OV-staking: Uber, Flixbus en mobiliteits-apps drukker dan ooit

Door: Raymon Mens - 4 reacties
NS trein proef whatsapp
Afbeelding: Getty

Door de OV-staking moet Nederland het vandaag zonder trein, tram, metro en bus doen. Alleen rondom Schiphol rijden treinen naar Amsterdam. High-tech alternatieven voor het OV zoals Flixbus, Uber en mobiliteits-apps die deelfietsen aanbieden, hebben het vandaag drukker dan ooit.

Dat blijkt uit een rondvraag langs de verschillende platforms. Een aantal apps zag vier keer zoveel ritten en Nederland blijkt de deelfiets ook aardig te kunnen vinden als alternatief voor de tram, metro of bus.

Grote drukte bij Uber en Flixbus

Bij taxi-app Uber was het tot ver na de ochtendspits ongewoon druk. De dienst gebruikt dynamische tarieven, wat wil zeggen dat de prijs hoger is als de vraag groter is dan het aanbod. In de ochtendspits lag de prijs op twee keer het normale tarief. Een woordvoerder bevestigt de drukte, maar kon geen exacte cijfers geven. “We zagen dit al aankomen en hebben er alles aan gedaan om meer chauffeurs op de app te laten inloggen en ritten aan te laten bieden.”

Flixbus-woordvoerder Rosa Donat had wel cijfers. Flixbus is een Duitse start-up die busvervoer op middellange afstand regelt. Er zijn inmiddels ook 36 Nederlandse bestemmingen. “Onze binnenlandse ritten zaten door de OV-staking vier keer voller dan vorige week dinsdag”, vertelt Donat. Er werden ook 50 procent meer ritten naar België geboekt via de website en app van de dienst. In de spits zijn de bussen op drukke trajecten volledig vol, maar er wordt extra capaciteit ingezet. “We zijn redelijk flexibel. Om de enorme vraag aan te kunnen, trommelen we op bepaalde trajecten bijvoorbeeld snel een dubbeldeksbus op”, aldus de woordvoerder.

ov-staking Nederland Uber Flixbus 001
De apps van Uber en Flixbus waarschuwen voor drukte – Klik/tap voor groter.

Nederland (deel)fietst tijdens OV-staking

De (deel)fiets blijkt een goed alternatief voor de bus, tram of metro. Ronald Haverman, oprichter van de Nederlandse tak van deelfiets-app Mobike laat weten: “Er wordt vandaag goed gefietst. We zien vooral in studentensteden zoals Delft een forse toename in gebruik”. Het gebruikspatroon is bij Mobike ook zeer afwijkend. Haverman heeft daar wel een verklaring voor: “We zien normaal dat veel mensen na aankomst op het station de fiets pakken. Dat is vandaag voor mensen echter niet langer het startpunt. Fietsen worden langer en op andere plaatsen gebruikt.”

mobike rotterdam
Klik/tap voor groter.

OV-staking Nederland: hoe pak jij het aan?

Hoe kom jij vandaag van en naar je werk of studie? Stem in onderstaande poll! Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Ik heb nooit problemen met de OV-staking, ik ga altijd met de auto

 • Profielfoto
  Jorik

  Antonino op 28 mei 2019 15:13
  Ik heb nooit problemen met de OV-staking, ik ga altijd met de auto

  Als iedereen die normaal het OV gebruikt, de auto pakt, kun je daar als iemand die altijd de auto pakt ook last van hebben, het kan dan natuurlijk een heel stuk drukker op de weg worden!;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Probleem is wel dat een heel groot gedeelte van het OVee niet eens een auto kunnen pakken als zouden ze het willen.

   

  Denk je niet dat ze de ramen in de stadsbussen bewust zo groot hebben gemaakt? Dat is alleen zodat mensen van buiten goed naar binnen kunnen kijken om te zien wie zich met die dingen moeten verplaatsen. 🤪

   

 • Profielfoto
  Night

  Het was vandaag wel een gekkenhuis op Eindhoven Airport. Pfff…