwe snelheids­records verwachten. Mogelijk is de Mac Pro 2019 die eind dit jaar verwacht wordt een eerste goede kandidaat voor PCI Express 4.0.

Om af te sluiten met nuance. Laten we hopen dat deze nieuwe ontwikkelingen, waarvan de impact alleen echt merkbaar zal zijn voor de meest veeleisende toepassingen, niet ten koste gaan van de langzaam toenemende capaciteit van flashopslag. Dit is een probleem dat voor veel gebruikers urgenter is dan nog meer snelheid.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Mijn  ?  voldoet nog prima. Geen reden om een nieuwe te kopen. ?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Betaalbare SSD van 2TB of meer die ook snel is… je blijft dromen.

 • Profielfoto
  Melle

  Wanneer worden opslag ssd eigenlijk zo goed als zo snel als werkgeheugen?
  Want als dat begint in elkaars buurt te komen, dan zou ik een computer maken met enkel nog supersnelle ssd, die ook het werkgeheugen is…

  Harde schijf 7200rpm – pakweg 150mb/sec – nu deze al factor 20á30 sneller… op een bepaald moment moeten die toch in de buurt komen.

  Nu 64 GB ram geheugen, maar gisteren meer dan 80GB swap geheugen… gras & natuur renderen vreet geheugen, en dan zou bij wijze van spreken een capaciteit van 2TB SSD , die ook geheugen is, wel de max zijn

 • Profielfoto
  Milt

  Wellicht een interessant vergelijk van alle snelheden van bekende aansluitingen en bussen,